• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Oględziny sprzęgła - co i jak?

R

Romeo_h2so4

Guest
Witajcie,
Proszę o poradę w sprawie oględzin sprzęgła, ponieważ wystąpił w mojej alfie następujący problem...
Jakiś czas temu zauważyłem, że przy wciskaniu sprzęgła pojawia się luz, około 3 cm jest pustka, potem pedał ma opór i łąpie prawidłowo. Jako że biegi wchodziły ładnie, nie było szarpań przy ruszaniu dałem temu święty spokój. 2 dni temu jadąc z trasy wyczułem, że sprzęgło ma już 2 razy więcej luzu zanim czuć opór... po dojechaniu do miasta na światłach wciskam pedał a tu pustka, biegu wrzucić się nie dało. Nerwowo wciskając pedał i podnosząc go ręką jakby załapało i udało mi się dojechać do domu. Dziś na szybko zdjąłem przedni zderzak oraz 2 koła, żadnych wycieków nie ma pod i w samochodzie. Dodam, że po odpaleniu silnika sprzęgło leży na podłodze, wystarczy je podnieść i wcisnąć i tak kilka razy aby można było wrzucić bieg (testowane na podwórku).
Proszę o konkretne porady, gdzie zajrzeć i na co zwrócić uwagę, żeby dociec co jest mojej małej... Jak odpowietrzyć sprzęgło? Gdzie znajduje się zbiornik płynu hydraulicznego od niego?
Tarcza sprzęgła, docisk i gumy wymieniane 30tys km temu na nowe.

Ja mam wersję poliftową, ale chyba ( powtarzam, chyba ) podobnie to wygląda. Zbiornik płynu znajduje się na ścianie grodziowej ( czy jak to tam się nazywa ) obok zbiornika płynu wspomagania. To jest ten sam zbiornik co do układu hamulcowego. I układ hamulcowy i sprzęgło korzystają z tego samego płynu, aczkolwiek jakoś tam jest rozdzielany.

Odpowietrznik sprzęgła znajduje się pod półką/koszykiem akumulatora. Wygląda jak normalny odpowietrznik. Ściągasz gumowy łepek z odpowietrznika, zakładasz w jego miejsce przezroczysty wężyk, a z drugiej strony wężyka zakładasz np. strzykawkę 100 ml. Odkręcasz lekko odpowietrznik, wciskasz pedał. Przez to, że odpowietrznik jest odkręcony, pedał zostaje w podłodze a płyn wypływa do strzykawki czy tam innego zbiornika. Zakręcasz odpowietrznik. Podnosisz pedał przez co zasysany jest świeży płyn. Powtarzasz to tyle razy, aż w wypływającym płynie przestaniesz widzieć pęcherzyki powietrza. Oczywiści pilnuj poziomu płynu w zbiorniku.

Jeżeli będzie wyciek to pod aku - wysprzęlik, albo w okolicy pedału pompa. ale pewnie wysprzęglik sie rozleciał 70 pln
a po co sciągałęs zderzak!!!???

Najprawdopodobniej wysprzęglik. Regenaracja wystarczy, podobno pasuje zestaw naprawczy od seicento w IC za 16zł.:)

Problem sprzęgła naprawiony!
Podczas zgaszonego silnika płyn w zbiorniczku wskazywał dobrze, zaraz po odpaleniu silnika płyn zasysało i zbiornik był pusty... Na odpalonym silniku uzupełniłem płyn hamulcowy, odpowietrzyłem sprzęgło i zaoszczędziłem na mechaniku:) Od tygodnia jeżdżę bez żadnego problemu... Pozdrawiam.

Zderzak ściągałem w celu montażu halogenów i oto będe musiał zrobić nowy temat, bo mam problem z podłączeniem tego pod panel wyciągnięty z innej alfy z 2 pryciskami na światła przeciwmgielne (ten pod dźwignią ręcznego). Wie ktoś może jak przeprowadzić tą wymianę;)?

Ale ten płyn gdzieś musiał wylecieć. Ja i tak zajął bym się sprawą (najprawdopodobnie wysprzęglikiem).

Tak to prawda, płynu ubyło na dystansie 600km w 1 dzień (jakies 400ml) jednak po uzupełnieniu sprawdzałem ze 4-5 razy na zgaszonym i zapalonym silniku i jest w normie... Przy sobocie znów powalczę z montażem halogenów, to zajrzę pod autko i poszukam wycieku. Co mogło stać się z płynem ;/ ? Planuje również zaślepienie EGR, mam kawałek nierdzewnej blaszki a wzór w internecie, oby to było dobre posunięcie:)
Co mogło stać się z płynem ;/ ?

Dzięki za odpowiedzi w temacie!

Amortyzatory
Powrót