• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Nie działa prawy kierunkowskaz

• Autor wątku Autor wątku tomason2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomason2

Guest
Witam.
Mam problem z kierunkowskazem. Auto stało z jakiś miesiąc może dłużej, potem po odpaleniu i przejażdżce zauważyłem, że nie działa mi prawy kierunkowskaz. W ogóle prawa strona nie działa, ani nie sygnalizuje na desce, że jest włączony. Lewa działa bez zarzutu. Przedtem problemów nie było. Co ciekawe, jak włączę światła awaryjne wszystkie działają, wiec popalone żarówki odpadają.

Rozkręciłem zespolony przełącznik, przeczyściłem w nim styki, bez poprawy. Bezpiecznik 7.5A sprawny.

Tam nie ma co za bardzo co się zepsuć, jutro jeszcze raz rozkręcę zespolony i dokładnie zobaczę co i jak. Na innym forum zauwazyłem, że ktoś miał ten sam problem, ale nie dostałem odpowiedzi jeszcze.

raczej to nie jest manetka tak samo jak przekaźnik bo sprawdzałem to u siebie i było z tym wszystko ok a kierunku lewego nie miałem nadal.. Po miesiącu samo się naprawiło i jak na razie działa bez problemu. Gdzieś się pojawia zanik prądu ale nie udało mi się dowiedzieć gdzie.

jest to na 100% przekaźnik, miałem to samo z lewą stroną. Musisz podjechać do mądrego elektryka. Mi coś tam przelutował zapłaciłem 20zł i działa do dziś. :)

Naprawiłem !
Jak to było...

Zespolony - rozwierciłem nity, przeczyściłem styki, skręciłem śrubeczkami.
Przekaźnik - otworzyłem go i całego przelutowałem
Bezpieczniki - wszystkie sprawdzone

Poprawy brak, niestety brak ! :(

Najbardziej dziwiło mnie to, że awaryjne działają normalnie na obie strony. Szukaja dalej, wyciągnąłem gniazdo, żarówkę i skrobnąłem śrubokrętem płaskim styki, dodatkowo psikałem sprayem typu "kontakt", zakładam wszystko przekręcam stacyjkę, kierunkowskaz działa !

Wydawało mi się, ze jak działają kierunkowskazy na awaryjnych, to nie może być problem złego styku. A tu jak widać, alfa może zaskakiwać. Tak czy siak najważniejsze, że problem udało się zażegnać.

włącz lewy kierunkowskaz(mimo ze nie działa) następnie włącz awaryjne... i wyłącz awaryjne powinien zaskoczyc(nie wyłanczając lewego kierunkowskazu) jak nie zaskoczy za pierwszym razem to za drugim napewno... to cos z komputerem

Narazie działa, jak będzie problem się pojawiał, będziemy szukać dalej.

Ktos ma rozwiazanie na to? Bo mam podobny problem w Spiderze. Raz dziala raz nie. Pol roku bylo z Tym kierunkiem spokoju a tera znowu swiruje.

Ktos ma rozwiazanie na to? Bo mam podobny problem w Spiderze. Raz dziala raz nie. Pol roku bylo z Tym kierunkiem spokoju a tera znowu swiruje.

u mnie był podobny problem z lewą stroną - zakończyło się wymianą przerywacza

Rozebralem lewy kierunek w blotniku poprzeczyszczalem go i teraz smiga. Mam nadzieje ze to byla przyczyna problemu.

Podłączając się pod temat, który przekaźnik odpowiada za kierunkowskazy? Instrukcja obsługi zdaje się o tym nie wspomina, lub coś przeoczyłem.

Amortyzatory
Powrót