Nie działa klakson

Manio0017

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTD 1999r
Witam
Mam lekki problem nie moge znaleśc przyczyny dlaczego nie działa klakson niby sprawdziłem :
- bezpiecznik ( 4 pozycja ) ale moze to inny ?
- trąbki działają jak sie na krótko podpina do akumulatora
nie ma sygnału do tych klaksonów na kablu i rozkwieciłem kierownice zeby zobaczatc co daje sygnał ale za bardzo nic tu nie ma ;/
gdzie mam szukać ?

W kierownicy powinny byc styki do klaksonu. Moga nie stykac. Drugie newralgiczne miejsce to styki miedzy kierownica a kolumna. Tam sa pierscieniowe jak dobrze pamietam. Troche trzeba podlubac i poszukac miernikiem. Sprawdz najpierw czy jest przejscie miedzy stykami klaksonu pod poducha a kostka/wiazka pod kolumna (albo bezpiecznikiem).

Witam,
przekaźnik klaksonu R2 oraz bezpiecznik F4 15A znajdują się w "pudełku" za lewym reflektorem.
Sprawdzić czy słychać działanie przekaźnika, jeśli nie to winne połączenie w kierownicy.
Na przełączniku zespolonym za kierownica długa wtyczka u góry styk nr 2 - wychodzący przewód w kolorze biało/czarnym, po podaniu masy winień zadziałać klakson.
Gdy to działa pozostaje styk pierścienia na obudowie taśmy do poduszki z bolcem na przełączniku zespolonym - po zdemontowaniu osłony plastikowej kolumny widać ten styk.

witam, u mnie też jest problem z klaksonem, dziś pogrzebałem trochę i wnioski takie że mam zasilanie 12V na bezpieczniku tym 15A za reflektorem jak nacisnę na kierownicy klakson ale dalej prąd znika przekaźnik raczej dobry bo zamieniałem przekaźniki i dalej prądu nie ma, podłączyłem zasilanie bezpośrednio z aku do klaksonu a on nic coś tam puka tylko w nim chyba padnięty także klakson ale najważniejsze ze mam zasilanie pod maską po naciśnięciu kierownicy myślę podłączy bezpośrednio z bezpiecznika do nowego klaksonu i po sprawie

To jest sprawa prosta. Kup nowy i po temacie...

Ja zawsze zaczynam od:
pukania wklakson - i to czasami dziala, gdzies sie cos zawisilo albo dostal wody. Jak to nie zadziala to wtedy trzeba szukac przyczyny ale jesli slychac po nacisciecu w kierownicy na sygnal klaksonu przekaznik to powinno zadzialac.

Ostatnia edycja:
porażka, nie opanowałem tego, nowy klakson po podłączeniu do aku. działa elegancko ale... po wpięciu miernika w miejsce przekaźnika i naciśnięciu klaksonu jest 12v gdy wpinam przekaźnik i naciskam klakson przekaźnik nic nie cyka a na pewno jest sprawny dlaczego skoro pomiar wskazuje ze jest zasilanie podawane po naciśnięciu klaksonu, próbowałem tez bezpośrednio wpiąć klakson w miejsce przekaźnika bo skoro po naciśnięciu jest tam 12v to powinno zadziałać ale nic z tego brak koncepcji

Przeczytaj post 3 w tym watku. Kolega stalizak dokladnie opisal.

Mam podobny problem. Zacznę od styków przy kierownicy. Po jak cisnę klakson na kierownicy jadą, to czasami trąbnie.
Andi

Odkopuje może trupa ale u mnie też nie działa klakson. Bezpiecznik sprawny i przekaźnik pod maską "cyka" gdy naciśnie się klakson na kierownicy. Co to może być ?

Ostatnia edycja:
A taką oczywistą rzecz jak sprawdzenie samego klaksonu zrobiłeś?
Sprawdź czy dochodzi napięcie.

Panowie a w którym miejscu szukać syreny klaksonu, wczoraj szukałem pod maską tej trąbki ale nigdzie nie widzę tego ustrojstwa. I czy w ogóle bez kanału się do tego dostanę ?

Szukam i nie mogę znaleźć, szukam w google "horn location", "gdzie jest klakson w Alfa Romeo 166" i jedynie pokaz to inne modele. A przecież nie możliwe żeby trąbka klaksonu była w 166 w tym miejscu gdzie jest wlew płynu do spryskiwaczy 60682708-AG A147-156 post 2002 horn set (4).jpg

Ostatnia edycja:
klakson jest z lewej strony za zderzakiem
W zależnosci od rocznika były 2 typy klaksonów. Taki jak na foto albo plastikowe "trąbki" w nowszych rocznikach.
Pokaż załącznik 262818

Ostatnia edycja:
Czy żeby tam się dostać potrzebny mi będzie podnośnik ? Są w zderzaku jakieś ciężko dostępne śruby od spodu ?

Nie. Ale znacznie wygodniej będzie jak "podlewarkujesz" i zdejmiesz koła.

Amortyzatory
Powrót