Nieprzyjemny zapach z nawiewu

Podstawa to coroczna wymiana filtra kabinowego + odgrzybianie.

Zaraz po zakupie Alfy został wymieniony filtr kabinowy. Następnie po ok miesiącu została nabita i odgrzybiona klima. Jednak to nie dało zadowalającego efektu więc dodatkowo zakupiłem środek do odgrzybiania i jeszcze raz we własnym zakresie powtórzyłem tę czynność. Ale tak jak pisałem wcześniej będę musiał powtórzyć ją jeszcze raz.

Wydaje mi się, że to odgrzybianie lepiej sobie samemu zrobić niż jechać do "specjalisty", który tylko wypsika środek do nawiewów. Takie mam osobiste odczucia.

To może od razu w tym temacie ktoś poda jakieś dobre ogólno dostępne środki do odgrzybiania. Dobrze, żeby były jeszcze proste w użyciu.

Mam ten sam problem. Wymieniany filtr kabinowy. Przeprowadzone ozonowanie oraz sprawdzone wszystkie metody pielęgnacji dostępne dla "śmiertelników". Dalej śmierdzi! Te same objawy: włączam nawiew śmierdzi, załączam klimatyzacje smród znika. Ktoś rozwiązał ten problem? POMOCY!!!

Alfa Romeo 147 JTD 16V 140 KM

Może syf w podszybiu? Zbierają się tam liście itd i gnija. Jak włączasz klime to najpierw chyba jest na obiegu zamkniętym i dlatego nie czujesz zapachu.

Sent from my HTC Flyer P512

Witam,
mam śmierdzący problem z klimą w AR 147 JTD. W ubiegłym roku przejeździłem całe lato na klimie i nic nie śmierdziało. W tym roku przytkał się odpływ skroplin którego nie przyuważyłem.
I zaczął się problem z brzydkim zapachem. Odpływ mi udrożniono oraz odgrzybiono raz , później jeszcze dwa razy gratisowo. Sam zrobiłem odgrzybianie aerozolem przy włączonej klimie i niestety nic to nie daje. Jak uruchamiam samochód i mam włączony nawiew , to przez pewien czas z nawiewu leci śmierdzące powietrze. Jak włączę klimę to po kilku minutach prawie nie czuć tego smrodku. Jest jakiś sposób żeby się tego pozbyć ? W połowie września przylatuje do mnie roczny wnusio i nie chcę go wozić zagrzybionym samochodem.

Słyszałem o czyszczeniu parownika w myjce ultradźwiękowej może to jest jakiś sposób bez kupna nowego. Tak czy tak koszt nie mały bo dochodzi nabicie klimy.

Mam podobny problem.Po włączeniu nawiewów śmierdzi "mokrą szmatą" i jest to mega irytujące natomiast po włączeniu klimatyzacji problem momentalnie ustaje i wszystko jest ok.Miesiąc temu wymieniałem filtr kabinowy oraz nabijałem klimatyzacje razem z odgrzybianiem.Ktoś znalazł w końcu sposób na ten zapach? Miałem już kupować spray do czyszczenia nawiewów ale ile produktów tyle opinii i nie wiem czy jest sens się z tym bawić?

Amortyzatory
Powrót