• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Napęd Q4

Warwickk

Użytkownik
Auto
AR SW 159 2.4 JTDm Q4
Witam wszystkich.

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem 159 2.4jtdm Q4 z manualną skrzynią. Rok produkcji, końcówka 2008.

Pytanie odnośnie napędu Q4 bo obstawiam, że któryś jego element jest za to odpowiedzialny. Przy gwałtownym odpuszczeniu pedału gazu (auto nadal jedzie z wrzuconym biegiem, po prostu zdjęcie nogi z gazu) gdy zmienia się ciąg i to koła zaczynają napędzać jednostkę czuć i słychać uderzenie (wydaje mi się, że z tyłu dochodzi odgłos ale to może tylko takie wrażenie). Objaw jest ten sam na każdym biegu.

Szukając 159 w innych też był taki efekt. Wie ktoś może co się tak tłucze i czy da się to jakoś ogarnąć?
Dodam, że miesiąc temu było dość dużo robione przy aucie (jak to po zakupie), sprzęgło jest nowe razem z kołem dwumasowym.

Jeśli taki wątek jest już to przepraszam ale nie mogłem nic znaleźć.

Dziękuję i Pozdrawiam.

Tak, jest to delikatnie odczuwalne puknięcie.

Trochę mało komfortowe przy wolnej zmianie biegów ale da się to opanować odpowiednią zmianą do tego stopnia, że nawet nic nie słychać.
Też słyszałem, że jest to normalne dla Q4 ale chciałem zapytać czy może ktoś z tym już walczył.

Dzięki za odpowiedź ;)

Tak, jest to delikatnie odczuwalne puknięcie.

Trochę mało komfortowe przy wolnej zmianie biegów ale da się to opanować odpowiednią zmianą do tego stopnia, że nawet nic nie słychać.
Też słyszałem, że jest to normalne dla Q4 ale chciałem zapytać czy może ktoś z tym już walczył.

Dzięki za odpowiedź ;)

Początkowo to mnie wkurzało. Myślałem, że coś nie teges. Ale z czasem...przyzwyczaiłem się , a nawet polubiłem. ;)

W moim egzemplarzu jest dokładnie to samo i też już przywykłem. Dużo czasu poświęciłem na nasłuchiwania pod obciążeniem i bez, na podnośnikach i podczas jazdy i ostatecznie wyszło, że stuk definitywnie pochodzi z tylnego mostu. Podobno są firmy specjalizujące się w tego typu układach i tego typu usterkę da się ogarnąć, ale biorąc pod uwagę to, że na forum jeszcze nikt nie potwierdził, że da się to wyeliminować i jednocześnie nikt nie wspominał o przypadkach żeby coś się w tym napędzie rozsypało jako następstwo tych stuków, to zdecydowałem, że nie będę tego rozbierał (koszta takich regeneracji to też niemałe pieniądze więc tym bardziej)

Ten układ niestety tak ma i pęknięcie nie pochodzi od Torsena, a od tylnego dyferencjału.
Kiedyś pewien użytkownik Q4 pochwalił się na Fb, że zlikwidował luz mechanizmu poprzez dodanie podkładki dystansującej łożysko, bodajże napadowe. Nie wiadomo tylko czy skasowanie tego luzu jest pożądane.

Amortyzatory
Powrót