• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nierozwiązywalny problem z elektryką

Gorn

Nowy
Auto
Giulia Q
Dzień dobry,

Od prawie 3 lat zmagam się z problemem z elektryką w Giulii Quadrifoglio z 2017.

Problem polega na powstawaniu choinki błędów na ECM2 (+ często jednocześnie znika wspomaganie kierownicy na ~sekundę) w sytuacji gwałtownego przyspieszenia na niskim biegu (1,2), głównie w trybie RACE, ale zdarzyły się pojedyncze przypadki na D i N. Problem nasilają woda (zdarza się to do kilku dni po umyciu auta/mocnym deszczu) i wstrząsy, np. przy wciśnięciu pełnego gazu po przejechaniu progu zwalniającego. Nigdy nie zdarzyło się to przy wyższej prędkości, lub przy spokojnej jeździe.

Błędy jakie się pojawiają na ECM2:

P1D89-00 - EPS electric steering (NGE)
C1260-00 - ABS/ESC dynamic controls disabled
P1214-00 - Active exhaust valve 1
P1215-00 - Active exhaust valve 1
P035D-00 - Coil 6
P031D-00 - Coil 4
P035A-00 - Coil 5

Błędy są losowe i pojawiają się w różnych kombinacjach, przeważnie kilka na raz. Dwa pierwsze pojawiają się też jednocześnie na na ECM1, ale to chyba kwestia tego, że pojawiają się one na obu komputerach.

W 2025 byłem u mechanika który nic konkretnego nie zrobił, ale jak stwierdził: "poruszał kablami, przez co chwilowo problem może się nie pojawiać, bo kable inaczej się ułożyły". I faktycznie przez ponad rok był spokój, natomiast w ostatnich miesiącach sytuacja wystąpiła 3 razy, więc problem istnieje.

W 2024 auto było 2 razy na dłuższy czas w Italiano Garage, wymieniony został wtedy zawór klap wydechu i poprawiona wiązka silnika, ale bez efektu.

Moje podejrzenie głównie pada na wiązkę elektryczną związaną z ECM2, jego zasilanie, lub masa.

W związku z tym 3 pytania.

1. Czy ktoś spotkał się z czymś takim, lub ma jakieś podejrzenia?
2. Czy ma ktoś schemat położenia wiązek idących do ECM2? Są tam jakiś miejsca narażone na przetarcie, lub gdzie może dostawać się woda?
3. Czy ktoś zna mechanika (najlepiej na śląsku) który jest w stanie coś takiego zdiagnozować?

Załączniki

Przestudiuj ten wątek: https://www.giuliaforums.com/threads/jerking-and-multiple-error-codes-on-giulia-quadrifoglio-–-need-help.66202/?tl=pl
Inne błędy tam występowały ale w bardzo podobnych okolicznościach (gwałtowne przyspieszanie) Skończyło się na akcji serwisowej stabilizacji wiązki sterownika przez dodanie klipsa. Może to jest jakiś trop.
Widziałem ten wątek, objawy są faktycznie podobne, ale akcja serwisowa dotyczy kabla od ECM1, gdzie u mnie błędy pojawiają się na ECM2, więc chyba to nie to.

Taniej chyba kupic cala wiazke silnika 500 aledrogo i przelozyc.
Jest to jakiś sposób, wiązka jest dość tania, ale przełożenie to podejrzewam, że masakra i bez wyciągania silnika się nie obejdzie.

Na Giulia forums widziałem też problemy ze wspomaganiem powodowane przetartym kablem idącym od alternatora do rozrusznika, postaram się na niego zajrzeć:

image0-2-jpeg.147102

Czy ktoś ma dostęp do tego typu schematu pokazującego położenie wiązki od komputerów silnika i wspomagania?

1749822541323-jpeg.173240

Twardych materiałów pomocniczych nie mam ale mam dwa pytania.

Samochód miał przygody?

Wszystkie kampanie serwisowe w samochodzie zrobione? (Z tym najlepiej do aso podjechac mnie się nie udalo tego sprawdzić online).
Ja mam samochód z 2024 i u mnie była kampania serwisowa na przecierającą się wiązke. Nie pamiętam detali, coś mi świata o rozkładaniu tunelu środkowego ale to może być majaczenie :-).

Standardowy teamat od przypadkowych błędów to jest akumulator, Twoje problemy nie pasują do opisu, ale warto sprawdzić.

To jest bardzo przyzwoity materiał o silniku, ale dla Ciebie to może tylko numeracja cylindrów oraz informacja gdzie jest master ECU i slave ECU

Ostatnia edycja:
Na Giulia forums widziałem też problemy ze wspomaganiem powodowane przetartym kablem idącym od alternatora do rozrusznika, postaram się na niego zajrzeć:

image0-2-jpeg.147102

Zajrzałem w to miejsce endoskopem i znalazłem to:

Image_2026-07-25 2_27_45_527 PM.png

Tak więc problem chyba będzie nareszcie rozwiązany...

Amortyzatory
Powrót