• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Brera] Nowe sprzęgło i docisk -sprzęgło ślizga się

gonek

Nowy
Auto
Brera 2.2JTS 2007r.
Witam kolegów.
Mam problem z moją Brerą 2.2JTS.
Skrzynia biegów po remoncie, nowe koło dwumasowe, nowy docisk i sprzęgło oraz wysprzęglik.
Niestety jest problem, ostatnio przy trochę ostrzejszej jeździe sprzęgło zaczęło się ślizgać na 3cim biegu.
Odpuściłem gaz i wróciłem na spokojnie do domu.
Zastanawiam się co może być przyczyną, koło dwumasowe, docisk i tarcza odtłuszczone, możliwe, z przy montażu ubrudziłem delikatnie i został tłuszcz, smar?
Nie mam ochoty znowu wszystkiego demontować żeby sprawdzić co się dzieje.
Może pojezdzić na spokojnie i poczekać niech się ułoży?
Miał ktoś z Was taki przypadek? Jakieś pomysły?

Po założeniu nowych elementów wszystko powinno działać dobrze od razu. Na ,,ułożenie się'' nie liczyłbym. Uszczelniacz na wale był wymieniany, może on puszcza, bez rozbiórki ciężko wróżyć.

Witam. Chciałbym się dopytać jakiego rodzaju to sprzęgło. Z katalogu intercarsu wychodzi że jest samonastawne. Jeśli jest takie to potrzebny jest specjalistyczny przyrząd do montażu. Jak tego nie zrobiłeś to się cofnęło i jest efekt końca sprzęgła.

Ostatnia edycja:
Witam. Chciałbym się dopytać jakiego rodzaju to sprzęgło. Z katalogu intercarsu wychodzi że jest samonastawne. Jeśli jest takie to potrzebny jest specjalistyczny przyrząd do montażu. Jak tego nie zrobiłeś to się cofnęło i jest efekt końca sprzęgła.

Samonastawne? Przecież to sprzęgło hydrauliczne. Z tego co się orientuję, to samonastawne było na lince? Albo się mylę?
Mam cały komplet Sachs, razem z dwumasą. Odpowietrzenie raczej odpada, bo wtedy źle by wysprzeglało.

Jak masz numery to wstaw. Samo nastawne nie znaczy że np ma wyprzęgnik hydrauliczny. Jest to taki typ docisku który zawsze ma stały skok pedału.

Nie mam numeru sprzęgła. Jutro pojadę do znajomego mechanika zapytać co z tym samonastawnym sprzegłem, no jestem zaskoczony tym faktem i zastanawiam się na czym polega ta regulacja. Bo na docisku, ani wysprzegliku nie ma możliwości regulacji. Mam cały stary zestaw, jutro bo obejrzę.

To jest sprzęgło samonastawne.
Do czego dokładnie służy ten ściągacz?
Kilka razy montowałem już nowy zestaw i nigdy takich problemów nie miałem. Ważne, aby wycentrować koło tarczy przed dokręceniem docisku.

To jest sprzęgło samonastawne.
Do czego dokładnie służy ten ściągacz?
Kilka razy montowałem już nowy zestaw i nigdy takich problemów nie miałem. Ważne, aby wycentrować koło tarczy przed dokręceniem docisku.

Ja także już kilka razy montowałem takie sprzęgło, chociaż w AR pierwszy raz i nigdy takich problemów nie miałem, ale całkiem możliwe że jest jakaś regulacja.
Oczywiście tarcze przy montażu wycentrowałem, mam specjalny wałek do tego celu.
Ten link z Inter Carsu nie działa, chciałem sprawdzić co tam ciekawego piszą.

Oczywiście tarcze przy montażu wycentrowałem, mam specjalny wałek do tego celu.
Dokładnie tak.

Z ciekawości poczytałem.
Ww. przyrząd służy do sprawdzenia fabrycznej regulacji w sprzęgłach marki Luk.
Sprzęgła Sachs (takie montowałem zawsze) są nastawione fabrycznie i nie ma możliwości ich regulacji. Co za tym idzie, nie ma też w tym wypadku możliwości montażu nowej tarczy pod stary docisk.
Więc w grę wchodzi tylko wada fabryczna.

Sprzęgła Sachs się nie reguluje. Ten zestaw służy do regulacji sprzęgieł marki Luk.

Nowy zestaw LUKa z tego co kojarzę również jest wstępnie napięty także przyrząd i w tym przypadku nie potrzebny.

Tylko właśnie pierwsze słowo tego posta jest tu kluczowe - NOWY, bo jak ktoś ściąga docisk a potem zakłada ten sam to już przyrząd jest wskazany (nie niezbędny, bo co niektórzy magicy już zdjęty docisk napinają na prasie i radzą sobie bez przyrządu).
I dotyczy to także sprzęgieł Sachsa - https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=Tp5KeAQntGM

Amortyzatory
Powrót