• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Olej filtr płukanie 159 1.8 mpi

Kamil Żak

Użytkownik
Auto
brak
Witajcie czeka mnie teraz kolejna wymiana oleju. Aktualnie leje total quartz. Ostatnio miałem nie miła przyjemność wymiany kzf więc mam pytanie czy płukać silnik? I jak to i czym się robi bo to byłby mój 1 raz. Oraz jaki filtr to mojego autka. Z innego wątku przeczytałem że spokojnie można płukać co wymianę no ale w innym znów odradzano. Była mowa Tez o jakiejś nakładce do filtra ( ktoś udostępnił wiadomość od serwisanta z aso).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Płukanka silnika jest jak najbardziej wskazana, udrażnia kanaliki olejowe w silniku, nazywa się to "Engine Flush" takich firm jak STP, Liqui Moly itp. jest to banalna procedura tak jak według instrukcji na butelce

Ja stosuje i polecam Olej Motul Specific "Dexos 2" 5W-30 Fully Synthetic ACEA C3 , API SM/CF

Oil Filter F026407006 Bosch P7006 - 13cm
Oil Filter Mann HU612/2X - 13cm

dzieki :) przyjrze sie temu :)

- - - Updated - - -

jakie jeszcze inne oleje polecacie? ten total q do bani?

Total jest w porządku jak inne oleje tej klasy. Dobrze tylko pamiętać o częstych wymianach i stosować płukanki.

Hej, ile Cie wyniosła wymiana kzfr?

Total jest w porządku jak inne oleje tej klasy. Dobrze tylko pamiętać o częstych wymianach i stosować płukanki.

ok co 12 tys chyba będzie dobrze ? płukanki przy każdej wymianie ? teraz zmieniałem kzfr wiec jest świeże czy stosować płukankę czy dopiero przy kolejnej wymianie ?

ok co 12 tys chyba będzie dobrze ? płukanki przy każdej wymianie ? teraz zmieniałem kzfr wiec jest świeże czy stosować płukankę czy dopiero przy kolejnej wymianie ?

Wymieniaj co 10. I płucz przy każdej wymianie. Taki plus z racji posiadania nowych kzfr to fakt, że płukanka im nie zaszkodzi (w tym sensie, że nagar może doszczelniać zużyte elementy - wtedy jego wypłukanie jest groźne).

Wymieniaj co 10. I płucz przy każdej wymianie. Taki plus z racji posiadania nowych kzfr to fakt, że płukanka im nie zaszkodzi (w tym sensie, że nagar może doszczelniać zużyte elementy - wtedy jego wypłukanie jest groźne).

czyli ze mam płukać co wymianę a nie przy następnym dopiero bo potem może być za duży nagar i może być to groźne tak ?

coś gdzieś przeczytałem ze można tez płukać nawta prawda to ?

Są takie poradniki na Youtube. Podobno to działa, ale osobiście chyba bałbym się to zrobić w nowoczesnym silniku. Płukanki dostępne w sklepach może nie są tak agresywne, ale za to bardziej bezpieczne.

Sama częsta wymiana (dobrego) oleju powinna pomóc utrzymać silnik w czystości. Płukanka przy każdej wymianie może tylko pomóc.

300wymiana plus 1000za dwa koła.jakbym wiedział ze tyle za kola to bym sobie sam na alledrogo zamówił oszczędziłbym z 200

Powiesz jeszcze jaki był powod wymiany?
Sypało Ci błedami?

Amortyzatory
Powrót