Nakładki na progi

• Autor wątku Autor wątku slow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

slow

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS 1999r.
Witam,mam prośbę,czy może mi ktoś udzielić informacji jak dobrze zamontować nakładki progowe :?: Tzn.jak zabezpieczyć przed korozją,czy stosuje się jakiś konkretny podkład itp.Będę wdzieczny za instruktarz i pomoc,a :a nakładki wyglądają tak: http://www.autods.net/alfa156/ :|?:

Z progami to wyższa szkoła jazdy żeby zrobić to samemu. Ja zabieram się za to na wiosnę, koledzy wpomnieli coś o śrubach z dołu i czarnym silikonie, Twoich progów na zdjęciach niestety nie widzę i nie wiem jakie masz, ale mam pytanie co do spoilera, czy to jest oryginalny novitec czy założyłeś coś innego?
Pozdrawiam!

Otwiera mi sie stronka z kilkoma zdjeciami, mam pytanie gdzie mozna kupic takie ladne progi jak na zdjeciu 6 ?? i oczywiscie chetnie poczytam jak sie takie nakladki montuje ! :)

mailto:info@autods.net
AutoDS Team Poland
ul. Piaskowa 41
05-319 Ceglow
Poland
tel. 609655040
Kupiłem tam progi i zderzak o spojler trzeba pytać.

slow napisał:
mailto:info@autods.net
AutoDS Team Poland
ul. Piaskowa 41
05-319 Ceglow
Poland
tel. 609655040
Kupiłem tam progi i zderzak o spojler trzeba pytać.
jakie mają ceny?

Ja swoje mam właśnie montowane na śruby od spodu. Do karoserii doklejałem je używając kleju do szyb. Trzyma jak ta lala :D

slow napisał:
jakie mają ceny?

Cena progów to 450zł. :cry:[/quote]
To jeszcze nie jest tak tragicznie, zakładając, że ich jakoś jest na wysokim poziomie, bo oryginały w ASO to koszt około 1000zł! A używane w dobrym stanie od 400zł w zwyż.
Ja pochwalę się miałem fuksa i udało mi się oryginalne listwy progowe w stanie bardzo dobrym (bez żadnych pęknięć) kupić za 170zł! Więc i takie okazje się zdarzają, ale szukałem ponad 2 miesiące szperając po allegro i pisząc e-maile.
Jeśli chodzi o montaż, to dokładnie jeszcze nie wiem jak to zrobię. Zastanawiam się nad użyciem silikonu zarówno od spodu, jaki z boku progu. Nie chcę wiercić dziur pod spodem progu, bo w ten sposób zapraszam tam korozję...
Ktoś gdzieś pisał, że ma tylko i wyłącznie na silikonie zamontowane i że jeździ już tak 3 lata i wszystko w porządku, więc może i ja właśnie tak zrobię, ewentualnie dla pewności może przykręcę po dwa wkręty od spodniej strony, chociaż jak wspomniałem powyżej, będę się starał tego uniknąć. Natomiast słyszałem, że w ASO można kupić specjalne zestawy montażowe, ale jak to wygląda, na czym polega (pewnie właśnie kołki i wkręty) i ile kosztuje, to nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
- Rafł

Dzwoniłem do tych gości z firmy od progów i powiedzieli,że oni to montują wyłącznie na klej do szyb :roll:

slow napisał:
Dzwoniłem do tych gości z firmy od progów i powiedzieli,że oni to montują wyłącznie na klej do szyb :roll:

mozna i tak ale dodadkowo mam złapane jeszcze na wkrety

pozdrawiam

mam do Was pytanie...czy nakladki na progi beda pasowac do orginalnego zderzaka przedniego i tylniego?

Tak jeszcze w gwoli ścisłości.
Niczego nie montujcie na silikonie. Silikon zawiera żrące składniki, przez co zniszczy lakier i będzie korozja. Takie rzeczy jak listwy progowe itp montuje się przy pomocy specjalnego kleju lub jak ktoś opisał wyżej kleju do szyb. Ja montowałem właśnie na kleju do szyb i już dwa lata jeżdżę bez żadnych problemów.
Pozdrawiam.
- Rafał

DOkładnie jak kolega wyżej opisał... najlepiej na klej do szyb... będe musiał troche dokleić moje progi bo odchodzą leciutko w pewnych miejscach :)
Z racji że mam sportpack nie muszę się męczyć na kupnie progów i dobieraniu kolorów :)

Tylko pamiętajcie, Alfy same w sobie są cudowne... zbyt "przesadzone" progi tylko je oszpecą :P Także polecam osobiście zwykłe oryginalne progi ze sportpack'a róznica jest i wygląda wszystko pięknie i się świetnei zgrywa :)

Nic nie trzeba wiercic - oryginalne progi mają otwory w miejscach gdzie są plastikowe korki w progach

witam dobry temat bo właśnie zakupiłem do swojej progi od GTA. przymieżałem wstępnie i wszystko pasuje. :)
co powiecie na pierwszą przymiarkę?
ps. progi mam ze sport packa ale prawą stronę miałem urwaną i szpeciło całe auto więc odkręciłęm go i wkońcu zakupiłem te.
tylko montarz chyba jak mrozy odpuszczą:P

witam dobry temat bo właśnie zakupiłem do swojej progi od GTA. przymieżałem wstępnie i wszystko pasuje. :)
co powiecie na pierwszą przymiarkę?
ps. progi mam ze sport packa ale prawą stronę miałem urwaną i szpeciło całe auto więc odkręciłęm go i wkońcu zakupiłem te.
tylko montarz chyba jak mrozy odpuszczą:P
Moim zdaniem jeżeli planujesz montaż listew progowych od GTA, to powinieneś też zmienić oba zderzaki oraz założyć 17" koła, w przeciwym razie zepsujesz linię nadwozia, a listwy ze sportpacka były idealne do seryjnych zderzaków i mniejszych kół.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót