• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nowe sprzęgło

patalacho

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM
Witam. Moje sprzeglo było na granicy rozsypki więc wymieniłem na nowe Luka i przy okazji regeneracja dwumasy bo na nową mnie stać nie było. Po wymianie pare dji sprzeglo brało od razu od góry a teraz juz bierze grubo po połowie. Nawet bliżej końca. Czy tak juz zostanie? Dodatkowo nie ustąpił jeden z problemów który myślałem ze jest od dwumasy otóż przy ruszaniu z gazem czuje drgania. Może to być od przegubów?

Opis twoich problemów świadczy o spartaczeniu regeneracji koła dwumasowego lub o jego złym wyważeniu kolejna sprawa czy wymieniłeś wysprzęglik ?? przy uszkodzeniu dwumasu najczęściej pierwszy pada wysprzęglik

Wysprzęglika nie wymieniałem, mechanik jedynie zauważył zużytą uszczelkę skrzyni to wymieniłem. Po moich obserwacji jest tak że sprzęgło zaczyna brać dosyć szybko (przed połową) ale auto pewnie rusza dopiero po większym puszczeniu pedału. Może po prostu sprzęgło się ułożyło tzn tarcza się dotarła. Drgania występują tylko przy ruszaniu z gazem lub puszczaniu sprzęgła z obrotów 2,5 tys i więcej. Wyczytałem na forum że to może być od poduszek, bo mam je zużyte już, telepie lekko silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu, oczywiście teraz mniej bo przed regeneracja dwumasy to rzucało bardziej.

Ostatnia edycja:
Ale kolega ma 156 , zgadza się ? więc wysprzęglik jest na skrzyni. W jaki sposób może się uszkodzić od koła dwumasowego ?

Bez urazy ale poraz kolejny okazuje sie że co tanio to drogo. Znów zrzucanie skrzyni, kupno koła... koszty... itp

Nie będę żadnej skrzyni ściągał. Pedał chodzi lekko, sprzęgło ma moc - tyle mi wystarczy. To telepanie to wg mnie przez poduszki, bo przez padnięty dwumas telepało dużo mocniej i na pewno się poluzowały. Będzie kasa to wymienię.

To telepanie to wg mnie przez poduszki, bo przez padnięty dwumas telepało dużo mocniej i na pewno się poluzowały.
Poduszki sie poluzowały... ???
Wymieniałem dwumasy na takie regenerowane, nigdy dobrze sie to nie skończyło 10-15tyś km i od nowa ...albo i gorzej.
No ale daj Bozia zdrowie Twojej dwumasie, jak zmienisz poduszki pochwal się czy to ich wina była że sie "poluzowały"

Poluzowały tzn zużyły oczywiście.
attachment.php

Wylany amortyzator? Na stacjach diagnostycznych od 40 do 60% pokazuje mi.

Załączniki

• 11992441_922691197824426_1048808471_n.jpg
    11992441_922691197824426_1048808471_n.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 532
Nie tylko dziś zauwazylem przy wymianie tuleji, a dwa dni temu sprawdzałem amory i były git jeśli chodzi o % na stacjach diagnostycznych

Jeśli jedziesz i czujesz skakanie/uciekanie tyłu na drobnych nierównościach to amory do wymiany. Ja ostatnio miałem tak w Lancii.

Dzięki za odpowiedzi to na pewno będzie przez amorki bo ten jeden wylany drugi pewnie też juz bieda, nie opłaca się tam sprawdzać na stacjach. A z tym telepaniem przy ruszaniu to byłem u mechanika i stwierdził że na bank poduszki, po niedzieli podjade do niego auto w górę i sprawdzimy.

No i sprawa tajemnicza. Auto było w górze poduszki wyglądają dobrze, może ta jedna od strony rozrządu nie jest taka sztywna, ale to nie powodowała by raczej takich drgań. I tu pytanie przez co mogą być te drgania? Opiszę problem: Od kiedy kupiłem auto przy zmianie biegów z większych obrotów drgał mi silnik, ale tylko jak dawałem w pizdę i szybki strzał ze sprzęgła. Niedawno wymieniałem sprzęgło, dwumas był w regeneracji, sprzęgło chodzi dobrze, ale te drgania pozostały takie same. Ale teraz od kilku dni telepie mi silnikiem przy każdym ruszaniu z 1 czy z gazem czy bez i czasami przy zmianie na 2. Oczywiście jak dam w pizdę to na każdym biegu tak jak zawsze. Co to może być? Sprzęgło nie, poduszki nie, może półosie? Niby łożyska mi się kończą.

Sprawdz jeszcze drążek reakcyjny.od tego tez telepie budą przy starcie...później sprawdziłbym stan przegubów wewnętrznych

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Drążek jest jeszcze ok, a czy przeguby nie dają drgań nawet przy zwykłym przyspieszaniu? U mnie drgania występują tylko przy ruszaniu lub zmianie biegów przy wyższych obrotach.

Witaj w klubie u mnie te same objawy. na początku września odebrałem auto po wymianie sprzęgło komplet nówka dwumas nówka wysprzęglik nówka Valeo. Ale u mnie poduszki skrzypią przy odpalaniu i do wymiany plus drążek. Zawieszenie w tym roku wymieniane komplet oprócz srężyn wraz z tarczami i klockami przód. Z tyłu wahacze czekają do wymiany, tarcze i klocki z ręcznym dopiero wymienione i jeden amor wylany jak u Ciebie patalacho. i powiedz skąd drgania.
Jak wymienie reszte u siebie to dam znać

Witam do wymiany koło pasowe które daje dość duże drgania takie jak przed wymianą sprzęgła
Łapa i poducha pod skrzynią plus pasek klinowy w tym samym zestawie. W tym tygodniu wymiana.
Mam nadzieje że nastąpi po tej wymianie płynna jazda bez szarpania drgania.
Co się dzieje to jakieś domino czy co>????
Wymieniam nowe części a stare są zazdrosne i też chcą wymiany? :confused:

Amortyzatory
Powrót