[155] Niedomaga sprzęgło

bodziok26

Nowy
Witam!!!
Niedawno wymieniłem całą hydraulikę sprzęgła tzn. pompę, wysprzęglik, przewód łączący, układ został odpowietrzony, części nowe i oryginalne, tanio nie było, a pedał przy szybkiej zmianie biegów zostaje w podłodze i się robi nerwowa sytuacja na skrzyżowaniu. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co to może być bo już jestem na skraju wyczerpania mojej cierpliwości do tej alfy. Ktoś już na forum napisał, że kochać trzeba, a zabić szkoda.

Może naprawa została przeprowadzona nie fachowo,a może też się zdarzyć że któryś element/pompa,wysprzęglik/ma wadę fabryczną trzeba to sprawdzić nie wolno się tak szybko poddawać.

Naprawy dokonywałem sam, jeśli chodzi o staranność to jestem bardzo drobiazgowy, nie oddałbym swojej alfy żadnemu partaczowi, może się to wyrobi, napisałem że tylko czasami zostaje w podłodze, jak przed wymianą tych elementów

Trochę się wziąłeś od dupy strony do tego. Jak nie miałeś wycieków to trzeba było wymienić najpierw zestawy naprawcze wysprzęglika i pompy (całe 30 zł...) i jakby nie pomogło to brać się za sprzęgło.

Tego naprawdę się nie dowiesz póki nie ściągniesz skrzyni biegów.

- - - Updated - - -

Ale i tak to nie ma większego znaczenia sprzęgło jest sprzedawane w komplecie.

padło ci pewnie łożysko wyciskowe a dokładnie część bieżni na styku ze sloneczkiem bądź samo sloneczko docisku i łożysko wpada do środka

Witam miałem to samo tylko że po postoju np noc i pedał dno wymieniłem pompę, wysprzęglik, przewód łączący i nic okazało się że to łożysko

Dużo rozbierania ze sprzęgłem??? Nigdy tego nie rozbierałem i nie wiem czy brać się za to samemu... Ile taka impreza kosztuje...

Dużo rozbierania ze sprzęgłem??? Nigdy tego nie rozbierałem i nie wiem czy brać się za to samemu... Ile taka impreza kosztuje...

Zabawy trochę będzie.Dobrze jest zdjąć ławę by mieć dobry dostęp do skrzyni.Wyjąć skrzynię i odkręcić sprzęgło.Przy okazji wymienić siemering (ok 50 zł) na wale.Jeśli nie masz warunków na takie zabawy,oddaj auto na warsztat.Koszt wyciągnięcia skrzyni 400-500 zł.

Witam, odświeżę trochę ten temat.
Również zapadło mi się sprzęgło (AR155 1.9 TD '93r). Oczywiście pierwsze myśli skierowały mnie to zbiorniczka z płynem i tam oczywiście pustka. Zacząłem szukać wycieku i znalazłem go i na wysprzęgliku i na pompie pod pedałem. Zacząłem od odkręcenia wysprzęglika... wycieki to jedno i oczywiście trzeba naprawić, ale wydaje mi się że dźwignia którą popycha wysprzęglik nie chodzi właściwie.
Ma luzu około 1 cm (bez sprężynowania), a używając siły nie chce się ruszyć ani w jedną anie w drugą stronę.
i teraz mam takie pytanie...
Jak dużej siły powinno się użyć aby ruszyć tą dźwignie (czy w ogóle ręcznie da się to zrobić?) i czy taki luz jaki ona ma w tej chwili to normalna sprawa?
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam.
PS
BODZIOK26 czy udało Ci się naprawić usterkę i jak?

Ostatnia edycja:
Wymień cieknące elementy i ciesz się Alfą.Tym luzem się nie przejmuj i nie próbuj następnym razem ręcznie pchać łapy,bo po prostu Ci się to nie uda.Ta łapa połączona jest z łożyskiem oporowym,które ciśnie w słoneczko docisku.Trzeba użyć dużo siły by się ugięło.

Ok, dzięki za poradę! zabieram się do pracy :)

I rzeczywiście... sama wymiana wysprzęglika pomogła. Pompka pod pedałem jeszcze daje radę... Dzięki za pomoc.

Witam przeglądałem posty o 155.Przez przypadek znalazłem Pana wpis jestem właścicielem Pana Alfy 155 i chciałbym zapytać o zakres prac jakie Pan zrobił przy niej bo Łukasz nie pamięta.Kiedyś mi podał nr. do Pana ale przez przypadek usunąłem.Jestem w trakcie jej odbudowy,sprzęgło było do wymiany już zrobione.Widzę że Pan o nią dbał.Kupiłem ją półtorej roku temu i ją powoli przywracam do stanu fabrycznego.Dlatego prosiłbym o nr.telefonu jeśli to nie problem pozdrawiam Artur.

Amortyzatory
Powrót