• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] nie działa all weather / advanced efficiency

genimedes

Nowy
Auto
alfa romeo 156 1.9 jtd
Witam,
zakupiłem moją MiTo 1.3 JTD 95km i mam problem z funkcją (all weather / advanced efficiency) z pakietu D.N.A. Przełączenie na D działa normalnie i daje kopa. Po Wyłączeniu silnika wraca normalnie na neutral, a opcje A nie mogę włączyć. Z tego co patrzyłem to nie mam błędów komputera, żadne kontrolki się nie świecą.

może głupie ale czy z D możesz wrócić na N? może wajcha wysiadła przy pozycji "w dół"?

Witam,
zakupiłem moją MiTo 1.3 JTD 95km i mam problem z funkcją (all weather / advanced efficiency) z pakietu D.N.A. Przełączenie na D działa normalnie i daje kopa. Po Wyłączeniu silnika wraca normalnie na neutral, a opcje A nie mogę włączyć. Z tego co patrzyłem to nie mam błędów komputera, żadne kontrolki się nie świecą.

A skąd wiesz, że nie działa? Przecież pomiędzy N a A nie ma wielkiej różnicy, tak jak pomiędzy N i D.

Pomijając diode na przełącznika to powinien się aktywować system na komputerze.

z trybu Dynamic można wrócić na Neutral. Podczas przełączania z trybów są ikonki o ich aktywacji, a przy próbie zmiany na A nie ma żadnej reakcji ani na zegarach ani diody

ale podłączałeś sie kablem do auta ,że nie masz błędów ,czy tylko wnioskujesz z lampek na desce. ?

Z tego co patrzyłem to nie mam błędów komputera, żadne kontrolki się nie świecą.

DmX napisał:
ale podłączałeś sie kablem do auta ,że nie masz błędów ,czy tylko wnioskujesz z lampek na desce. ?

Tego typu błędy nigdy nie wyrzucą kontrolki "Check Engine", tak jak pisze DmX należy się podpiąć do sterownika i sprawdzić w czym jest problem.

A ta wersja silnika to potrzebuje takiej opcji?.
Przecież te 75 czy 90 to nawet przyczepności nie zerwie[emoji16]

niby tak ale w trybie All weather to tylko zaostrzone działanie systemów pomocniczych,choć na lodzie to i maluch zerwie przyczepność.

Był podpięty do komputera i nie było błędów, tak mi powiedział mechanik. To nie chodzi o to nawet że tego używam, tylko że nie działa coś i nie wiesz dla czego

Był podpięty do komputera i nie było błędów, tak mi powiedział mechanik. To nie chodzi o to nawet że tego używam, tylko że nie działa coś i nie wiesz dla czego

Zapytaj mechanika do jakiego modułu się podpinał. Jak to silnika, to nic dziwnego, że błędów nie znalazł.

Amortyzatory
Powrót