obrotowe tłoczki hamulcowe

• Autor wątku Autor wątku go_west
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

go_west

Guest
Witam,
Stanąłem oko w oko z zupełnie nowym dla mnie zagadnieniem - 'obrotowych tłoczków hamulcowych'. Pierwszy raz mam do czynienia z takim pojęciem. Wcześniej reperowałem układ hamulcowy w innym aucie (tarczówki tylko z przodu) i konstrukcja była tam klasyczna (tłoczek w zacisku wypychany ciśnieniem płynu hamulcowego dociska klocki do tarczy). W Alfie podobno tylne hamulce mają własnie obrotowe tłoczki, które trzeba wkręcić a nie wepchnąć, żeby się cofnęły.

Proszę o wyjaśnienie tego zjawiska

Dokładnie jest jak piszesz. Jest pewnie jakiś specjalny przyrząd do "wkręcania" tłoczka. Domowym sposobem można to zrobić dociskając czymś tłoczek jak w klasycznych hamulcach i przekręcając go.

Bardzo fajnie się go wkręca i wykręca kluczem do szlifierki kątowej :). Pasuje idealnie

a to ciekawostka, te tłoczki
Ktoś może zna bliżej zasadę ich działania.. ? Tzn jeśli dobrze rozumiem, to wysuwając się (podczas hamowania) wykonują ruch obrotowy i 'wkręcają się' też w klocek, no nie? I płyn hamulcowy wypycha je tak samo jak zwykłe tłoczki (prostopadle do tarczy), czy jakoś inaczej - w kierunki ruchu obrotowego? W zacisku jest gwint przez całą długość tłoka, jak gęsty on jest?
Nie znalazłem nigdzie zdjęć ani takiego tłoczka, ani zacisku, stąd wypytywanie się o wszystko na forum :)

Tzn jeśli dobrze rozumiem, to wysuwając się (podczas hamowania) wykonują ruch obrotowy i 'wkręcają się' też w klocek, no nie?

Nie, jak hamujesz "hydrauliką" działa normalnie, przekręca się jak zaciągniesz ręczny żeby docisnął klocek do tarczy, nie masz wtedy ciśnienia płynu przecież a coś musi nacisnąć na klocek. Związane jest to tylko z działaniem ręcznego. Gdyby dodatkowo były szczęki lub dodatkowy zacisk to tłoczek działał by tak jak na przedniej osi. Niektóre auta mają "dodatkowy" ręczny.

kolego w zacisku nie ma gwintu. Jest w nim taki pręt gwintowany w osi tłoczka wygląda to cos jak "ślimak" po którym tłoczek sie porusza :)

Generalnie zasada działania jest prosta. Pamiętacie w hamulcach bębnowych (z tyłu) takie triko jak samo-regulator?? wygląda to jak pręcik z gwintem i zapadką. Podczas hamowania i ścierania klocków rozkręca się przybliżając maksymalnie szczęki to bębna. Tak samo musi być w hamulcach tarczowych. podczas hamowania tłoczek się powoli wykręca przybliżając klocki do tarczy. Taki element jest zawsze przy hamulcu ręcznym.

Generalnie zasada działania jest prosta. Pamiętacie w hamulcach bębnowych (z tyłu) takie triko jak samo-regulator?? wygląda to jak pręcik z gwintem i zapadką. Podczas hamowania i ścierania klocków rozkręca się przybliżając maksymalnie szczęki to bębna. Tak samo musi być w hamulcach tarczowych. podczas hamowania tłoczek się powoli wykręca przybliżając klocki do tarczy. Taki element jest zawsze przy hamulcu ręcznym.
Tłok się nie wykręca podczas hamowania tylko wysuwa.
To jest konstrukcja taka, jak w była w fiatach 125 p.
Wewnątrz tłoka znajduje się mechanizm samoregulacji. Podczas hamowania, w miarę zużywania się klocków, tłok wysuwa się coraz bardziej z zacisku, a mechanizm samoregulacji wewnątrz tłoka obraca się na gwincie sworznia.
W ten mechanizm jest wkręcony gwintowany sworzeń służący do wywierania nacisku na tlok od dźwigienki hamulca ręcznego.
Aby wymienić klocki trzeba wkręcić tłok, czyli z powrotem nakręcić mechanizm samoregulacji na sworzeń.
Tłok i sworzeń wykonują podczas hamowania tylko ruch posuwisty.
Takie rozwiązanie mają wszystkie samochody, które posiadają hamulce tarczowe kół tylnych, a nie mają dodatkowego ukladu dla hamulca ręcznego.
W niektórych markach problem rozwiązano w ten sposób, że dla hamulca ręcznego przewidziano osobny hamulec bębnowy z niewielkimi szczękami.

Ostatnia edycja:
Szukam po internecie zdjęć tego ustrojstwa, ani w sklepach, ani w szukajkach grafik nie mogę znaleźć tylnych tłoczków, zacisków czy sworzni.

Podsumowując - chcąc cofnąć tylny tłoczek (przy wymianie klocków) muszę go wkręcać (w prawo) a nie wciskać
a mechanizm samoregulacji dotyczy tylko hamulca ręcznego i działa wewnątrz tłoka/zacisku tzn nie obraca samym tłokiem, a układ hydrauliczny dostosowuje się, rzecz jasna, sam.

Tak, żeby cofnąć tłok w celu wymiany klocków, trzeba go wkręcać w prawo, najlepiej jednocześnie go wciskając, żeby pokonać opór, jaki daje pierścień uszczelniający.
Są specjalne przyrządy, które pozwalają podczas wkręcania wywierać siłę wciskającą na tłok - wtedy idzie łatwiej.
Oczywiście dotyczy to tyko hamulców kół tylnych.

Załączniki

• tloczki.jpg
    tloczki.jpg
    47.1 KB · Wyświetleń: 1,447
Ostatnia edycja:
co do tych zestawów to jest różnie zależy w jakim stanie masz tłoczki w tyle. Ja parę dni temu robiłem cały tył i miałem podobny zestaw do wkręcania tłoczków i na nic mi się przydał bo były tak zapieczone że nie dało się ich ruszyć z miejsca. Rozwiązanie polegało na zdemontowaniu całego zacisku zamontowaniu go w stacjonarnym imadle i wykręcanie tłoczka rolcangami. wtedy czyszczenie całości nowe uszczelki i tłoczek prawie że palcami wchodzi. Podobno to normalne że tył się tak zapieka więc nie inwestuj w te klucze bo mogą być nie przydatne jak masz zapieczony tył.

Temat zapieczonych tłoczków przerabiałem w poprzednim aucie, ale tylko z przodu. Wiem z czym to się wiąże, bo rozebrałem chyba wszystko co było do zdjęcia :)
Myślałem, że po tym doświadczeniu należy mi się odznaka hamulcowego, ale jak widać człowiek uczy się całe życie - tylne tarczowe to już nie to samo.

Dzięki za odpowiedzi, temat jest dla mnie już dużo jaśniejszy

A tu link do regeneracji zacisku tylnego ze strony klubu civic... http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sh...ja-regeneracja-tylnych-zacisk%F3w-hamulcowych tam widać całe bebechy:)
A o to mi właśnie chodziło, piwo!

Looney bys mogl dac mi namiary do kogos kto sprzedaje taki zestaw po 60 zl bo jak szukalem to tylko widzialem po 300 zl +-

szkoda kasy na ten zestaw bo jak sie okaże że masz zapieczone tłoczki to zapomnij ze tym wykręcisz.

Wrócę do tematu. Tak na dobrą sprawę niewielu właścicieli samochodów z tarczami z tyłu zdaje sobię sprawę z tego, że tam w środku ma jeszcze hamulec bębnowy:P

Amortyzatory
Powrót