• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Obroty na biegu jałowym

kandy

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r
Jak w temacie, jakie powinienem mieć obroty na biegu jałowym w 2.0TS?

840+/-20 dla wszystkich silników (tak podaje instrukcja - strona 305).

To u mnie jest ok 1100 :/ Warto się tym już martwić czy raczej nie?

W benzynowych jest coś takiego jak ssanie (automatyczne). Więc normalna rzecz, że dopóki silnik jest zimny, to obroty jałowe wyższe. Nie wiem, jak w alfie, ale w Punto, to w zimie dochodzą nawet do 1 500 obr/min.

Sprawdź po rozgrzaniu silnika. Jeśli spadną do parametrów książkowych, to jest OK.

Zauważyłem to jak wprowadzałem auto z dworu do garażu, czyli prawdopodobnie wszystko jest ok.

na zimnym silniku to normalka chyba u wszystkich benzyniaków .

W swoim poprzednim autku (Citroen Xsara 1.8 benzyna z '98) tego nie zauważyłem :)

W benzynowych jest coś takiego jak ssanie (automatyczne)
przy wtryskiwaczach sterowanych komputerem nie ma czegoś takiego jak ssanie automatyczne (było owszem w gaźnikach i być może wczesnych monowtryskach). obroty po prostu wynikają z oprogramowania w sterowniku a ten dawkuje paliwo na podstawie odczytu z różnych czujników m.in. temp silnika

może nazywa się inaczej - mechanikiem nie jestem... ani wykształcenia mechanicznego. Ale chodzi o to, że obroty są utrzymywane wyżej.
Już w Punto I tak było - nie było ssania, tylko "się mówiło", ze ssanie automatyczne (mimo, że wtrysk wielopunktowy - wersja 75).
Nie ma sensu robić doktorat, jak to działa i fachowo się nazywa. Wiem, że w benzynowych tak jest - i obroty na zimnym są wyższe. Dla kolegi powyżej myślę, że taka informacja wystarczy, bo obawiał się o "wysokie obroty" - czy to normalne (wcześniej nie spotkał się z taką sytuacja).

Swoją drogą napisałeś garść informacji, ale nic z tego koledze nie pomoże. Brak jednoznacznej informacji...
Jeśli chcesz nas oświecić jak to działa i jak się nazywa - to napisz. Chętnie się dokształcę.

Amortyzatory
Powrót