• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[145] obrotomierz oszukuje

greg111

Nowy
Auto
145 1.4 TS 00`
Po kupnie auta przypuszczałem że oszukuje obrotomierz - ale dziś podpinałem interfejs do LPG i okazuje się że oszukuje dość mocno, na zegarach 1000 a w rzeczywistości 1500 - dlaczego tak jest ?

Sprawdź jeszcze programem do diagnozowanie samego silnika nie LPG.
Podwyższone obroty da się zauważyć po pracy silnika podczas pracy na biegu jałowym - luzie, ale pewnie to byś zauważył.
Masz jeszcze jakieś problemy z tym związane, czy tylko na wolnych obrotach program wskazuje podwyższone obroty?

Po kupnie auta przypuszczałem że oszukuje obrotomierz - ale dziś podpinałem interfejs do LPG i okazuje się że oszukuje dość mocno, na zegarach 1000 a w rzeczywistości 1500 - dlaczego tak jest ?

No więc prawdopodobnie problem tkwi w tym, że masz nie oryginalny alternator inaczej szczytuje i musisz z tym żyć. Niektórzy próbują zmienić zegary ale to nic nie da, dalej będzie oszukiwał. :)W każdym razie powinno być odwrotnie niż piszesz, prawdziwe obroty są mniejsze niż pokazuje zagar.

Masz jeszcze jakieś problemy z tym związane, czy tylko na wolnych obrotach program wskazuje podwyższone obroty?
w całym zakresie oszukuje, nie tylko na wolnych
program do silnika ma za krótki kabel i nie mogę lapka wziąć do środka
ale obydwa programy na wolnych pokazywały coś 860 obr

co do alternatora to na zapłonie jest 12,7 V a jak chodzi 14,1

co do alternatora to na zapłonie jest 12,7 V a jak chodzi 14,1

Ja nie napisałem , ze masz zepsuty alternator tylko, że jest inny niż oryginał i gdzieś na podpięciu przekłamuje na obrotomierzu. Miałem taką przypadłość w 156 -tce. Altek działa i auto będzie jeździć tylko będzie dalej przekłamywał.

Przecież obrotomierz bierze sygnał z alternatora jedynie w starych dieslach. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w benzynowym silniku było by to absurdalne.

pierdzieli jak potłuczony ja mam w 1.4 alternator od 1.6 był 85A założyłem 100Ai wszytko gra wydaje mi się że licznik cię oszukuje tzn albo pada albo jest założony od innej pojemności

możliwe bo prędkościomierz też mi coś przekłamuje

ja dużo grzebie przy oplach i w nich jaki by nie założył alternator to nie będą oszukiwać obroty

a Alfy dopiero się człowiek uczy

jak będę potrzebował to się zgłoszę
na razie rozglądam się za całym dawcą z tym samym silnikiem

no i trafiła w moje ręce 146 z identycznym silnikiem
identyczny rocznik
w 146 licznik wskazywał prawidłowo
jak wsadziłem do swojej licznik pokazuje tak samo jak ten poprzedni

Amortyzatory
Powrót