Nie mogę zmienić biegów (także na sucho)

Enduros

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2001r.
Witam
Posiadam Alfe Romeo 156 1.9 JTD (115KM) 2002r skrzynia 5biegowa.. Problem mam taki z nią że po zakupie auta wrociłem nim do domu odstawiłem na parking (wrzucony LUZ). Następnego dnia wsiadam do auta odpalam i tu zaczyna się problem gdyż nie mogę wrzucić żadnego biegu (nawet na sucho przy wyłączonym silniku), drążek zmiany biegów ustawiony w neutralnym położeniu, jest możliwość poruszania nim PRAWO/LEWO lecz nie drgnie ani w dół ani w górę coś jakby była włączona blokada skrzyni biegów (lecz takowej nie posiadam raczej bo nie widziałem żadnej) Pedał sprzęgła chodzi normalnie tak jak dzień wcześniej nie słychać zadnych zgrzytów przy próbie wbicia biegu.

Rozsypał się mechanizm zmiany biegów. poszukaj na forum to coś znajdziesz-ten temat był poruszany nieraz. Handlarz zrobił prowizorkę na dojazd do domu:confused:

Ja miałem podobną sytuację, tylko w trakcie jazdy. Zostałem na wrzuconym drugim biegu i tak dokulałem się do mechanika. Mi z kolei lewarek działał tylko przód-tył ale na boki juz nie. Okazało się że poszło jedno z cięgien linki zmiany biegów. Linka jest podwójna (dwa cięgna spięte razem)-może u Ciebie się wyhaczyła tylko, gdzie czytałem że takie rzeczy tez się przydarzały.

Możliwe, nie przecze że nie ale wyszło by to raczej przy powrocie do domu gdyż przejechałem nią prawie 600km. Przeglądałem niestety znalazłem tylko tematy dotyczące wysprzęglika lub pompy sprzęgła.

Mogło wyjść równie dobrze na postoju, przy wrzucaniu na luz, wystarczył ruch lewarkiem:). Sprawdziłbym to, bo objaw masz podobny.

Linki albo ich mocowania sie rozleciały oglądałęś je?

Mi wychaczyła się linka i nie miałem biegów 1,3,5 nie powiem na początku spanikowałem tyle co kupiłem alfe a już awaria w desperacji nawet ogladałem skrzynie na allegro. Mój mechanik zadzwonił do mnie i zamiast powiedzieć co jest zaprosił po odbiór auta i z dobrym 0,7 :). Zabezpieczyli linke i działa wszystko do tej pory:) tak wiec nie martw sie na zapas może to tylko linka się wyhaczyła

Sprawdz wysprzęglik ja miałem takie same objawy żaden bieg nie wchodził jak przepuszcza wysprzęglik to też biegu nie wrzucisz (podnieś pedał do góry i poczekaj chwilę aż płyn najdzie jak biegi będą wchodziły to sprawa wyjaśniona ):)

Sprawdz wysprzęglik ja miałem takie same objawy żaden bieg nie wchodził jak przepuszcza wysprzęglik to też biegu nie wrzucisz (podnieś pedał do góry i poczekaj chwilę aż płyn najdzie jak biegi będą wchodziły to sprawa wyjaśniona )
bieg bez sprzęgła wrzucisz

Nie miałem czasu dziś zajrzeć..zobacze w czwartek lub piątek ale podejrzewam też zewnętrzny mechanizm zmiany biegów tak jak mówi kusior007 lub warunki jakie panują na dworze jak myslicie jakie jest prawdopodobieństwo że coś przymarzło przez noc? Dam znać co było przyczyną usterki w czwartek bo mam wolne to się za to zabiore.

Całkiem możliwe, jeśli samochód od handlarza to nie zdziwiłbym się jakby mył komorę silnikową nie zważając na ujemną temperaturę ;)
Wymontuj aku i jego podstawę to będziesz miał dostęp do skrzyni i linek.
Linka odpowiadająca ruchowi przód/tył lewarka jest po lewej stronie patrząc od przodu auta. Spróbuj ją wypiąć i wtedy ruszyć lewarkiem.

Sorka wszystkich za spóżniony post ale poprosu nie było mnie ostatnio i nie maiłem jak opisać rozwiązania problemu. Przyczyną okazało się zawilgocenie środka auta a dokładnie podczas niskiej temperatury zamarzała woda skraplająca się pod meszkiem na mechanizmie lewarka (jak i na tym białym plastiku). Zdjełem meszek suszarka do włosów wysuszyłem dokładnie następnie osuszyłem wnętrze auta, ciepłym nawiewem troche klimą i problem znikł. Jak widać zazwyczaj problem tkwi w szczegółach. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Uroki wilgoci i zimy to jak zamarzniętymi szybami od środka zimą..może handlarz czyścił auto w środku i nie osuszył dokładnie i się skropliła woda na mechanizmie.

mozesz recznie wrzucic bieg wkladajac reke kolo aku i wbijalac bieg łapka od skrzyni , przerabialem zagadnienie:)

Sprawdź płyn hamulcowy.Jeden zbiornik odpowiada za hamulce i skrzynię biegów.

heh.. miałem ten sam problem xD Też przymarzło.. Też nie wiem jakim cudem :P Przecież nie pierwszy raz myłem auto w zimie ;)
Oby do lata :D

Amortyzatory
Powrót