• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

napęd na przód vs Q4

kubaku

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 sportwagon 1.9 JTD 2003 rok
Witam , mam okazję kupić alfe Q4 ale nie wiem czy moja alfa 156 , 16v , 140 KM bedzie dawca pod wzgledem części zawieszenia i silnika

A i zapomniałem dodać , jest to sportwagon .

Ostatnia edycja:
Co do silnika to chyba nie będzie problemu ale niech znawcy dizli się wypowiedzą. Co do zwiechy to Q4 ma inne podzespoły więc dawca z Twojej obecnej Alfy żaden.

Silnik ten sam, ale cała tylna belka z tego co wiem inna. To samo ze skrzynią itp, z resztą nie do końca rozumiem temat

Posiadam alfe romeo 16v , 140 KM, 1.9 , chce po prostu zmienić budę na poliftową i od razu miec dawce . Chce po prostu kupić Q4 sporwagon ale nie wiem czy się opłaca , bo jesli wiekszosc czesci nie pasuje to lipa.

Pytasz tak enigmatycznie że nic nie można wykapować.
Czego nie ma w crosswagonie i co chcesz przełożyć?
W crosswagonie przednie sanki, tylne sanki są inne niż przednionapędówce, plus jest wał z mocowaniami. Skrzynia biegów w crosswagonie jest chyba taka sama ale dochodzi do niej przekładnia która wypuszcza napęd na tył. Reszta powinna być taka sama.

Silnik jest raczej ten sam, a przynajmniej sporo części pasuje. Skrzynia ta sama, różnica zaczyna się od mechanizmu różnicowego, w którego miejce w Q4 jest torsen i dalej reduktor.
Zawias z przodu różni się amortyzatorami, zwrotnicami (dłuższe o ok 2cm) i belką poprzeczną, z tyłu jest wszystko inne, tylko gumy na wahaczach pasują.
Inny wydech (prowadzenie pod podłogą) i zbiornik paliwa.
Inne sterowanie ABS/ESP/ASR i inne serwo

Właśnie interesuje mnie to autko bo mam SW i problem z zawiasem a za 4k opłacało by się nawet wybrakowane auto kupić.
Więc kolego kubaku opowiedziałbyś coś więcej o tym aucie?

Bo jest to SW, a nie cross jak pisałeś w pierwszym poście?

Właśnie interesuje mnie to autko bo mam SW i problem z zawiasem a za 4k opłacało by się nawet wybrakowane auto kupić.

No tak , ale z tego co czytalem to 700 sztuk wyszlo ich tylko . Ciezko sprzedać całą , a znów kupić i przekładać tylko silnik do Q4 to nieoplacalne , bo nie bede mial co zrobic z czesciami z mojej alfiny .

Z ogłoszenia wynikałoby że silnik pracuje nierowno i brakuje napedu na przodzie . Ktoś się orientuje jaki koszt byłby zrobienia napedu chociaz ?

- - - Updated - - -

No tak , ale z tego co czytalem to 700 sztuk wyszlo ich tylko . Ciezko sprzedać całą , a znów kupić i przekładać tylko silnik do Q4 to nieoplacalne , bo nie bede mial co zrobic z czesciami z mojej alfiny .

Z ogłoszenia wynikałoby że silnik pracuje nierowno i brakuje napedu na przodzie . Ktoś się orientuje jaki koszt byłby zrobienia napedu chociaz ?

Amortyzatory
Powrót