ocierająca półoś

kaz156

Aktywny
Auto
159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM, Tonale 1,5 160 + 20KM
Witam,
od pewnego czasu, gdy jadę swoją Bellą(AR 156 1,9 JTD 2001) po nierównościach w zawieszeniu słychac odgłos tarcia czegoś o nadwozie. po wjeżdzie na kanał i dokładnych oględzinach zauważyłem świeże otarcia na lewej półosi -dokładniej tej grubszei części wychodzącej ze skrzyni biegów. Wygląda na to,że przy kołysaniu auta ta częśc półosi ociera o dolny wahacz.Dlaczego tak się dzieje, czy skrzynia biegów mogła się obniżyc?
pozdrawiam.

a przeguby zdrowe całe??? półos nie przechodzi przez jakąs łape w łozysku ???

U mnie ocierała o zbyt długi gwint na łączniku stabilizatora.

Jednak przyznaję się bez bicia, że nie wiem jak to wygląda w jtd

U mnie ocierała o zbyt długi gwint na łączniku stabilizatora.

Jednak przyznaję się bez bicia, że nie wiem jak to wygląda w jtd

W JTD też ociera po zmianie łączników, jeśli śruba jest za długa, ale to ociera o odważnik na przegubie i wystarczy śrubę obciąć. Natomiast o wahacz nie powinna półoś nigdy ocierać.

Dokładnie o to mi chodzi.

Zasugerowałem takie rozwiązanie w związku z tym, że kolega napisał 'Wygląda na to...' czyli chyba nie jest przekonany o co tak właściwie ociera

Sprawdź jeszcze poduchy silnika i skrzyni bo mogą być zużyte i nie 3-mają już tak sztywno.

miałęm taki przypadek jak ty kolego i okazało się że dolna poduszka silnika ta przy kabinie sie odkręciła ! :D odziwo śruba nie wypadła bo oparła się o wydech no ale silnik opadł niżej i cała półoś tarła więc sprawdz zreszta kolega wyżej pisze to samo ;) wiec może to akurat to umnie wystarczyło dokręcić tą śrubę i już było git

W JTD też ociera po zmianie łączników, jeśli śruba jest za długa, ale to ociera o odważnik na przegubie i wystarczy śrubę obciąć. Natomiast o wahacz nie powinna półoś nigdy ocierać.

ja wywalilem ten odwaznik bo tez ocieral ale dlatego ze napecznial i pekl:) Pytanie co daje ten odwaznik? czy zalozyc nowy?

Koledzy macie rację, o wahacz ociera odważnik na półosi(nie wiedziałem jak to nazwac). W zawieszeniu 8 m-cy temu wymieniałem wszystkie wahacze i gumy na stabilizatorze. Do tej pory nic nie ocierało.Dzisiaj nie mam czasu, ale jutro sprawdzę, czy z dolnego wahacza nie wystaje za długa śruba.
pozdrawiam.

z tego co pamietam to mi ocieralo o srube koncowki drazka kierowniczego.

Amortyzatory
Powrót