• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Napinacz AR 156 2.4 20v

Drahne

Użytkownik
Auto
156 TI 2.4jtd 20v 175PS
Witam
Czy ktoś z obecnych na forum może wie do czego jest mocowany napinacz w ar 2.4 ?
Chodzi mi dokładnie o śrubę zaznaczona na foto jest ona wkręcona w jakaś podstawę ?
0_0_productGfx_940f34043e15f2f78875c16e5ec670fd.jpg
Niestety mam taki problem że śruba pękła nie wiem jak to dokładnie tam wygląda bo jeszcze tego nie rozbierałem ale na 100% śruba jest urwana
Szykować się na rozwiercanie itp.

blok silnika jest nagwintowany i w niego wkrecasz ta srube, o ile problemu z przegwintowaniem otworu w bloku nie bedzie to z doswiadczenia wiem ze dorobienie nowej tulei jest bardzoooo trudne, sam robilem caly taki napinacz na CNC (tulejka + caly korpus) i jest bardzo ciezko spasowac ta tulejke zeby pozniej nie "kwiczalo" np. przy gaszeniu auta - tuleje trzeba spasowac z dosc sporym luzem bo pozniej po rozgrzaniu materialu lubi piszczec...

//Edit:
ten poradnik moze Cie poratuje:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/103594-wymiana_regeneracja_gwintu_na_przykladzie_napinacza_ar_166_2_4_jtd.html

//Edit:
Jak gwint masz caly i srube mozesz wykrecic z bloku to kup jakas tania uzywke przeloz tuleje wymien oringi i z glowy...

//Edit:
Tu masz tanio uzywke: http://allegro.pl/napinacz-paska-wieloklinowego-2-4jtd-55187193-i7234325633.html#thumb/1 lub https://www.olx.pl/oferta/napinacz-paska-alfa-romeo-156-2-4-jtd-CID5-IDu90kR.html#79e6fb9b29

chodz jesli stac Cie na nowy (ponad 300zl) to daruj sobie uzywke bo tuleje moga byc zajechane...

//Edit:
jak masz ta srube peknieta?

Ostatnia edycja:
Jesli masz zjechany gwint w bloku to zaloz dluzszą srubę i z drugiej str.bloku skontruj nakretką lub nawet dwiema- jest na to miejsce,bo otwor na tą srubę przechodzi na wylot.miejsca z drugiej strony jest sporo.jesli chcesz moge jutro porobic zdjecia,bo prawie rok temu przy zmianie napinacza urwalem gwint w bloku i powyzszym sposobem zamontowalem w taki spsob napinacz.wszystko dziala dobrze do tej pory. Sruba moze byc nawet z Castoramy z lbem(leb chyba nr 13)-wazna tylko dlugosc i srednica.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Edit. Dopiero zobaczylem,ze tam masz 20v a ja opisalem na swom przykladzie 10v ale widze,ze napinacz taki sam wiec mozliwe,ze montaz przy korpusie i reszta tez podobny

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc teraz już wiem że będzie spory problem śruba pękła i jej kawałek został w bloku dziś będę się za to brał dam znać jak to wygląda.

Sruba pekla przy samym bloku wystaje max 2mm mysle nad dospawaniem czegos .

Przechodziłem przez to. Ja wywiercilem otwór w śrubie która została w bloku (taką kontową wiertarką) a następnie przy pomocy wykrętarka ja wykreciłem. Przelewajac ją co chwilę morzem wd40 :)
Ważne tylko aby wiertło i wykrętak był z naprawdę dobry nie marketowy z gównostali, bo jak on się tam ułamie to nie chce nawet myśleć.

I pamiętaj że tam musi być podkładka

Amortyzatory
Powrót