Nie mogę zamknąć bagażnika.

Kubuś93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark 120km 2002 5d
Witam.
Mam problem z zamknięciem klapy bagażnika. Zamykam ją z całej siły a ona nie łapie. Słychać jakieś cyknięcie jak ją dociskam ale się zamek chyba nie blokuje. Jak naciskam guzik otwarcia na kluczyku bądź ten w środku auta to słychać cyknięcie (tutaj gdzie są bezpieczniki), słychać jak coś w zamku się porusza oraz kierunki mrugają ale klapa mimo to się nie zamyka. Pozostałe drzwi normalnie się otwierają i zamykają. O dziwo auto chyba widzi, że bagażnik ciągle jest zamknięty bo w czasie jazdy nie pika mi, że bagażnik jest otwarty pomimo, że na wybojach się otwiera. Kostki po dociskałem te dwie co idą do zamka ale nic to nie dało.
Macie pomysł co się zepsuło i jak to naprawić? Na razie przywiązałem linką holowniczą klapę od środka żeby ktoś mi w nocy pod blokiem nie wlazł ale to niezbyt wygodne rozwiązanie, bo nie mogę używać bagażnika;)
Pozdrawiam.

Sprawdź czy zamek bagażnika nie jest cały czas zamknięty

Wyryte rantem felgi

Otwórz klapę i w niej jest zamek. Zapewne wiesz w którym miejscu ;) i teraz, jeśli w tej prowadnicy jest coś w poprzek i robi się taka dziurka to znaczy że zamek jest zamknięty.

Jak niezbyt jasno wyjaśniłem to prześlij zdjęcie zamka to Ci powiem czy jest zamknięty czy nie ;)

Wyryte rantem felgi

Jest w tej prowadnicy jakiś plastik ale mogę go bez problemu wciskać. Po pracy zrobię zdjęcie, bo teraz nie mam dostępu do auta.

To może coś Ci tam wpadło bo o ile pamiętam tam jest sam metal. Jak wrzucisz zdjęcie to rozkminimy co tam jest nie tak

Wyryte rantem felgi

Zdjęcie wrzucę koło 16 najprawdopodobniej:) Dzięki za pomoc.

20160606_161016.jpg
20160606_161033.jpg
20160606_161133.jpg
Tak to wyglada mniej wiecej. Ten plastik moge wciskac bez problemu.

Czyli zamek jest otwarty. Spróbuj teraz to wcisnąć aż zamek się zamknie. Najlepiej jakimś kluczem albo długopisem

Wyryte rantem felgi

Próbowałem długim śrubokrętem. Docisnąłem do oporu ale się nie zablokował.

To wygląda że sam zamek jest uszkodzony

Wyryte rantem felgi

Na to wychodzi. Bo wszystko tak jakby dzialalo poprawnie tylko sie nie blokuje ten zamek.

A nie zaciąła się dźwignienka do zwalniania zamka.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

A o którą dźwigienkę Ci chodzi? Zaznaczyłem w kółku jakiś pizdryczek. O ten chodzi? Do czego to służy? Nie chciałem za mocno tym szarpać żeby niczego nie zerwać.1.jpg

Ta dźwigienka służy do mechanicznego otwierania bagażnika. Przyda się jakby Cię kiedyś w nim zamknęli ;) a tak serio to powinna chodzić w miarę luźno. Jeśli nie chodzi to w niej może być problem tak jak kolega wyżej zasugerował

Wyryte rantem felgi

A jak się nią otwiera? Próbowałem ją śrubokrętem poruszyć ale ani drgnie.

Mam ten sam problem w upaaaly...zamyk otworzy siie i nieda sie zamkbac zapsikaj wudekiem!!! Ja juz nie psikam ....biore klucz do kol i 2 pierdolnie**a i odbija i idzie zamknac pozfrawiam i nie boj sie nieuszkodzisz ja nieuszkodzilem przez 2 lata

Jutro spróbuje. Umówiłem się do mechanika na środę ale jak twój sposób zadziała to zawsze parę złoty w kieszeni zostanie;)

A jak się nią otwiera? Próbowałem ją śrubokrętem poruszyć ale ani drgnie.

Pewnie ta dźwigienka dziala przy zamkniętym zamku, choc powinna tez luźno chodzić przy otwartym.

- - - Updated - - -

Mam ten sam problem w upaaaly...zamyk otworzy siie i nieda sie zamkbac zapsikaj wudekiem!!! Ja juz nie psikam ....biore klucz do kol i 2 pierdolnie**a i odbija i idzie zamknac pozfrawiam i nie boj sie nieuszkodzisz ja nieuszkodzilem przez 2 lata

1. Nie piszemy na forum po pijanemu/nawachanym
2. Takie rady to w buty sobie wsadź.

Wyszło, że silniczek zacina się w pozycji na maksa wysuniętej przez to że plastik ze sprężyną która ma odbijać się połamał.
20160608_170114.jpg
20160608_170234.jpg
20160608_170355.jpg
Pytanie do was: gdzie dostanę taki silniczek (najlepiej nowy) albo ten plastik? Dodrukowanie 3D kosztuje ok. 100zł więc wolałbym coś tańszego. Czekam jeszcze na wycene spawania takiego plastiku bo chyba własnoręczne klejenie nic nie da. Najwyżej że polecacie jakiś klej który to utrzyma?

Amortyzatory
Powrót