napinacz rolka ??

• Autor wątku Autor wątku KUBAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KUBAS

Guest
Witam.

Niedawno co nabyłem 156 2,4 JTD i mam mały problemik odnośnie rolki od napinacza.
Dość mocno czasami hałasuje a nawet i piszczy, zapewne nie tylko ja mam ten problem z tego co przeglądałem na forum...
Moje pytanie - czy ktoś wymieniał samą rolkę od napinacza (z tego co wiem to chyba nie można dostać samej rolki... ) ale może pasuje od jakiegoś fiata czy czegoś innego? może da się same łożysko wymienić? Cała rolka z napinaczem jest dośę droga :( więc szukam jakiejś drogi obejścia aby wyszło dobrze a taniej...
Macie jakieś pomysły ... ?

Pozdrawiam

JA już wymieniłem trzeci raz rolkę w ciągu dwóch lat i bez problemu jest dostepna.
Dwie pierwsze to SKF - około 150zł, trzecia podróbka 80zł

Ale nie wiem czy w tym momencie myślimy o tej samej rolce...
Mi chodzi o cały napinacz, ma on rolkę z tego co wiem to jest ona przykręcana do tej sprężynki, i właśnie potrzebował bym samej takiej rolki a nie całego napinacza za 4stówy ...
ewentualnie może ktoś orientuje się czy da radę wymienić w tej rolce samo łożysko ? ...

Pozdro

sprawdz tulejke w dolnej podstawie sprezyny napinacza. ta przykrecona sruba m8 do metalowej podstawy, bardzo czesto ta tulejka (wybita) jest zrodlem nieprzyjemnych dzwiekow i stukow z okolic napinacza.

Nikt więcej nie miał do czynienia z podobnym problemem ?
Dziś byłem w serwisie to powiedzieli że ponoć można te łożysko ze środka tej rolki wywalić i wstawić nowe... robił to ktoś może ?

Rolka jest do kupienia osobno, nie raz ją wymieniałem, a przyczyny popiskiwania, trzepotania itp.wraz z procedurą naciągu masz TU

dzięki za info. To w takim razie dalej wertuje allegro w poszukiwaniu tej rolki.

Witam, ja również muszę kupić ten napinacz bo czasami coś popiskuje :|
A czy to nie jest tak że ta sprężynka dociska rolkę do paska i jak pasek będzie luźny to będzie piszczał??? Jeżeli tak to trzeba się upewnić że to napewno rolka piszczy a nie pasek się ślizga.

Dokładnie. Bo może np łożysko w rolce stanąć i pasek będzie się po niej ślizgał. Tak więc musisz najpierw sprawdzić czy to rolka czy może sprężyna w napinaczu padła.

Ja przerobiłem ten temat z pomocą zaprzyjaźnionego sklepu i kupiłem rolkę za 35 zł !!!!! Nie pamiętam już do jakiego samochodu oryginalnie ona była ale można dobrać po wymiarach jeśli sprzedający będzie zainteresowany współpracą (z doświadczenia wiem że z reguły im się nie chce) ja kupiłem rolkę która różniła się bo była trochę mniejsza od oryginalnej (o 1 mm) ale wszystko działa :)

Kubas, musisz dokładnie opisac którą rolkę podejrzewasz - od rozrządu (są zamienniki); od alternatora (koszt oryg. 400zł; ponoć nie ma znacznie taniej), czy może taką dodatkową w okolicach łapy silnika (ok. 100zł) - tu podejrzewałm na początku łożysko kompresora klimy, ale okazała się właśnie ta rolka.

na mój słuch i mechanika który wcześniej przed zakupem belli sprawdzał to to dobiega z rolki od napinacza paska klinowego, tego z taką sprężynką. Czasami piszczy non stop czasami w trybie przerywanym a czasami jest cisza, byłem u mechaników i powiedzili mi że może byc to wina zarówno samej tej rolki jak i całego napinacz bo możliwe że nie dociąga paska. Mają rolke za 100 zł mają też cały napinacz za jakieś 350 zł, moge zaoszczędzić i zakupić samą rolke wymienić i może być okej a moge zainwestować i wymienić całość... chociaż po zimie to wszystko mi wali w zawieszeniu że sam już nie wiem co mam w tym aucie robić...

Nikt więcej nie miał do czynienia z podobnym problemem ?
Dziś byłem w serwisie to powiedzieli że ponoć można te łożysko ze środka tej rolki wywalić i wstawić nowe... robił to ktoś może ?

ja mialem. wymienialem same łożyska lecz srodkowa tulejka była innej średnicy i trzebabyło dotaczać. nastepnie po miesiąco znów to samo piski trzaski. kupiłem inne łożyska po 2 tyg to samo. przyczyna rozwalania sie łożysk był luz na podstawie napinacza i nie pracował on w takiej pozycji jak powinien i dlatego rozwalało łożyska. szkoda zachodu lepiej dac 300 zl i kupic całość. w inter cars kupiłem ruvilla za 320 zl jest on składany na skf więc najwyższej jakości

No najtaniej jak narazie to zaproponowali mi za 330 zł tylko nie wiem jakiej firmy ...
Więc chyba zainwestuje w cały napinacz , a zawieszenie po zimie jeszcze poczeka :angry:
A na domiar złego coś centralny mi się posypał :(
Dzięki za informacje.

Pozdro

A nie potrafią Ci tego poprostu dobrze sprawdzić?
Wczoraj byłem na warsztacie gdzie rozebrali mi cały pasek mikroV, sprawdzili rolki, stany itp (jakoś ich sposobem ;) ), i doszli do wniosku że trzeba wymienić rolke z napinacza.
Cała operacja dokładnie nie wiem ile kosztowała bo jeszcze wymieniałem linki ręcznego i razem zapłaciłem 380 zł ale "podobno" 150 zł za ręczny (100 zł linki + 50 zł robocizna), 150 zł rolka SKF i 80 zł montaże, sprawdzanie itp.

Teraz jest cudownie cicho, nic nie szumi, piszczy itp, teraz już na zlocie nie powiedzą mi, że mój diselek jest strasznie głośny (bo dzwięk paska wtapiał się idealnie w klekotanie silnika tak jakby to silnik wydawał) :)

Mojej żony brat mówi że jak podjeżdzam pod dom to słychać jakby ciężarówka podjechała... :(

Amortyzatory
Powrót