• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nowe opony 225/40/18 lub 215/40/18

artur_ka

Nowy
Auto
Alfa GT CZARNA :-)
Witam

Przyszedl czas na wymiane opon letnich na nowe.
Prosze o info na temat tych opon, moze ktos je uzywa w swojej belli albo tez o rekomendacje. Generalnie nie jezdze zbyt agresywnie, raczej w trasie, szukam opon w miare mozliwosci cichych i dobrze trzymajacych na mokrej nawierzchni.
Mam na oku te dwa modele za rozsadna cena jak na 18".

• TOYO PROXES T1-R
  • Pirelli P Zero Nero
Jeszcze jedna mala prosba, znalazlem te opony na allegro ale moze zna ktos w sieci sklep z lepszymi cenami.

Pozdro
Artur

Jeśli kupujesz 18" na profilu 40 to tylko 225. Nie kombinuj z rozmiarem tyko bierz jak specyfikacja mówi.

Wiecie coś o oponach 225/40/18 Nexen N3000 ??

Wiecie coś o oponach 225/40/18 Nexen N3000 ?? Sporo czytałem na forach w USA i tam pozytywnie się o nich wypowiadają. Nawet właściciele samochodów z mocą około 250 KM raczej je chwalą. Oczywiście nie jest to sportowa opona ale do codziennej jazdy za rozsądną cenę. W Polsce - na forach to opinie różne - szczególnie tych którzy ich nigdy nie mieli... Ma ktoś jakieś doświadczenie?

tak sobie patrze na temat i chyba urzytkownicy GT nie jezdza na 18" albo maja gleboko w powazaniu zeby komus doradzic

Prosze moderatora o przerzucenie tematu do watku ogolnego, moze ktos nam doradzi jakie opony warto kupic

dzieki z gory za pomoc

Artur

W sumie racja, nie napisałem swojego typu. Sam używam Prelli PZero Rosso i mogę je polecić.

Jedna uwaga do 18", 225 odbiera nieco pazura przy starcie, za to dodaje pewności w zakrętach

Jedna uwaga do 18", 225 odbiera nieco pazura przy starcie, za to dodaje pewności w zakrętach
To chyba raczej nie wina wielkości koła/opony, a fraczej wina miekości gumy której wykonana opona ;)
z tego co mi się wydaje twarda opona szybciej traci trakcje niż miększa.. w 70% to wina tego. Wątpie, żeby to była wina rozmiaru..
aczykolwiek mogę się mylić..

To chyba raczej nie wina wielkości koła/opony, a fraczej wina miekości gumy której wykonana opona ;)
z tego co mi się wydaje twarda opona szybciej traci trakcje niż miększa.. w 70% to wina tego. Wątpie, żeby to była wina rozmiaru..
aczykolwiek mogę się mylić..

Raczej w tej kwestii to twardość mieszanki (jak to w F1 mówią) ma minimalne znaczenie, bo w takim przypadku na zimówkach byłoby jeszcze gorzej ;)

przy 18" są dwie kwestie które uznałbym za decydujące:
1) masa zestawu felga + opona
2) opory toczenia, ale wg mnie wynikają one jednak z powierzchni styku gumy z asfaltem, a nie od twardości mieszanki.

tak, porównując 215/45/17 i 225/40/18 różnica jest wyczuwalna.

to wina rozmiaru..
z ojcem zauważyliśmy, że na zimowych oponach 195/55/15 samochód dużo lepiej przyspiesza niż na 215/45/17..
zimówki mamy Dunlopy 3D
a letnie Dunlop SP Sport

no dokldanie to mialem na mysli, jak ktoś dba o ten ekstra moment przyspieszenia, to powinien przemyśleć jeszcze raz zakładanie 18" z zalecanymi oponami

to wina rozmiaru..
z ojcem zauważyliśmy, że na zimowych oponach 195/55/15 samochód dużo lepiej przyspiesza niż na 215/45/17..

Ale wyglada na tych 15 nie za ciekawie...

To normalne, ze lepiej przyspiesza, bo na 15 masz duzo mniejsza srednice kola niz na 17. To sie nazywa tuning poprzez zmniejszenie kol.

Dodam od siebie, ze przy wiekszych mocach, ze wzgledu na trakcje, polecam opony 235/40R18. Po pierwsze lepiej chronia felgi (co za debil wymyslil, zeby rant felgi wystawal poza opone?), zapewniaja lepsza przyczepnosc i mieszcza sie na nadkolach.

z przodu masz 235 ?
nic ci nigdzie pociera przy maks skręconych kołach ?
jechałeś juz z 4 dorosłymi osobami ?

No wygląda nie ciekawie, myślimy o dystansach przynajmniej te 10mm na stronę..
a szkoda, nam alu na zimę..

Ostatnia edycja:
z przodu masz 235 ?
nic ci nigdzie pociera przy maks skręconych kołach ?
jechałeś juz z 4 dorosłymi osobami ?

No wygląda nie ciekawie, myślimy o dystansach przynajmniej te 10mm na stronę..
a szkoda, nam alu na zimę..

Z przodu mam dystans 20 mm i opony 235, a raczej mialem na zime, teraz na lato 225. Ociera te 235 czasem delikatnie przy max skrecie, ale na prawde tragedii nie ma. Z tylu mam 225 i dystans 12 mm.

Bardzo rzadko jezdze z wiecej niz dwoma osobami na pokladzie.

co do tych felg 18" a 17" to wagowo jaka różnica będzie między jedną a drugą? ze swojego doświadczenia wiem, że na 2" w rozmiarze felgi mogą być rozbieżności nawet 5kg/feldze a przez to osiągi bardzzzzooooo różne. przyspieszenie zależy zarówno od wagi calego koła jak i szerokości opony. im mniej tym lżej przekręcić. dlatego jak miałbym brać to na tył 225 a na przód 195 lub 215. mieszanka jest mniej ważna i ma znaczenie jedynie dla tych którzy startują w KJS lub na 1/4

z

Witam,

Potwierdzam z własnego doświadczenia to co piszecie.

Na zimę mam 15'' felgi i auto jest dużo zrywniejsze i przyspieszenie jest odczuwalnie lepsze - jednak samochód jest niestabilny i zakręty pokonuje bez pewności no i do tego wygląda paskudnie....

Teraz na lato mam 18'' - samochód świetnie się prowadzi w zakrętach, jest stabilniejszy przy większych prędkościach. Przyspieszenie jest gorsze pomimo dużego momentu 400 Nm. W koleinach auto trochę pływa i na krawężniki trzeba uważać. Ale za to wygląd...

Podpisuje się pod designerską myślą Włochów... jak można wymyślić takie wąskie felgi - kupuje oponę z rantem ochronnym a i tak felga wystaje... bo za szeroka... a szerszych opon nie włożysz bez dystansów...

To coś jak z Cruise control - w najgorszym mozliwym miejscu...

koniec koncow zakupilem Pirelli P Zero Nero, produkcja grudzien 2009
jutro robie przekladke, zobaczymy jak sie beda sprawowac

.

Ja kupiłem opony Nexen N3000 18'' 225/40.

Kupione w Krakowie po 330 PLN.

Stwierdziłem, że zamiast płacić 600 za oponę kupie tańsze ale je wcześniej wymienię.

Są to koreańskie opony produkowane głównie na rynek amerykański.

Jeśli mam być szczery to miłe zaskoczenie.

Opony są cichsze niż standardowe Pirelli zakładane w GT. Nie mam problemów z przyczepnością ani hamowaniem. Od 170-210 jak testowałem na autostradzie raczej stabilnie - troszkę głośniejsze. Ostatnio przez pogodę dużo jeżdżę w deszczu i koleinach. Nie mam większych uwag. Za taka kasę opony są na prawdę w porządku. Nie są one jakieś wyczynowe ale do dynamicznej jazdy jak znalazł.

Amortyzatory
Powrót