Napięcie przy rozruchu

pawel365

Nowy
Auto
GT 1.9JTD
Mam pytanie co jeszcze można sprawdzić w układzie rozruchu bo według FESa własnie podczas rozruchu napięcie spada mi do 9,2 V ( To powoduje błąd czujnika wałka - odpuszczenie i kolejny rozruch już ok)
-Mam nowy aku EXaida 64AH
-sprawdziłem i wyczyściłem rozrusznik - brak otarć wirnika, tulejki też bez rys ani nic
- poprawiłem styk przewodu masowego do silnika.

Dodam że napięcie ładowania jest ok

Sprawdź polaczenia głównych przewodów zasilających oraz masy z samym silnikiem. Rozrusznika też nie można wykluczyć - mierzyłeś uzwojenie i czyściłeś przerwy między stykami wirnika? W jakim stanie były szczotki ?

Przewód masowy do silnika był czyszczony klema i przy silniku, Dodatni na rozruszniku i w tej skrzyneczce na klemie. Co do rozrusznika to go nie pomierzyłem, Szczotki około 1cm równe nie powyłamywane, Miejsce styku szczotek z wirnikiem wyczyszczone papierkiem 1800, Korpus rozrusznika wymyty benzyną ekstrakcyjna,

Zrobiłem przed chwilą pomiar rezystancji, co prawda taki półśrodek ale tak na szybko.. Odkręciłem przewód + do rozrusznika miernik dałem między masę a ten przewód, i próbowałem zakręcić za pierwszym razem rezystancja dała 77 Ohm odpuściłem i jeszcze raz 35 Ohm. Tak więc przy dobrym stanie wirnika objawy takie mogą być po przez wypalone styki w elektromagnesie?

Ostatnia edycja:
A może czujnik do wymiany? Biorąc pod uwagę grzanie świec oraz sam moment rozruchu to napięcie wydaje się być ok.

czujnik ok bo kupiłem używkę i to samo, Dzieje się to sporadycznie ale dzieje,

W poniedziałek pomierzę rezystancję, spadki napięć na połączeniach oraz rozrusznik dokładnie, Dysponuję ktoś wiedzą jaka powinna być rezystancja uzwojenia ? Z forum Opla wyczytałem że rezystancja powinna być koło 1 Ohm'a.

Ostatnia edycja:
9.2 v to trochę malo. Aku masz nowy ale sprawdzałeś go ? Jaki ma prąd rozruchowy (podałeś tylko pojemność) u mnie przed wymianą aku bywała "choinka" przy odpalaniu, chociaż był nowy. Wsadziłem 74Ah 720A i jak ręką odjął.

- poniżej masz wykresy obciążenia akumulatora Majki z GT JTS (CCA640) oraz z diesla (CCA850).

Załączniki

• majka-gtjts1.jpg
    majka-gtjts1.jpg
    61.1 KB · Wyświetleń: 85
  • majka aku diesel2.jpg
    majka aku diesel2.jpg
    64.2 KB · Wyświetleń: 86
640Ah , Kolega Szkodnik ma 640 lub 620 nie pachnący nowością i pali ok,

Paweł rozruchu 540:)))a 60 akumulator:)),rozrusznik moze od Eryka przetestuj,najpredzej rozrusznik tak pobiera

Ostatnia edycja:
Masz za mały aku. Nie sugeruj się, że u kogoś taki działa i jest ok - do czasu, wyjątek potwierdza regułę :)

z taki akumulatorem 64 z fabryki alfa wychodziła :)przy -17 w miare dobrze gtek mi odpalał

Pojemność ok ale przy dieslu prąd przymały.

Jak uważasz, że parametry akumulatora są złe to doucz się.

Są rewelacyjne, szczególnie ten spadek napięcia przy rozruchu...

Dziś wymontowałem rozrusznik i zrobiłem dokładne pomiary, i tak spadek na przewodach w całym układzie rozrusznika to 0,09V więc to jest ok. Rezystancja uzwojenia 0,6 Ohma, natomiast rezystancja styków prądowych elektromagnesu to 6 Ohm i tu bym obstawiał chyba problem, Jakie są wasze sugestie?

Amortyzatory
Powrót