• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nowe lampy przednie

• Autor wątku Autor wątku Ziz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Ziz

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 120HP 2011
Witam wszystkich!
Zastanawiam się nad wymianą przednich lamp w swojej Alfie. Moje niestety już od momentu zakupu mocno parują, nie działa regulacja wysokości, i są mocno zmatowione. Wiem, że dałoby się je odratować metodami chałupniczymi, ale wolałbym kupić nowe. Przeczytałem już parę interesujących mnie postów, ale prosiłbym was o poradę. Generalnie z racji wymiany chciałbym je zmienić na te black edition i prznajmniej z tego co widzę na allegro mam dwóch producentów; DEPO (tutaj już się orientuje, że te made in Taiwan są gorszej jakości niż te produkowane w Niemczech) i jeszcze niejakiej firmy DECTANE (podobno z Niemiec). Czy ktoś z was ma takie wynalazki? Czy dają one równie mocne światło co seria? Czy nie ma problemu z regulacją i pasują idealnie w miejsce starych? Czy lepiej zakopać temat i kupić nowe ale oryginały? Czy są sprzedawane z silniczkami regulacji? Dzięki za podpowiedzi!

Witam wszystkich!
Zastanawiam się nad wymianą przednich lamp w swojej Alfie. Moje niestety już od momentu zakupu mocno parują, nie działa regulacja wysokości, i są mocno zmatowione. Wiem, że dałoby się je odratować metodami chałupniczymi, ale wolałbym kupić nowe. Przeczytałem już parę interesujących mnie postów, ale prosiłbym was o poradę. Generalnie z racji wymiany chciałbym je zmienić na te black edition i prznajmniej z tego co widzę na allegro mam dwóch producentów; DEPO (tutaj już się orientuje, że te made in Taiwan są gorszej jakości niż te produkowane w Niemczech) i jeszcze niejakiej firmy DECTANE (podobno z Niemiec). Czy ktoś z was ma takie wynalazki? Czy dają one równie mocne światło co seria? Czy nie ma problemu z regulacją i pasują idealnie w miejsce starych? Czy lepiej zakopać temat i kupić nowe ale oryginały? Czy są sprzedawane z silniczkami regulacji? Dzięki za podpowiedzi!

Jeśli mają być na lata to niestety zamienniki odpadają...Depo - pojawiają się mikropęknięcia (mam engel eyes w passacie) a Dectane - to także w 90 proc Taiwan na lic. Depo (też na niem. licencji).

Też wymieniałem popękane reflektory jakiś czas temu i wniosek ostateczny był taki, że nie warto kupować żadnych zmienników (sam kupiłem oryginalne + przerobienie na GTA)

Ja zastanawiałem się nad depo ale koniec końców wybór padł na oryginały z silniczkami regulacji itp bo trafiły się w przyzwoitej cenie nowe. Co do jakości świecenia w przypadku depo to będzie lepiej niż na tych które masz obecnie bo wiadomo - nowa lampa, parowanie może się pojawić ze względu na konstrukcję lampy. Orientowałeś się ile kosztują teraz nowe oryginały?

Ja akurat kupiłem Automotive Lighting czyli firmy, która robi dla AR na pierwszy montaż.

Mój zakup był niestety ograniczony czasowo i nie mogłem czekać tan oryginalne modyfikowane a akurat wtedy jeden z użytkowników przygotowywał lampy do 147 przed LF z soczewką i czarnym środkiem przy czym ich koszt to 550zł. Efekt końcowy wygląda całkiem przyzwoicie a i oświetlenie drogi z tego co mówią użytkownicy jego lamp bardzo dobry.

Ostatnia edycja:
Dzięki za wszystkie posty, już mi raczej wybiliście zamienniki z głowy ;) więc rozumiem że jedyne wyjście jakie mi zostaje dla świętego spokoju to kupić nowe oryginały. A czy w wersji GTA montowane były zwykłe reflektory tylko czarne? Jeżeli udałoby się takie dorwać pasowałyby bez problemu?

"drift-r" a moze zapodalbys jakies fotki jak to wyglada:) czy duzo zmienia, jak sie prezentuje;)

Pewnie były też zwykłe z czarnymi środkami ale częściej chyba spotykane były ksenony. Jeśli trafisz zwykłe z GTA to będą pasowały bez problemu, aczkolwiek pomalowanie środków na czarno (mat) to prosta robota. Sam swoje poprzednie tak przerabiałem i nie było problemu. Rozklejasz lampy, wyjmujesz ramki ze środka, malujesz, wkładasz, sklejasz i po robocie ;). Jeśli chodzi o te przerabiane to tak jak pisałem wcześniej ja się nie doczekałem a musiałem jakieś kupić. Teraz trochę szkoda, że się terminy nie zgrały. Wygląda to tak:
43139d1325327902-reflektory_soczewkowe_do_alfy_156_147_przed_po_lifcie-img_0221.jpg 43138d1325327887-reflektory_soczewkowe_do_alfy_156_147_przed_po_lifcie-img_0220.jpg Auto użytkownika alfa 147

Temat dotyczący przeróbki: http://www.forum.alfaholicy.org/cze...fy_156_147_przed_po_lifcie-17.html#post749681

Mówcie, co chcecie... ale.. zapominacie, że kupując zamiennik towar jest NOWY, więc macie na niego 2 lata gwarancji.
Jeżeli ktoś kupił zamiennik i mu paruje, albo się wypalił albo Bóg jeszcze wie co się z nim stało, to ma pełne prawo do reklamacji.
Nie widzę problemu...

Pozdrawiam ;)

U nas, wygląda to tak, że wysyłamy je do producenta i generalnie w 90% przypadków klient dostaje nowe.. bo wg DEPO jest to wada fabryczna (a nie jak mówią dealerzy, wynikająca z warunków atmosferycznych) no chyba, że ktoś wkłada do nich "xenony" i inne bajery.. wtedy gwarancji nie ma już żadnej..

Pozdrawiam ;)

Wszystko spoko - chodziło mi bardziej o to, że auto masz na czas rozpatrywania reklamacji bez lamp. Z drugiej strony nie ma gwarancji, że kolejne lampy nie będą parowały. Tak samo jak to że niekoniecznie reklamacja będzie uznana. Oglądałem kilka lamp DEPO - jedne zaparowywały i szczerze powiedziawszy nie dostrzegłem jakiejś wady a widziałem je rozmontowane. DEPO podaje co jest przyczyna tego parowania ich wadliwych lamp?

Oni tylko piszą w protokole reklamacji, że wada fabryczna nie wynikająca ze sposobu użytkowania i tyle.
Nie wiem na jakiej zasadzie oni to stwierdzają... ;)

hmmm... z tego co pamietam to nawet w instrukcji alfy 147 dotyczacej swiatel jest ze moga one parowac i jest to "naturalny objaw":D:D

hmmm... z tego co pamietam to nawet w instrukcji alfy 147 dotyczacej swiatel jest ze moga one parowac i jest to "naturalny objaw":D:D
Dokładnie. Lekkie zaparowanie jest normalnym, naturalnym zjawiskiem. Co innego jak w reflektorze zauważymy wodę, gdyż to znaczy, że gdzieś jest przeciek i tym należy się już zająć.

takie rczeczy tylko w alfie nie spotklem sie nigdy z parowanie lamp w innym pojezdzie chyba ze byly uszkodzone .... nawet jak po deszczu sie echalo to nie zdazylo sie aby zaparowaly a w lafie to normane ( w 147) bo w innych tez nie widzialem zbytnio

Nie jest to takie oczywiste. Np. z instrukcji obsługi Opla Insignia, dostępnej dla wszystkich na stronach Autoryzowanych Sprzedawców Opla : „Zaparowanie kloszy lamp. Przy złej, wilgotnej pogodzie i niskiej temperaturze zewnętrznej powierzchnie wewnętrzne kloszy lamp i reflektorów mogą na krótko ulec zaparowaniu. Zaparowanie takie szybko ustępuje samoistnie, można to jednak przyspieszyć, włączając reflektory”.
Takie zapisy można znaleźć w większości instrukcji niezależnie od marki. Lekkie zaparowanie jest naturalne, praw fizyki się nie przeskoczy.

Prawda jest jedna Depo to badziewie i nie radze tego kupować i tu powstaje zasadniczy problem otóż lamp do AR 147 do tylu jest masa ?, a do przodu coś bieda panowie z tego co tak trochę poszperałem po necie to są tylko oryginały oraz te w wersji black ? a co dalej nic z zmienionym kształtem możne z diodami do jazdy dziennej? hmm wiem ze to nie mój post ale możne ktoś wie gdzie można kupić coś innego niż tylko org. i te black?

ja tam kupiłem swoją alfę i miała zamontowane zamienniki, oryginały pewnie padły po jakiejś stłuczce i nie narzekam, świecą dobrze, wyglądają dobrze i nie parują, wracałem z wakacji 650km prawie cały czas w deszczu i nic im nie było, ani kropelki pary, dodam że nie wiem jak świecą oryginały, może jestem zadowolony bo nie mam porównania, ale czy różnica może być tak wielka w świeceniu miedzy oryginałem i zamiennikiem?:)

Amortyzatory
Powrót