• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] Olej po remoncie:)

Auto
Alfa Romeo GTV 2.0 Twin Spark 155 KM '98
Witam..Właśnie dobiega koniec remontu mojego TS 2.0 155KM po przekręconej panewce...:/ Zastanawiam się jakim olejem zalać silnik żebym nie musiał się znów martwić o smarowanie...:) wiem może temat już był, ale chodzi mi olej o temat samego remontu...czy najpierw zalać na trochę pierwszym olejem żeby wypłukać ewentualne niedoczyszczone opiłki, bądź inne śmieci i zmieniać, czy od razu coś z górnej półki... sprawa dość pilna.. Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Na pierwszy ogień nie szalej z olejem bo i tak go wylejesz po tysiącu. Docelowo zastanów się nad dobrym 10w40 i dodatkiem ar 9100. Z olei liqui moly, millers, motul to są moi faworyci w olejach

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=13293]kolekszy[/MENTION] racja z tymi olejami - górna półka więc nie powinieneś się w tedy martwić. Osobiście TS'a zalewałem shellem 10w40, i teraz V6tb też shellem zalałem, ale 5w40 i spisuje się ok.

10W40, pierwszy po 1000 km "dla pewności", następnie co 10000 km.
Utrzymuj zawsze 3/4 stanu na bagnecie.

Czyli na początek coś bardziej pospolitego..:D a później chyba Millers... ktoś mi podpowiadał żeby zalać 10w60.. ale nie wiem za bardzo jak to się spisuje w TSach..

Przy normalnej, codziennej jeździe spokojnie 10W40 daje radę.
Ja olej o tym parametrze, w Twin Sparku wymieniałem co 10 tyś.

Producent zaleca 10w40 i ja bym się tego trzymał. Millers ma bardzo dobre oleje. Pilnować poziomu tak na 3/4 i cieszyć się jazda. Wymiana co 10 tys.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, zalecany jest Selenia 20K, a to właśnie 10w40. Do jazdy agresywnej- sportowej, Selenia Racing, czyli właśnie 10w60.

Producent uzależnia w instrukcji olej od temperatur - na nasze - 5W40. Tym bardziej że 10W40 to rzadko kiedy syntetyki.

Producent czego ?

Bo Alfa Romeo do wszystkich TS w Gtv/Spider zawsze zalecała 10W40, półsyntetyk.

Oto zdjęcie z instrukcji GTV/Spider (bo na takim podforum się znajdujemy)

20170218_131148.jpg

Ostatnia edycja:
TS 156tek i 166. Gtv przyjemności nie miałem mieć, jednak TS to TS - to samo.
Jak masz jakiś syntetyk 10W40 to super, jednak wiem kiedy szukałem takowego że nie ma za bardzo wyboru (selenia nim nie jest) . Temat szeroki ogólnie (wątek na ogólnym forum "olej temat rzeka" choćby.

Czyli na początek coś bardziej pospolitego..:D a później chyba Millers... ktoś mi podpowiadał żeby zalać 10w60.. ale nie wiem za bardzo jak to się spisuje w TSach..

W moim TS 1.8 mam teraz zalany Selenia Racing 10W60 i chyba jest OK. Chyba, bo auto mam od miesiąca i zrobiłem nim dopiero jakieś 600 km :). Ale przy rozruchu zimnego silnika na mrozie wariator nie klekotał, silnik pracuje cichutko, ogólnie nic się nie dzieje. Z tym, że gdy będę zmieniał pod koniec roku, to chyba przejdę na Valvoline VR1 10W60. Tez syntetyk, a łatwej dostępny i tańszy.

Już pisałem w temacie olejowym - nie bez powodu instrukcja (obie tutaj są zgodne :) ) podaje 10W60 do użytku sportowego. Naprawdę sportowego. Pewnie że się nie rozleci zaraz w codziennej jeździe na krótkie dystanse. Ale jeszcze i tu podam bo tam faktycznie wątek olejowy jest rzeeeka i ciężko coś wykopać- na jakiś wieczór do poczytania, zakończone testem (dlaczego duże lepkości to nie takie super hiper i czy ważne jest ciśnienie czy przepływ ? itd.):

https://bobistheoilguy.com/motor-oil-101/

https://bobistheoilguy.com/putting-the-simple-back-into-viscosity/

w skrócie - 10W60 zanim się rozgrzeje porządnie (ale porządnie !) robi więcej złego niż dobrego. Mowa oczywiście o sprawnych silnikach.

Jak dla mnie 10W60 do TS-a jak znalazł. Sam lałem chyba ze 4 lata Vallvo VR1 10W60, ostatnio zalałem Motula 8100 X-power także 10W60. Teraz wybór padł na 5W50. Polecam, nie ma czego się bać. Tylko jak chcesz Valvo to kup od dystrybutora, bo czasem trafiają się podróbki.

Ale z drugiej strony skoro silnik po remoncie to nie ma sensu lać półsyntetyka i jednak spróbowałbym coś 5W.

Ostatnia edycja:
Polecam 5W40 np. Liqui Moly Leichtlauf lub Top Tec. Stosunek ceny do jakości naprawdę bardzo dobry.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Swoją drogą trochę dziwne, że producent od nowości zaleca półsyntetyk 10W40 ...

Takie wtedy były oleje firm współpracujących z Alfą/fiatem. Najpierw Agip, później Selenia . Takie były wtedy oleje, to są bardzo stare silniki.

Do swoich TS przeważnie leję Orlen Platinum 10w40. w 146 przejechałem 230kkm (i jeździ dalej) w gtv 2.0 ok. 100kkm. Do toyoty też leję Platinum i też jeździ (10 lat). Oczywiście nie jeżdżę "sportowo :)

Amortyzatory
Powrót