[159] Navi/ Telefon/ zmieniarka

brozek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,4 230 kM / 500 Nm
Witam wszystkich miłośników AR
Być może był już taki temat lecz nie natrafiłem na niego.
Chciał bym zmodyfikować audio w mojej świeżo kupionej 159. Posiadam seryjne radio z navi/ tel / mp3 wersja przed liftem.
Pierwszy problem to słaby zasięg radia i brak zasięgu tel po włożeniu karty sim.
W którym miejscu znajduje się wzmacniacz antenowy? Może ktoś orjętuje się?
Druga sprawa to navi Jaką mapę obsługuje to radio wiem tylko tyle że musi być na płycie :-)
Po trzecie jaką zmieniarkę można zamontować i czy radio posiada wyjście na sub.
Nie chce wymieniać radia na bluetooth i navi bo to nie elegancko wygląda jak będzie zamiennik + ramka :(

Ostatnia edycja:
1) Wzmacniacz antenowy znajduje się w podstawie anteny dachowej. Ostatnio wymieniałem samodzielnie - 30 min roboty. Koszt podstawki w ASO ~250 zł (wersja bez anteny GPS i modułu GSM) lub powyżej 500 zł za wersje z Anteną GPS i GSM'em. Zdecydowałem się na wersję bez GPS/GSM bo szkoda pieniędzy.

2) Nawigacja jest tragiczna i przestarzała. Każdy smartfon ma o niebo lepszą nawigację. Telefon pokładowy to też pomyłka (jeśli nie ma się Blue&Me).
Navi fabryczne ma mapy connect nav+. Jak już wspomniałem - do bani.

3) Co do zmieniarki to możesz zamontować fabryczną lub emulator zmieniarki pod twój model radia. Samo podpięcie się pod wejście na zmieniarkę nie aktywuje wejścia. Tzn że radio musi dostać sygnał od układu elektronicznego (np emulatora) że jest podpięta zmieniarka. Dopiero wtedy podświetli Ci się opcja CDC na radiu. Ja nie robiłem - szkoda inwestować w takiego starego rupiecia. Kupiłem sobie nadajnik FM z BlueTooth'em i mam go podpiętego pod telefon.

4) Radio posiada wyjście na subwoofer, ale z tego co mi wiadomo jest to pod BOSE. Ja akurat mam BOSE i suba w tylnej półce.

Ostatnia edycja:
Dzięki śliczne za wyczerpującą odpowiedź :-)
Czy do wymiany wzmacniacza należy demontować podsufitkę ?
Odnośnie samego radia poszukam zamiennika. Podobno jest na rynku jakiś chińczyk na androidzie z navi. Może wiesz cos na ten temat

bez przesady, navi rewelacyjna nie jest, ale do celu doprowadzi. Transmitery FM dużo zakresu ucinają, występują też zakłócenia, a cyfrowa zmieniarka to nie kosmiczny wydatek

Czy do wymiany wzmacniacza należy demontować podsufitkę ?
Odnośnie samego radia poszukam zamiennika. Podobno jest na rynku jakiś chińczyk na androidzie z navi. Może wiesz cos na ten temat

Nie trzeba demontować, chociaż ułatwiłoby to robotę :) Robisz tak:
1) Składasz tylną kanapę w stronę kierownicy żeby sobie więcej miejsca zrobić.
2) Odciagasz powoli i z wyczuciem podsufitkę z lewej bądź prawej strony przy tylnej szybie.
3) Po bokach są plastikowe zatrzaski - ja na to mówię "grzybki" które trzeba delikatnie wyszarpać.
4) Środek odginasz do dołu tak żeby podejść kluczem płaskim (nie pamiętam 15-16?).
5) Odkręcasz śrubę, rozpinasz złączkę od anteny (1 z 3 kabli). 2 pozostałe ja po prostu uciąłem bo złączek nie widziałem. Te bez złączek są od GPS i GSM.
6) Wyciągasz podstawę anteny górą i wkładasz nową.

Te które sprzedają teraz w ASO są mniejsze! Mają też gwint 4mm a nie 5mm jak nasze stare, więc zaopatrz się też w bat z gwintem 4mm (na allegro po 5 zł).

Co do zamienników radia to czytałem wiele tematów tu na forum, ale szczerze - zdecydowałbym się chyba tylko na Parrota. Pamiętaj tylko ze utracisz część funkcjonalności którą sterujesz z radia (Options - Vehicle itp).

Tak jak pisze kolega Butch - kupno cyfrowej zmieniarki to niewielki koszt w porównaniu z ceną nowego radia + ewentualnych kłopotów z tym związanych.

A ty masz radio Blaupunkt'a czy Magneti Marelli? Jeśli Magneti Marelli to pytaj przed kupnem czy oby napewno zatrybi. Jak już kupisz i będzie Ci dobrze działało -napisz mi proszę na PRIV jaką kupiłeś. Też mam zamiar coś kupić w najbliższym czasie pod Magneti Marelli.

ok Panowie dziękuję za informacje.
odnośnie zmieniarki to mówicie o czymś takim?
http://allegro.pl/zmieniarka-mp3-sd-usb-alfa-romeo-147-156-159-8gb-i5693576607.html
tylko czy faktycznie można podłączyć BLUETOOTH :-)

Ja mam kolego takie coś u siebie, grzecznie leży sobie w schowku, działa i spełnia swoje zadanie w 100%, z bluetooth nie kombinowalem, ale podejrzewam, że chodzi o podłączenie odbiornika bluetooth do tego, i za jego pośrednictwem łączenie z telefonem. Nie mam instrukcji bo było już w aucie jak kupiłem.

- - - Updated - - -

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5690871354&reco_id=44f60e6f-77ff-11e5-ad7b-fa163e1b0a15&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9

Tutaj jest wersja z bluetooth

http://allegro.pl/zmieniarka-mp3-sd-...693576607.html
To jest, zdaje się dokładnie taki, jaki kupowaliśmy na forum w zakupie grupowym - na tej aukcji jest informacja, że emulator ma najnowsze oprogramowanie - pytanie, czy w tych naszych, starych można jakoś zaktualizować to oprogramowanie?

Z tym podłączeniem modułu Bluetooth, to chyba jakaś ściema, u mnie próbowałem, ale bez sukcesu.

A ty masz radio Blaupunkt'a czy Magneti Marelli? Jeśli Magneti Marelli to pytaj przed kupnem czy oby napewno zatrybi. Jak już kupisz i będzie Ci dobrze działało -napisz mi proszę na PRIV jaką kupiłeś. Też mam zamiar coś kupić w najbliższym czasie pod Magneti Marelli.
Nie wiem czy magnetyczne marelli
Wygląda tak
363.jpg

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Właśnie podłączyłem zmieniarkę Yatour YT-M06 FA. Trybi od pierwszego strzału, nic nie trzeba dodawać, po prostu pojawia się aktywna funkcja CDC.

Jedyny problem jaki mam, to nie umiem włożyć radia z powrotem na miejsce - brakuje jakichś 5mm do jego wstępnego położenia - pewnie kable gdzieś blokują dalsze wepchnięcie. Rada... jak nie masz klucza to radio Magneti Marelli wyciąga sie gwintowanym prętem M4 do kupienia w castoramie za 2 zł. Wsuwasz aż poczujesz opór, następnie wkręcasz jakieś 2-3 cm i ciągniesz. U mnie radio nie chce wyjść do końca, wiązka PE kończy się na tyle szybko, ze mam dostęp do tyłu ale niezbyt wygodny.

Kupiłem to na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=5102829357

Hideto podłączyłeś do Magneti Marelli ?

I działa ? W aukcji napisano iż jest nie kompatybilny z navi Magneti.
Jak działa to kupuję

Zaskoczę cię, ale działa. Może to jakaś magia, ale wystarczyło wpiąć niebieską wtyczkę miniISO tam gdzie jej miejsce (pasuje tylko w jedną pozycję a oryginalnie radio ma tam czystą zaślepkę do uzupełnienia całej wtyczki, wrzucić na dodany do zmieniarki pendrive 8GB muzykę w folderach CD01-CD10. I to by było na tyle. Zamiast radia słucham sobie teraz tego co lubię. Zresztą mogę Ci nagrać jakiś film/zdjęcia jak wrócę z pracy

Właśnie podłączyłem zmieniarkę Yatour YT-M06 FA. Trybi od pierwszego strzału, nic nie trzeba dodawać, po prostu pojawia się aktywna funkcja CDC.

Jedyny problem jaki mam, to nie umiem włożyć radia z powrotem na miejsce - brakuje jakichś 5mm do jego wstępnego położenia - pewnie kable gdzieś blokują dalsze wepchnięcie. Rada... jak nie masz klucza to radio Magneti Marelli wyciąga sie gwintowanym prętem M4 do kupienia w castoramie za 2 zł. Wsuwasz aż poczujesz opór, następnie wkręcasz jakieś 2-3 cm i ciągniesz. U mnie radio nie chce wyjść do końca, wiązka PE kończy się na tyle szybko, ze mam dostęp do tyłu ale niezbyt wygodny.

Kupiłem to na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=5102829357

Ja też za cholerę nie mogę radia włożyć na miejsce po wyjęciu ;/
Może ktoś ma na to jakiś patent? :)

Panowie zakupiłem zmieniarkę YATOUR + YT-BTM i działa super :-D
Serdecznie dziękuję wszystkim za informacje dużo pomogły :-)
Pozdrawiam

Tak

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Wystarczy tylko ustawić radio w odpowiedniej pozycji w pionie i poziomie i pchać mocno

Amortyzatory
Powrót