• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Obroty silnika wg klimatronika

jaboleq

Nowy
Auto
AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero
Cześć.
Potrzebuję się dowiedzieć ile obrotów silnika na biegu jałowym pokazuje panel klimatronika w 156 FL.
Sprawa jest taka iż ECU ma 850 +-3 obrotów/min a w klimatroniku pokazuje 703. Sprawdzane i MES i AlfaOBD.

Dzięki za info.

Wydymione samsungiem.

GTJTS, ale to chyba nie ma znaczenia. W moim samochodzie - klimatronik pokazuje źle prędkość pojazdu i napięcie akumulatora. Obroty pokazuje akurat poprawnie, jak sterownik i licznik. Myślałam, że to coś z CAN, albo z BC, ale Ty nie masz CAN, więc chyba panel.
Masz jakieś skutki zauważalne, że pytasz?

To jest czysta ciekawość. Muszę sprawdzić jeszcze przy większych obrotach czy też jest różnica.
Co do napięcia akumulatora - to raczej zawsze jest troszkę zaniżone w porównaniu do pomiaru bezpośrednio na klemie.

0,5V max na sieci, ale nie między sterownikami, to ta sama informacja. Gdyby była wyliczana z czegoś innego, to tak. Obroty można szacować z dowolnego sygnału z czujnika, i mogą być one czasem różne, zależnie co szwankuje. Ale ECU przekazuje.

Tak, czasem myślałam, że to tak wygląda jakby tester łączył się z niezgodnym sterownikiem – jest parametr, ale inaczej realizowany. Coś jak łączę się ze sterownikiem od 159JTS – parametry w 100% zgodne są wyświetlane poprawnie, parametry nieobecne nie są pokazywane, natomiast parametry inaczej realizowane są nieprawdziwe. U mnie moduł źle widzi, lub źle przekazuje po CAN informacje, albo MES oczekuje czegoś innego.

Jak sprawdzisz na obrotach – napisz kilka słów. W sumie też mnie to ciekawi, czemu tak jest.

Amortyzatory
Powrót