• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Obroty tylko do 2800 tys.

Krzychu52

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola, Alfa Romeo 155 1.7 94
Wiram wszystkich i prosze o pomoc. Moja alfa 156 jtd 1.9 sw kombi, i teraz problem obroty dochodza do 2800 tys. i koniec, autko sie muli. Zaslepilem egr i troszkie sie poprawilo , u kumpla idzie jak rakieta a u mnie nic z tego.

A nie świeci Ci się check-engine ? Wygląda na to, że jeździsz w trybie awaryjnym... Podłącz pod komputer - powinno pokazać błędy

No wlasnie nic sie nie swieci, czytalem duzo na forum troche znalazlem ale nic podobnego. Jezdzilem taka sama alfa kumpla i jemu idzie jak szalona 160 km w momencie a u mnie max 130 i to z ciezkim bulem. Zaslepilem egr i troche sie poprawilo, na 3 bieu przejdzie 3 tys. obrotow do 3.200 a dalej nic a na pozostalych biegach do 2.800 idzie.

A znasz historię samochodu? Wcześniej śmigałeś tym samochodem i było ok?

Może jakiś magik pozbył się żarówki kontrolki.

Tak czy inaczej polecam Ci wykonać diagnostykę komputerową u kogoś kto zna się na alfach i potrafi wyciągać wnioski na podstawie odczytanych parametrów, a nie tylko usuwać (tymczasowo) błędy.

Diesel powinien ciągnąć do 4000obr, a kręcić się nawet do okolic 5000, więc na pewno coś jest nie halo...

Kupilem ja w kwietniu i od razu wstawilem do mechanika, wszystko zrobil i bylo ok. Na poczatku szedl ponad 3 tys ale tylko, i do 160 mi szedl a teraz jakos slabo. Wyczytalem ze moze to przeplywomierz?? Moze byc?

Najlepiej jak podłączysz do kompa, bo tak to możesz wymieniać i wymieniać, a okaże się że to co innego było. Jak masz laptopa to kup kabel i zobacz co ci wyskoczy.

Laptopa wlasnie nie mam, a nie orientujesz sie ile moze to kosztowac w serwisie alfy?? Ps. pozdro dla wszystkich uzytkownikow alfy a zwlaszcza tych z Plocka.

Laptopa wlasnie nie mam, a nie orientujesz sie ile moze to kosztowac w serwisie alfy?? Ps. pozdro dla wszystkich uzytkownikow alfy a zwlaszcza tych z Plocka.

W ASO fiat jak sprawdzałem przed zakupem swóją alfe 156 za podpięcie do kompa wzięli 100zł.

ps. auto kręci ci się do 2,8tys. albo do 2800 obrotów. 2800tys. to raczej odrzutowiec:) Tak się czepiam ;)

Ja bym się nie pchał do ASO, najlepiej do jakiegoś mechanika który ma kompa.

ja miałem tak jak mi walnęła przepływka. odepnij przepływomierz i zobacz czy bedzie się wkręcał na obroty. ale od razu ostrzegam że po odłaczeniu przepływki będą problemy z ruszaniem (przynajmniej u mnie tak wariował). ale warto sprawdzić.

to nie T.S. Wili ;) po odpięciu przepływki ECU dostaje stały sygnał i wskazuje stały pobór powietrza a silnik nawet się nie zająknie.
Koledze radzę podpiąć auto pod kompa i tyle reszta to wróżeniu z fusów . Póki co sam walczę z jtd bo check engine mi wywala i kręci się do 3.2 tys obrotów. po podłączeniu pod kompa dwa błędy mam overbost i przepływka. W poniedziałek przepływka idzie do wymiany a turbo do czyszczenia.

Po co turbo do czyszczenia - zacznij od wężyków podciśnieniowych i czyszczenia overboostu i czujnika ciśnienia doładowania

Panowie to znowu ja, chyba rozwiazalem problem mojej AR. Wczoraj przeczyscilem przepustnice i egr i go zaslepilem wiele nie pomoglo ale bylo troszke lepiej, przed chwila wrocilem z przejazdzki po odpieciu wtyczki od przeplywomierza. Problemow z ruszaniem nie bylo, a wynik rewelacyjny. Na kazdym biegu przekracza mi 3 tys, idzie do 4 tys a nawet do 5. Jechalo sie jakby nie tą Alfą. Poszla 160, wiecej nie probowalem. Wrocilem podpielem wtyczke, zrobilem jeszcze jedna runde i tak jak wczesniej sie muli. Czy to znaczy ze przeplywomierz do wymiany??

A jaki moze byc kosz takiej wymiany? I czy przy okazji wymiany przeplywomierza warto cos jeszcze wymienic? Czy mozna jakos go zregenerowac czy nie warto?

A jaki moze byc kosz takiej wymiany? I czy przy okazji wymiany przeplywomierza warto cos jeszcze wymienic? Czy mozna jakos go zregenerowac czy nie warto?

O koszt to najlepiej spytaj mechanika. Wystarczy tylko przepływomierz wymienić. Z tego co wiem to zregenerować się nie da.

Dzieki wielkie, jutro wszystko rozkrece i zobacze co tam sie dzieje. A filtra powietrza nie wymieniac przy okazji??

A drogi jest?? Patrzylem przeplywki na allegro to orginaly od 300 do 800, a zamienniki za 130-150, warto zamiennik kupic?

Amortyzatory
Powrót