• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Niedogrzewa się, termostat?

trojan6

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.8TS
Przy temperaturze 0*C, po przejechaniu około 30km strzałka temperatury ledwo doszła do 55*C. Dopiero gdy postałem w miejscu doszła na jakieś 65*C. Gdy włączyłem nawiew ciepły na max, szybko spadła do 50*C. Po zajrzeniu pod maskę, węże do chłodnicy były ciepłe, ale dało się ich bez problemu dotknąć.

Dzisiaj było cieplej, w granicach 13-17*C to po przejechaniu tego samego dystansu strzałka temperatury doszła mi do 80*C.

Podejrzewam, że chyba padł termostat, lub się zaciął i jest cały czas duży obieg.
Jak sprawdzić czy to na pewno termostat, tak aby nie wyrzucić 300PLN niepotrzebnie?
Gdzie znajduje się termostat i czy sam go bez problemu będę w stanie wymienić?
W zbiorniczku wyrównawczym mam tylko ok 1/3 pojemności płynu chłodniczego i chyba to jest borygo. Ile powinno być właściwie? Nie mam / nie zauważyłem oznaczenia min, max co mnie dziwi.

za termostat nie musisz wydawać 300 PLN wystarczy zamontować od 159 trzeba tylko jeden wężyk inaczej poprowadzić bo króćce są pod innymi kontami i to wszystko, a z tego co piszesz to najprawdopodobniej wina termostatu miałem to samo

300zł do tsa???co tak drogo jak cos koło 100 do 2.0 płaciłem,to taka zmiana ceny??

za termostat nie musisz wydawać 300 PLN wystarczy zamontować od 159 trzeba tylko jeden wężyk inaczej poprowadzić bo króćce są pod innymi kontami i to wszystko, a z tego co piszesz to najprawdopodobniej wina termostatu miałem to samo
a to tanszy termostat jest do 159 jtd? niz gt?

do 159 jest tańszy, a nie doczytałem że to do TS-a ja pisałem o jtd :)

Silvador a jak kwestia tego ze krocce maja rozna srednice miedzy gt a 159?? nie koliduje, da się węże naciągnąc??
tez cos mi sie nie dogrzewa, w lecie bylo ok, ale juz w zeszlym roku przy minusowych temperaturach nie dochodzil do 90st., dzis mimo okolic 10st. byla jeszcze nizej

jeden króciec bodajże od powrotu z nagrzewnicy w 159 ma mniejszą średnicę, ale opaską zaciśnie i jest ok oraz jeden jest w inną stronę skierowany, tu trzeba właśnie kawałek węża dołożyć żeby się nie zaginał i to wszystko

no to jestem po wymianie, temperaturę trzyma, wszystko w porządku, rzeczywiscie waz idący w kierunku ściany grodziowej da się założyć i ścisnąć opaska,
ten na cienki króciec musiałem założyć dłuższy, ten idący od czegoś co wygląda jak chłodnica egr, udało się założyć na stary waz i tak go zacisnąć, żeby się nie załamał i był przepływ,
termostat BEHR(oryginal z wytartymi numerami oe) po dobrym rabacie 115zł,

A jaki motor? Panie ts lub jts bo jak do jtd to pewnie nie leżał nawet koło behr. Jak do jts to sie zgodzę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Dodano po 3 minutes:

Oby długo ci służył bo w takie ceny to nie wierze. Chyba ze 5 lat leżał na składzie. Bo i takie cuda sie zdarzały. Czyli. Nie ma gwarancji producenta :-(

Ostatnia edycja:
mam dobre rabaty i kupuje na poziomie zakupu dystrybutorów części, jest z pełną gwarancją i był w kartonie magnetti marelli, łącznie z tym, że wezme go na paragon i będe mial 2 lata gwarancji :)
i mowa tu o termostacie do 159 1.9 jtd,
oczywiscie masz prawo nie wierzyć, ale mi to lotto :)

Jeśli kolega jak napisał kupił na paragon to ma dwa lata gwarancji konsumenckiej.
Nie producent tylko sklep jej "udziela".

To wszystko pod warunkiem że firma ta prowadzi sprzedaż detaliczną.
Między firmami ta gwarancja konsumencka nie istnieje.

A cena , no cóż, jak to się mówi na układy nie ma rady :D

właśnie, a nawet jeśli to chiny, tajwan albo jeszcze inne wsio,
to efekt po wymianie jest, dogrzewa się ładnie i trzyma temperaturę

a jeszcze co do ceny - vernet(w środku pewnie tez behr) w IC kosztuje z moim nr klienta 122zł, a detal 223zł, to tylko tak w kwestii rabatów ;)

Z czujnikiem czy bez czujnika?

właśnie, a nawet jeśli to chiny, tajwan albo jeszcze inne wsio,
to efekt po wymianie jest, dogrzewa się ładnie i trzyma temperaturę

a jeszcze co do ceny - vernet(w środku pewnie tez behr) w IC kosztuje z moim nr klienta 122zł, a detal 223zł, to tylko tak w kwestii rabatów ;)

No tak, tyle że ten detal IC to taki raczej wirtualny.

Jak dla mnie to juz nie hurtownia tylko wielki sklep detaliczny którego handlowcy próbują utrzymać pozory "sprzedaży tylko dla stałych Klientów"
a co chwila się słyszy jak ktoś kupił z dużym rabatem (chociaż po raz pierwszy ) albo że ktos inny dłuższy czas nie kupował
a wg historii transakcji brał kilkadziesiąt razy na paragon, itp, itd

No ale to już lekki OT , sorry

Wlasnie i wyszło szydło z worka. Zacznij płacić podatek dochodowy, VAT, ZUS to pogadamy o cenie. To juz kolejny przypadek ic. Gdzie chyba właściciel sklepu z bielizna moze sobie pójść i kupic. Durnota nie stej ziemi.dlatego Gepard miałem racje troszke.

To wszystko co piszesz o podatkach Tomasz to święta racja,
również bariera wejścia do interesu pod nazwą sklep motoryzacyjny jest w tej chwili śmiesznie niska
ale nasz kolega może po prostu mieć warsztat i to nie jego wina że dostał rabat :)

A jeszcze odnośnie termostatu i ceny detalicznej IC ;
u nas cena detal 145 zł
http://autosklep24.pl/pl_PL/p/Termostat-ALFA-159-CROMA-PUNTO-1,9-JTDM-BEHR/13844?preview=true

to po rabacie dla AH wychodzi 130 bez żadnych ceregieli hehe
natomiast warsztat samochodowy będzie miał to u nas w cenie jeszcze niższej

Termostat jest z czujnikiem ...

Ostatnia edycja:
No pewnie ze nie wie w szczególności kiedy warsztat kroimniesamowicie klientów na częściach plus robocizna. Biedńi klienci. I jeszcze zastraszanie. Niedługo wejdzie ustawa 23proc VAT na warsztaty i konieczność kas fiskalnych. Zobaczymy co wtedy. :-). Kombinowanie ze warsztat nie da gwarancji na robotę bo klient ma własne czesci. Co jest nieludzkie. Dobrze ze teraz liczy sie jakość i ludzie coraz bardziej to dostrzegają. I inacżej patrzą na serwisy.

No pewnie ze nie wie w szczególności kiedy warsztat kroimniesamowicie klientów na częściach plus robocizna. Biedńi klienci. I jeszcze zastraszanie. Niedługo wejdzie ustawa 23proc VAT na warsztaty i konieczność kas fiskalnych. Zobaczymy co wtedy. :-). Kombinowanie ze warsztat nie da gwarancji na robotę bo klient ma własne czesci. Co jest nieludzkie. Dobrze ze teraz liczy sie jakość i ludzie coraz bardziej to dostrzegają. I inacżej patrzą na serwisy.

czyli jestem jednym z nielicznych warsztatów z paragonami, fakturami i gwarancją za każdą robotę... zapraszam do Kalisza :)

To dobrze chwalić. Pod warunkiem ze dajesz fakture na czesci i na robociznę osobne pozycje.

P.S. Ja nie mam problemu z mechanikiem. Wiec mi sie reklamować nie musisz.

Amortyzatory
Powrót