[Giulietta] Odczyt body komputera przez wtyk OBD.

ok..wyślę to w poniedziałek...to ja ładnie poproszę o programik na maila to w niedzielę trochę po testuje ;)

- wersja 1.5 z poprawkami i z odczytem z kopii CODE.

Załączniki

• 11.jpg
    11.jpg
    22.8 KB · Wyświetleń: 51
  • 12.jpg
    12.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 53
  • 14.jpg
    14.jpg
    25.5 KB · Wyświetleń: 46
no niestety.. mój Viaken padł również.Przy każdej próbie połączenia informuje Time Out ;(.Z programu ELM 327 Identifier dojechał do zgodności 1,4 b..to samo zrobił mój stary elm. Na Twoim programie BT Code 1,5 wystartował ale po chwili wyświetlił właśnie time out i ... jutro wysyłam do Krakowa. Później miałem taki pomysł że uruchomię mojego starego tableta galaxy 2 z androidem 4,4. Ma on możliwość podłączenia złącza usb a mam jeszcze interfejs od kumpla OBDLink SX na 1110. Ale chyba nie ma sterowników na androida bo tylko Torque kombinował z połączeniem po usb / tamte inne programy nie mają takiej opcji tylko wifi lub bt /.Na razie zima...sorry bubu321..pozdrawiam

- dzięki za testy, wiedziałem, że nie będzie łatwo.

- idą święta , kolejny program RedHex (czerwony kapturek ) do odczytu zawartości eepromu z body (BSI) Magneti Marrelli typ 10 modelu 940.
- program czyta kolejne paragrafy i po ich rozkodowaniu zapisuje 32 bajty do kolejnych plików.
- zapisuje dwa typy plików: typ raw i rozkodowany, w celu identyfikacji problemu.
- na końcu zapisuje 4 kB (eprom 95320) zawartości z całego BSI do pliku końcowego.
- jak widać program oparty na programie poprzednim.
- raczej nie będzie opcji aby powstał program zapisu do body zawartości z pliku binarnego.

Załączniki

• 19009.jpg
    19009.jpg
    63.9 KB · Wyświetleń: 49
  • 19007.jpg
    19007.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 47
  • 19004.jpg
    19004.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 48
  • 19003.jpg
    19003.jpg
    36.7 KB · Wyświetleń: 53
  • 19000.jpg
    19000.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 39
Ostatnia edycja:
- program RedHex wersja 1.7 Beta do odczytu eepromu z body Magneti Marelli typ 10 (np. AR Gulietta 2010 Y).
- program jest w wersji beta , proszę o zamieszczanie uwag oraz generowanych przez program plików.
- do gniazda OBDII w aucie wkładamy interfejs BT (przetestowane i sprawdzone interfejsy to OBD-link MX, Viaken VSCAN typ STN1170).
- jak program odczyta eeprom (trwa to około 70 sekund ) wybieramy Calculate oraz saveBC940.
- w telefonie , w katalogu BT_RedHex mamy dwa pliki, 4 kB oraz RAW 8KB.

Załączniki

• ReadHexv1.7b.apk.zip
    ReadHexv1.7b.apk.zip
    2 MB · Wyświetleń: 199
  • 27012.jpg
    27012.jpg
    14.7 KB · Wyświetleń: 45
  • 27008.jpg
    27008.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 44
  • 27007.jpg
    27007.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 41
  • 27006.jpg
    27006.jpg
    34.9 KB · Wyświetleń: 47
  • 27001.jpg
    27001.jpg
    26.1 KB · Wyświetleń: 49
  • 27000.jpg
    27000.jpg
    44.9 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
Mój elm327 1.4b nie zagadał. Niby jest connected ale tylko state AT wyskakuje na zielono - wygląda na to że paczki nie lecą :-(

- dlatego myślę nad tym aby przerobić program na interfejs Wi-Fi, interfejs szybszy i mniej problematyczny.
- vlink mówi " jestem elm ver 2.1 " a nawet nie wspiera protokołów od wersji 1.4, ale kant.
- UWAGA na program ELM 327 Identifier, szczególnie lubi interfejsy od Viakena, poprzez kombinację instrukcji przestawia szybkość transmisji miedzy BT a procesorem w interfejsach od Viakena.
- niestety pomaga tylko wysyłka do serwisu producenta.

Załączniki

• MX-1.jpg
    MX-1.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 41
  • MX-2.jpg
    MX-2.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 47
  • VLINK_BT1.jpg
    VLINK_BT1.jpg
    33.3 KB · Wyświetleń: 38
  • VLINK-BT2.jpg
    VLINK-BT2.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
Bubu czy na dzień dzisiejszy masz jakiś przetestowany interfejs aby zczytać za jego pomocą całą zawartość BC? Myślę żeby zrobić kopię zapasowa swojego BCM 10. Tak na wszelki wypadek - jak np padnie i nie będzie się dało go odczytać. Wtedy wysyłam do Kocar ten plik oraz zakupiony na allegro body i mówię zróbcie mi klona P&P . Jest to w ogóle możliwe? Czyli ISO , VIN itp itd będzie można przepisać do drugiego body czy raczej mała szansa?

- odstawiłem na razie prace nad interfejsem Wi-Fi, mam pilniejsze zadania, wróce do tematu raczej dopiero po świetach.
- zrobienie klona przy takich warunkach jest możliwe we współpracy z firmą KO-CAR.
- docelowo w moim programie będzie mozna zapisywać body, na razie jest problem, podczas zapisu inne moduły przerywają transmisję.
- tego problemu nie ma , jak mam body na stole ale to nie o to chodzi.

Nie lepiej z kabla? Np. Vscan ELM327 v2 STN1110 USB . Przepustowość ma niezłą -powinien dać radę- było by to chyba pewniejsze niż wifi?

- też nad tym kiedyś myslałem ale nie umiem oprogramować konfiguracji USB.
- ja korzystam z B4A (oprogramowanie na Androida) jest dla mnie łatwe do nauczenia.

- tak, robi to np interfejs FT0006 Alfa 147 OBD firmy Smok dla licznika.
- dla body komputera to wyższa półka, tak z rok czasu pracy programisty.
- jesli body jest na stole, to nie ma problemu z odczytem body za pomocą dolutowanych kabli do elektroniki body.

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim. Odświeżę kotleta.
Muszę wyciągnąć kod code pin.
Czy powyższe sposoby nadal działają?

Amortyzatory
Powrót