• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] nagły spadek mocy i dziwna praca silnika

Auto
Alfa Romeo 159
Witam, mam problem ze swoją alfą. Wczoraj najgle zaczęła strasznie kopcic na ciemy kolor i straciła moc przy dolnych obrotach. Silnik zaczął szarpac lub gasnąć. Dziś jest troche lepiej, nie falują obroty ale cieżko nim ruszyć bo nie ma mocy ale gdy sie rozbuja to juz w miare idzie ale zaczyna kopcic. Kilka razy tak jakby sie naprawiło bo silnik dostal mocy w dolnych obrotach ale to nie trwało długo. Co to moze byc, wydfale mi sie ze nie turbo , dwa mkiesiace temu regenerowałem wtryski moze cos z nimi sie dzieje, proszę o pomoc.

Zacznij od dokładnego sprawdzenia dolotu.

EGR się zawiesza.

ale gdyby dolot był zapchany to chyba cały czas bylby problem a tutaj gdy wkrece go na wysokie obroty to jest chodzi dobrze dopóki znów chwile nie pochodzi na niskich obrotach , zapomniałem powiedzieć ze przy dodawaniou gazu słychac cykanie , egr sprawdzony i elektromagnes dziala dobrze a przy zaslepieniu egra nic sie nie zmienia.

Dolot nie musi być zapchany, ale dziurawy.
Skoro jednak piszesz, że później idzie lepiej to fałszywy trop. Objawy typowe dla EGR(nagar między grzybem i płaszczyzną uniemożliwiający zamknięcie , pomimo sprawnego elektromagnesu)...ale skoro to też wyeliminowałeś to musisz pytać innych wróżek.

jutro jade do mechanika na kompa bo cos mi sie wydaje ze cos jest nie tak z wtryskami bo podczas zwiekszania obrotów słychac cykanie tak jakby wtrysk

Obstawiam na nieszczelność w dolocie sprawdź czy "nie poci się" gdzieś na połączeniu. Jak mocniej go podgazujesz czy nie wali sadzą z wydechu.

no i alfa sie sama naprawiła, chyba wystraszyła sie mechanika :) . Rano jak odpalilem samochód wszyzstko działało super , na kompie mechanik sprawdzil wszystko , wtryski, turko ,przepływka, egra i nic nigdzie nie wyszło jak na złosc kiedy trzeba to nic nie pokazało. No nic musze czekac jak cos znowu sie zacznie dziac i wtedy odrazu podjechac na kompa bo teraz chodzi super.

Ale powoli, powoli... po takich objawach nie zostały zadne błędy...

Nie, nie ma ani jednego błędu, mechanik podejrzewał egra lub turbo a tu nic, sprawdził ciśnienia turbo podczas jazdy, ciśnienie paliwa, wtryski, itd. I wszystko działa, trochę dziwne kazał mi częściej latać po trasach bo w sumie jeżdżę po 2km do pracy i może gdzieś się zamulil.

Ale powoli, powoli... po takich objawach nie zostały zadne błędy...

Jeśli grudka nagaru przyblokowała grzybek EGR, a potem wypadła po przegonieniu to jaki błąd byś chciał zobaczyć?

wczoraj wyczysciłem egra i profilaktycznie zaślepiłem wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze, zaślepki mam z otworami bo nie chce wywalas egra z kompa.

Zaślepka z otworami nie zaślepia EGR. Zmniejsza przepływ. Też mam taką z otworami i co jakiś czas mam takie objawy jak Ty i powiedziałbym że ta z otworami robi więcej szkody niż pożytku bo utrudnia "przedmuchanie układu".

ale wydaje mi sie ze dzieki mniej kolektor nie brudzi sie spalinami poniewaz znacznie mniej ich tam wlatuje a przy dynamicznej jezdzie sam w sobie sie przedmucha

Amortyzatory
Powrót