• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] Niesprawna lampka sufitowa

ostr

Nowy
Auto
'97 GTV 3.0 V6 24V, '72 125p, '03 Vespa PX125
Witam,

Wczoraj udało mi się usprawnić lampkę sufitową. Objaw był taki, że działała tylko przy otwieraniu drzwi, natomiast nie reagowała na przełączniki. Po zdemontowaniu lampki i rozebraniu jej okazało się, że przełączniki nie przewodzą prądu niezależnie od pozycji. Udało mi się rozebrać te przełączniki (niestety nie posiadam zdjęć, ale wystarczy do tego płaski śrubokręt lub nożyk), a przyczyną niesprawności były styki wewnątrz nich mimo iż na oko się zwierały, to nie przewodziły prądu. Po nałożeniu na styki odrobiny smaru miedziowego i złożeniu całości 'do kupy' lampka znów działa jak nowa :)

Nie ma nic fajniejszego od drobnej naprawy:D Ja od kupna nie miałem wskazania poziomu paliwa - zmieniłem pływak za 50zł i oczy sie raduja jak wskazówka ładnie idzie do góry. Tak samo było ostatnio z wymianą żarówek podświetlenia zegarów i konsoli:D:D:D

Nie ma nic fajniejszego od drobnej naprawy:D Ja od kupna nie miałem wskazania poziomu paliwa - zmieniłem pływak za 50zł i oczy sie raduja jak wskazówka ładnie idzie do góry. Tak samo było ostatnio z wymianą żarówek podświetlenia zegarów i konsoli:D:D:D

Ehh, mnie jeszcze czeka wymiana całego podświetlenia deski, bo jakiś amator tuningu wymienił na niebieskie diody :mad:

Też muszę zajrzeć do lampki centralnej ,bo czasem nie mogę jej zgasić ...przy otwieraniu drzwi jest ok...ale takie naprawy tak jak mówicie ,to sama przyjemność z tym autem..:D

[MENTION=33234]Slepecci[/MENTION] dużo zabawy przy wymianie żarówek w zegarach ? :)

Największy problem to, wiek naszych aut, a co za tym idzie pierwotna plastyczność elementów plastikowych, przeminęła bezpowrotnie. Trzeba uważać przy demontażu wszystkich elementów z zatrzaskami.

[MENTION=67912]maaalutka[/MENTION] zabawy dużo nie ma w prędkosciomierzu, bo odkręcasz całosc imbusem, opuszczasz kiere w dół i delikatnie wyjmujesz, uważaj zeby nie podrzeć daszka. Odpinasz wtyczki i masz zegar na wierchu, żarówki wymieniasz na przeźroczyste zwykłe, zabarwiana jest tarzcza, konsola środkowa to już mi troche podniosła ciśnienie:D w PH1 musiałem odkręcić ten tunelik gdzie popielniczka itp (i tak musiałem tam żarówki wymienić, potem śrubki za nawiewami, od dołu konsoli i... rzecz której bałem sie najbardziej, na wysokości pokręteł od nawiewów panel jest wbity na kołki z ząbkami, 20 minut grzałem auto nadmuchem żeby plastiki zrobiły sie plastyczne:D

[MENTION=33234]Slepecci[/MENTION] no to jestem pocieszona całkiem :D , dziękuje za info :D :D

Amortyzatory
Powrót