naprawiam silnik :(

• Autor wątku Autor wątku lukaswisniewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaswisniewski

Guest
Witam

W poprzednich postach pisałem o swoich problemach z silniczkiem( kopcił grzał sie...)
W pierwszej diagnozie było coś o krzywych zaworach i dużych kosztach no ale sie nie potwierdziło i myslałem że bedzie juz z górki.
Dzis sie dowiedziałem że po wymianie rozrządu, wariatora , uszczelniaczy i uszczelki pod pokrywą silnik chodzi dobrze ale bierze płyn chłodniczy i uszczelka pod głowicą do wymiany :(
ale czy planowanie uszczelki i robocizna moze kosztowac 1200zł ?? czy to normalna cena za taka robote,powoli mnie to wszystko rujnuje finansowo a jeszcze wentylator który tylko na krótko załącza i dmuchawa juz nie mam cierpliwosci i kasy.

jak cos to planowanie glowicy a uszczelka nowa wg mnie cene tego remontu wymiana uszczelki plus planowanie glowicy nie powinna przekroczyc 300zl

chyba ze sie myle ale ja bym zrobil to sam wymienil uszczelke na nowa bez planowania

Niestety, koszt wymiany uszczelki pod głowicą jest mniej więcej 2x większy niż wymiana rozrządu, a więc około 500-600 zł. Do tego dochodzi koszt uszczelki i planowania głowicy. Ja polecam wykonanie planowania, bo bez tego naprawa może nie być skuteczna.
Kolega medziu-damian myli się i to bardzo. Wątpię, czy znajdziesz warsztat, który wykona Ci taką naprawę za mniej niż napisałem, ale życzę powodzenia.

medziu-damian napisał:
jak cos to planowanie glowicy a uszczelka nowa wg mnie cene tego remontu wymiana uszczelki plus planowanie glowicy nie powinna przekroczyc 300zl

chyba ze sie myle ale ja bym zrobil to sam wymienil uszczelke na nowa bez planowania

chyba u kowala w stodole

No nie przesadzaj z tym kowalem... Wymieniając głowicę (była pęknięta) .. na rachunku widzę u siebie planowanie koszt 50 zł. (min. bo jeszcze oczywiście więcej rzeczy było robione.)

wiem ze samo planowanie jest tanie..

miałem na mysli całą tworczosc tego mechanika co zrobi wszystko za 300, juz nawet mi sie nie chce wyliczac ile to roboty przy tym bo sam dwa razy zdejmowalem glowice..

1200 za wymiane uszczelki pod głowicą z klamotami mozna potraktowac jak prezent na swieta..

Myślę że 1200 to troche dużo bo wiem że około 200zł komplet uszczelek 50 zł planowanie ale nie wiem co jeszcze czy robocizna za to 900zł?? chyba trzeba jeszcze raz pasek rozrządu? wymienic to wyjdzie za robota około 800zł duzo czy normalnie ktosa robił to w warsztacie??

No wiesz alfista takich prezentów na święta na -1200zł to by chyba nikt nie chciał :P no ale jak mówisz że to dobra cena to nie będę sie kłócił :) no ale jak dla mnie to dużo

ja u siebie wymieniłem uszczelkę pod głowica z pompą wody z planowaniem i nowa uszczelka za kwotę 460 zł i na pewno było porządnie zrobione

jesli to mechanik ktory grzebie sie w twin sparkach na codzien i wie co robi to oddaj mu i niech zrobi samochod do konca..

szukanie oszczednosci i tanich mechanikow w alfie na pewno nie wrozy najlepiej...

paska nie musisz zmieniac jesli dopiero co byl zalozony nowy

uszczelke pod głowice proponuje Goetze

1200 za wymiane uszczelki i planowanie glowicy to za dużo i bez gadania.

Alfista, spot hmmm.... no właśnie nie wiem jak to będzie ale bardzo chętnie bym się spotkał:D

Amortyzatory
Powrót