obudowa filtra powietrza - ukręcone śruby

• Autor wątku Autor wątku Reason
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reason

Guest
Witam, podczas wymiany filtru powietrza okazało się że śruby mocujące górną obudowę są ukręcone i niemożna ich wykręcić Znacie jakiś sposób żeby dostać się w niezbyt drastyczny sposób do filtra? Znalazłem sposób na nowe śruby w dziale zrób to sam ale jak tych się pozbyć to nie Proszę o pomoc.

Jest pewien patent, sam na niego wpadłem. Musisz nawiercić uszkowdoną śrubę małym wiertłem (ale nie zamałym) i w ten otworek wbić klucz TORX najlepiej nasadkę i odkręcasz. Proste.
Można tez naciąć śrubę od góry i odkręcić ją płaskim śrubokrętem.
Można też zakupic zestaw specjalnych "wykrętaków" do śrób, ale w tym przypadku znowu musisz wiercić, a wykrętaki są zazwyczaj kiepskiej jakości (ja tak miałem).
Można też "na chama" nabić nasadke i próbować odkręcić.
Wedłóg mnie patent na torxa jest najlepszy. Co prawda klucze te nie są tanie, ale przydadzą ci się w alfie bo jest tu ich sporo.
Powodzenia.

Reason wydaję mi się że u Ciebie śruba okręca się razem z nakrętką zatopioną w ubudowie filtra, muszisz energicznie pociągnąć w górę pokrywę filtra az wyjdą owe nakrętki. Potem nowe śruby ze zrób to sam. Ja osobiście w miejsce zatopionych nakrętek wkręiłem nakrętki do wpuszczania w drewno kupione w Brico.

A ja mam takie pytanko!Czy latwo zdemontowac (wyciagnac) obudowe filtra powietrza?Czy da sie ja wyciagnac gora (niestety nie mam kanalu)?

A ja mam takie pytanko!Czy latwo zdemontowac (wyciagnac) obudowe filtra powietrza?Czy da sie ja wyciagnac gora (niestety nie mam kanalu)?

górą nie ma szans,można to zrobić bez kanału ale trzeba unieść tą stronę samochodu po której jest filtr.następnie odkręcamy dolną poprzeczkę na której opierają się chłodnice i filtr.
(trzeba podeprzeć czymś chłodnice żeby za bardo nie opadły)

poprzeczkę odsuwamy trochę na bok i puszkę filtra mozna wyjąć.

Ja wyciągałem na parkingu pod blokiem, lewą stroną wjechałem na chodnik i sam wczołgałem się pod. Tak jak mówi andro można to zrobić z tym że ja nie odkręcałem poprzeczki a manewrowałem obudową tak że wyszła (trochę to trwało). Odkręcałem jedynie jakąś śrubę przy skrzyni ale z tego co pamiętam to była ona do przytrzymywania rurki od klimy czy coś takiego.

Amortyzatory
Powrót