Nie działają szyby przednie - tył działa normalnie

psqdny

Nowy
Auto
166 2.4 JTD '99
Mam problem z szybami przednimi w AR166 2.4JTD '99.

Jakiś rok temu przestały mi działać szyby przednie (tylne działają normalnie).
Sprawdzałem bezpieczniki, sprawdzałem panel na drzwiach.

Podczas ostatniej zimy okazało się, że szyby przednie zaczęły działać/nie działać i działać. Niestety długo się nie nacieszyłem bo znów problem się pojawił i przednie szyby nie działają (tylne cały czas w porządku).
Problem dotyczy tylko przodu (Prawa/Lewa) i nie sądzę aby był to problem z samymi przełącznikami, bo nie wysiadły by wszystkie trzy naraz. Z tego co wiem bezpiecznik jest jeden na wszystkie cztery szyby więc to też nie to.

Jeśli macie jakieś pomysły na diagnozę to bardzo jestem ich ciekaw.

Moduł sterowania szybami. Jest osobny na tył i przód. Przedni jest na tunelu środkowym ale za boczkiem tunelu w nogach pasażera. Oczywiście zakładam że podstawy elektryczne sprawdziłeś.

- - - Updated - - -

Musisz odkręcić podstopnicę i wyciągnąć ten skóropodobny boczek tunelu.

Tu akurat się nie zgodzę z Markiem. Moduł sterowania szybami przednimi jest w tunelu środkowym, ale, od strony kierowcy.Trzeba wykręcić srubę na wysokości pedału gazu i wyjąć boczek.
Wiem bo niedawno sam wymieniałem:)
A wygląda to tak:
http://allegro.pl/alfa-166-modul-sterownik-szyb-46423346-i3229871068.html
Gorzej że awarie przekaźników tam zlokalizowanych są najczęściej spowodowane przeciekającą nagrzewnicą.
Jak już się dokopiesz to sprawdź czy masz sucho w tunelu.Jak mokro...procedura wymiany nagrzewnicy jest na forum. Koszt nowej w oryginale to ok 550,- zamiennika od 80-100,-

Ostatnia edycja:
To jest to samo :) mi po prostu łatwiej było się dostać od strony pasażera bo nie waliłem głową w kierownicę.

To jest to samo :) mi po prostu łatwiej było się dostać od strony pasażera bo nie waliłem głową w kierownicę.

eee tam, od strony pasażera masz na stelażu przekaźnik kierunkowskazów i maleńki otwór na manewry, a od kierowcy wielką dziurę.
Wymieniając przekaźnik od kierunków pociąłem sobie łapy do dziś mam bliznę.
Ale ponieważ demontaż podstopnicy to zaledwie dwie śrubki (chyba 10) i 4 blachowkręty, plus dwie mocujące boczki to psqdny sobie sam zdecyduje skąd mu będzie łatwiej

Dzięki.
W sumie to możliwe, że właśnie stało się to od nagrzewnicy, bo wiem że czeka mnie wymiana, a ulokowanie przekaźnika i jego usterka składa się w całość.
Mam jeszcze jeden problem, ale zadam nowe pytanie w odpowiednim czasie, bo widzę że dla was to oczywiste sprawy.
Pozdrawiam.

Witam.

Odgrzebie temat bo nie chce zakładać kolejnego. Mam podobny problem jednak w 156 z 2003r. Mam podświetlane przyciski i tył działa i jest podświetlony, natomiast przód nie działa i brak podświetlenia. Bezpieczniki sprawdzone i są wszystkie okej. Zrobiłem mały test miernikiem, tzn wyjąłem bezpiecznik od szyb 30A i sprawdziłem mierniki czy jest prąd. Wynik negatywny, prądu brak. Nie wiem w ogóle czy powinien być ale posiadam miernik więc pomyślałem, że go wykorzystam. Czy w mojej Belli 2003r po Lifcie też są gdzieś ukryte przekaźniki? Gdzie? Jak się do nich dogrzebać i jak je sprawdzić?

Ale nie działa Ci samo podświetlenie czy w ogóle szyby? Jeżeli samo podświetlenie to pewnie diody się spaliły. Nie ma przekaźników na samo podświetlenie przycisków.

Ale nie działa Ci samo podświetlenie czy w ogóle szyby? Jeżeli samo podświetlenie to pewnie diody się spaliły. Nie ma przekaźników na samo podświetlenie przycisków.

Nie działa i podświetlenie i szyby przednie. Regulacja tylnych działa i jest podświetlona.

Masz osobny przekaźnik (moduł) od przodu i od tyłu. Znajduje się w bagażniku po lewej stronie.

Miernikiem albo próbnie podając napięcie (ale do tego potrzebujesz schematy). Na początek sprawdź czy moduł dostaje w ogóle napięcie (gdziekolwiek).

- - - Updated - - -

Wróć......
Przecież Ty masz 156. A to tam nie wiem gdzie są moduły :)

Miernikiem albo próbnie podając napięcie (ale do tego potrzebujesz schematy). Na początek sprawdź czy moduł dostaje w ogóle napięcie (gdziekolwiek).

- - - Updated - - -

Wróć......
Przecież Ty masz 156. A to tam nie wiem gdzie są moduły :)

Hehe dobrze, że się dziś za to nie zabrałem bo bym cały tył rozbebeszył :)

Kolego poniżej cała paczka odnośnie elektryki szyb przednich (schematy, opisy, lokalizacja elementów).

Pokaż załącznik szyby AR156.pdf

P.S. Z opisu i rysunków nie wynika to dokładnie, ale moduł odpowiedzialny za przednie szyby masz za schowkiem pasażera pod konsolą. Aby sie do niego dostać musisz wykręcić ten schowek.

z tego co ostatnio patrzalem na ten przekaznik to jest on rodem z tipo tempry, przynajmniej tak samo wyglada ten w bagazniku..

Kolego poniżej cała paczka odnośnie elektryki szyb przednich (schematy, opisy, lokalizacja elementów).

Pokaż załącznik 113817

P.S. Z opisu i rysunków nie wynika to dokładnie, ale moduł odpowiedzialny za przednie szyby masz za schowkiem pasażera pod konsolą. Aby sie do niego dostać musisz wykręcić ten schowek.

U lala, patrząc na ten schemat można się przerazić :/ w sobote będe miał troche więcej czasu więc będe grzebał przy aucie.

Cześć chłopaki. Dawno mnie tu nie było, ale nie miałem możliwości cokolwiek pisać. Wraca mój problem z szybami przednimi. Wszystkie bezpieczniki posprawdzane (te pod kierownicą). Znalazłem tam dwa przekaźniki, po wypięciu jednego przestały działać tylne szyby, natomiast zmiana przekaźników nic nie dała. Morał taki że te przekaźniki są okej.
Natomiast zaglądałem pod schowek ( ten po stronie pasażera ) jednak nie znalazłem tam żadnych przekaźników.
Zdemontowałem też przełączniki na drzwiach i nie dochodzi żaden prąd (oczywiście od sterowania przodem). Sterowanie tyłem i przełącznik "Lock" działają i są podświetlone.

Hej. Jeszcze raz rozgrzebie temat. Czytałem już kilka innych ale nie mogłem znaleźć schematu elektrycznego do szyb (lub ogólnie elektrycznego) w 166 FL. Znajdę go gdzieś na forum? I kolejne pytanie bo są sprzeczne informacje- moduł do szyb przednich znajduje sie w boczku w nogach kierowcy tak?? a gdzie jest od szyb tylnych?? Dokładnie mam problem z lewa tylną szybą. Od kupienia auta mi nie działała. Rozebrałem drzwi i nie dochodzi napięcie do siłownika. Bezpieczniki wszystkie ok. Przyciski sprawdzone (lewy podłączyłem do prawych drzwi i śmiga). Zostaje moduł tylko gdzie on jest ?? Czy jest tam coś na zasadzie 2 wtyczek(lewe i prawe drzwi) i jest możliwość ich podpiecie na krzyż żeby w ten sposób sprawdzić działanie modułu lub przewodów ??

Jest w bagazinku przy bezpiecznikach. Z tego co pamietam to jest to w jednej wtyczce wiec nie pozamieniasz

Dobra ostatnie moje pytanie. Po poszukiwaniach na alledrogo okazuje się, że taki moduł komfortu (bo pod taka nazwa jeset) tylko od 156 mogę mieć już od 9zł w górę. Ogólnie ten moduł odpowiada za szyby i centralny tak wiec moje pytanie: czy ten moduł jest dopasowany dokładnie do danego modelu?? Zauważyłem, że taki sam jest również montowany w fiacie marea, linki do akcji:
alfa
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-komputer-sterownik-modul-komfortu-i4513707475.html
marea
http://allegro.pl/modul-komfortu-marea-00r-pa6-gf30-i4490961681.html

Czy jak kupie np od 156 będzie wszystko działać?

Amortyzatory
Powrót