[159] Nie zawsze działa światło wsteczne oraz czujniki cofania.

KuASY

Nowy
Auto
.
Czy ktoś miał taki przypadek?
Przy wbijaniu wstecznego od jakiegoś czasu nie zawsze działają czujniki i nie zapala się światło wsteczne.
Czasem nie załapuje nawet kilka razy, a czasem działa normalne, co do sprawdzenia? Skrzynia manualna.

Ostatnia edycja:
Zaśniedziałe styki albo przerwany przewód, który czasem łapie, a czasem nie.

Problem miałem podobny z oświetleniem bagażnika... ale tu było łatwo zdiagnozować usterkę, bo mogła być tylko w miejscu gdzie kabel "pracował".

Tak obstawiałem, kwestia gdzie szukać, demontować lewarek (mieszek) ? Czy gdzieś przy skrzyni?

Ja bym zaczął przy lewarku, bo tam się te kabelki najbardziej ruszają...

Łatwo jest to sprawdzić. Wyciągasz wtyczkę z czujnika w skrzyni i kabelkiem robisz obieg zamknięty. Jak wszystko się włączy (światło cofania itd.) to znaczy, że czujnik do kosza.

Dodano po 4 minutes:

Wiem bo tak sprawdzał mi mechanik czujnik jak miałem podobne objawy (brak światła biegu wstecznego) ale niestety okazało się, że to wiązka kabli połamana była na łączeniu klapa bagażnika i reszta karoserii.

Ostatnia edycja:
Dostanie się do niego od góry? Jaki koszty?
Dostaniesz się od góry na pewno do kostki, żeby ja sprawdzić bez demontażu niczego. Poszukaj na forum gdzieś były opisy jak zdemontować ten czujnik. Chyba jak dobrze pamiętam to trzeba było odkręcić podstawkę od akumulatora.

nie wiem jak jest w 2,4 ;) bo tam mało miejsca na cokolwiek.
U mnie od reki to zrobili za 50zł z czujnikiem ;) oczywiście używanym odkręconym od skrzyni która akurat leżała obok ;)
Flar-Ital uderzaj :)

Ostatnia edycja:

Jeżeli masz 1,9 16V dostaniesz się bez problemu od góry, odpięcie akumulatora i odsuniecie podstawki da duza przestrzeń do wykręcenia czujnika.
Ewentualnie jak masz jakiś spray do styków wypnij z czujnika popsikaj i potestuj, w razie dalszego dzialania z problem, kup sobie w.w czujnik w sklepie z czesciami do opla koszt 20zl ten sam czujnik... taki urok strzyni z gm nie ma co przeplacac na tym, wymiana max 5min.
Pozdrawiam

Jeżeli masz 1,9 16V dostaniesz się bez problemu od góry, odpięcie akumulatora i odsuniecie podstawki da duza przestrzeń do wykręcenia czujnika.
Ewentualnie jak masz jakiś spray do styków wypnij z czujnika popsikaj i potestuj, w razie dalszego dzialania z problem, kup sobie w.w czujnik w sklepie z czesciami do opla koszt 20zl ten sam czujnik... taki urok strzyni z gm nie ma co przeplacac na tym, wymiana max 5min.
Pozdrawiam

W 2.4 dokładnie tak samo "-). Oryginalny czujnik na klucz 22. 5 minut roboty.

Amortyzatory
Powrót