[159] Naprawa - Regeneracja ramion wycieraczek przednich?

• Autor wątku Autor wątku Heros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Heros

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm
Witam,
Mam pewien problem od pewnego czasu z przyleganiem ramion wycieraczek przednich do szyby, objawia się to słabym zbieraniem wody z szyby przedniej pomimo wymiany mechanizmu na nowy.
Zauważyłem, że problem wynika ze zbyt słabego docisku sprężyn które są odpowiedzialne za przyleganie ramion wycieraczek do szyby. Udało się komuś naprawić ten problem poprzez np: zamontowanie nowej sprężyny w ramionach?.

Pozdrawiam,
Robert

Nie lepiej już wymienić całe ramię na nowe?
Pod warunkiem, że jesteś pewny przyczyny problemu.

Wymienił bym całe ramiona ale są niedostępne.

A, skąd przypuszczenie, że docisk jest zbyt słaby?

Lekko ramiona się podnoszą. Taką sama sytuacje miałem z wycieraczką tylną ale wymieniłem całe ramie z wycieraczką na Magneti Marelli i zbiera wycieraczka dużo lepiej tak samo docisk się dużo poprawił. Wycieraczki przednie mam nowe zamontowane Bosch Aerotwin więc to raczej nie wina piór.

Lekko ramiona się podnoszą. Taką sama sytuacje miałem z wycieraczką tylną ale wymieniłem całe ramie z wycieraczką na Magneti Marelli i zbiera wycieraczka dużo lepiej tak samo docisk się dużo poprawił. Wycieraczki przednie mam nowe zamontowane Bosch Aerotwin więc to raczej nie wina piór.
Mam ten sam problem na boschach. Wczesniej na noname nie mialem problemu wiec pewnie to wina wycieraczek

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Ok, ale rozwiązywanie problemu, powinieneś rozpocząć od wymiany piór, a więc czy je wymieniałeś?

U mnie, Bosche też nie sprawowały się najlepiej.

Ostatnia edycja:
Ok, ale rozwiązywanie problemu, powinieneś rozpocząć od wymiany piór, a więc czy je wymieniałeś?

U mnie, Bosche też nie sprawowały się najlepiej.
Na razie nie. Sprobuje dorwac orginalne na jakiejs wyprzedaży. U mnie sie to zbieglo z wymianą szyby. Dali nowa szybe to i wycieraczki dalem im nowe

Proponuję Valeo Silencio. U mnie różne pióra (Valeo First, Bosch, Champion, Peugeot OEM), różne miały wady a dopiero tę działają jak należy.

Ostatnia edycja:
A ja odradzam valeo u mnie ostatnio po dwóch tygodniach przestały zbierać, a z boschami niema tego problemu.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Valeo Silencio to nie to samo co Valeo First (najpopularniejsze).
I widzisz... U Ciebie z Boschem nie ma problemu a u mnie nie zdały egzaminu - zostawały smugi i hałasowały.

Z piórami wycieraczek, jest jak z oponami. Prawie każdy ma inne doświadczenia.
Musi sobie @Heros sam wypróbować i może znajdzie coś dla siebie.

Ostatnia edycja:
Miałem właśnie valeo silencio. Miałem też i valeo first też słabo działały. Oximo wytrzymywały średnio pół roku, najdłużej wytrzymuje mi bosch. Ciekawe od czego to zależy? Może zużycie szyby przedniej?

Ostatnia edycja:
Miałem właśnie valeo silencio. Miałem też i valeo first też słabo działały. Oximo wytrzymywały średnio pół roku, najdłużej wytrzymuje mi bosch. Ciekawe od czego to zależy? Może zużycie szyby przedniej?

Ja zawsze mialem boscha i wytrzymywaly rok a te na ie dosyc ze nie dociskaja to rozlecialy sie po 3 mcach... Moze jakas seria z chin...

...Ciekawe od czego to zależy? Może zużycie szyby przedniej?
Może i tak. Może też zużycie wspominanej wcześniej sprężynki.
Fakt, że prawie 9 lat temu (po zakupie auta) miałem nową szybę przednią. Przez lat kilka praktycznie wszystkie markowe pióra dawały radę. Krótko, bo krótko ale dawały.
Od paru lat jednak miałem z tym kłopot i dopiero na wiosnę tego roku nabyłem wspominane Valeo Silencio. Póki co jest ok.
Ale podejrzewam, że do czasu. Najwyżej zainwestuję w renowację przedniej szyby.

Może i tak. Może też zużycie wspominanej wcześniej sprężynki.
Fakt, że prawie 9 lat temu (po zakupie auta) miałem nową szybę przednią. Przez lat kilka praktycznie wszystkie markowe pióra dawały radę. Krótko, bo krótko ale dawały.
Od paru lat jednak miałem z tym kłopot i dopiero na wiosnę tego roku nabyłem wspominane Valeo Silencio. Póki co jest ok.
Ale podejrzewam, że do czasu. Najwyżej zainwestuję w renowację przedniej szyby.

ja mam nową przednią szybe i ten sam problem, jutro zamawiam orgyinalne wycieraczki i zobaczymy co bedzie

5 stówek za dwa pióra? - "dziękuję, postoję", ja za swoje, które mam od dwóch lat, zapłaciłem coś koło 80 zł i lepszych nie potrzebuję :)

Orginal robi Champion jakby kro pytal. Zaraz sprawdzę jak dzialaja
55f9148e99038f6ebe73155c46ac1171.jpg
a9c17404ab445c4d6942f46d2f8f1729.jpg

Amortyzatory
Powrót