• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nagły spadek mocy 2.4 JTD

lukasik166

Nowy
Auto
alfa romeo 166 2.4 Jtd
Witam. Jadąc alfą nagle zaczęła tracić moc na każdym biegu i ciężko wchodziła na obroty po chwili wszystko wróciło do normy. Wszystko było by dobrze gdyby nie to że problem powtarzał się coraz częściej. Gdy pojechałem na komputer wyszły następujące błędy
P1612 ogrzewanie filtra
P0235 czujnik ciśnienia doładowania
P0704 włącznik sprzęgła
P0101 przepływomierz powietrza
Po wymianie takiego czujnika przykręcanego do obudowy filtra powietrza do którego idzie jedna kostka i dwa podciśnienia i przepustnicy problem ustąpił ,ale tylko na jeden dzień i znowu dzisiaj poczułem brak mocy proszę o pomoc

P0235 - z tyłu na kolektorze masz ten czujnik. Ściągniesz osłonę silnika górną i obadaj. Zazwyczaj gromadzi się tam sadza z olejem. Wyczyść to i sprawdź.

EGR masz zaślepiony ?

Wymieniles czujnik overboost. Błędy sugerują sprawdzenie przepływomierza które znajduje się na wylocie z filtra powietrza oraz czujnika doładowania który jest wkrecany od tyłu w kolektor dolotowy.

Odepnij przepływomierz i sprawdź czy lepiej jedzie. Czujnik doładowania można czyścić, papier albo zamoczyc w benzynie ekstratcyjnej.

Wysłane z mojego X1 Pro przy użyciu Tapatalka

ERG mam normalny nie zaślepiony a w tym czujniku była sadza z olejem ale otwór było widać

- - - Updated - - -

Po odpięciu kostki z przepływomierza lepiej idzie ale przepływomierz też wymieniałem

Kupiłeś oryginalny? Jeżeli nie to musisz kupić oryginał.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

A na mój gust masz problemy z zasilaniem lub masą. Dlaczego ? Ano dlatego, że wyrzuciło kilka zupełnie różnych błędów np. co ma ogrzewanie filtra czy pedał sprzęgła do przepływki czy doładowania ?

A na mój gust masz problemy z zasilaniem lub masą. Dlaczego ? Ano dlatego, że wyrzuciło kilka zupełnie różnych błędów np. co ma ogrzewanie filtra czy pedał sprzęgła do przepływki czy doładowania ?

z Ogrzewaniem się zgodzę, ale styk sprzęgła w każdej jednej raz po raz wywali nie wiedzieć czemu.

Przepływka i doładowanie + raz po raz EGR idą w parze.
Co do Twojej teorii mógłbym się zgodzić, ale.. po odłączeniu przepływki idzie lepiej...

Jeżeli nie kupił oryginału przepływki to padnie szybciej niż inna używana.

Niech sprawdzi tą przepływkę, zerknie też do EGR, bo od EGR raz po raz lubi doładowanie i przepływkę razem wywalić.

Zacznijmy od tego, aby skasować błędy i zobaczyć co wyskoczy ponownie. Nikt nie wie co jest stare, a co nowe, co archiwalne a co obecne. To podstawa. A z tą przepływką i EGR'em to bym taki wyrywny nie był.

Danus, za każdym razem co od zaślepionego EGR wyskakuje to przepływka, egr i raz po raz mam styk sprzegla. Ale styk to raczej przypadek.

Lub z bezpiecznikiem w znajdującym się w komorze silnika. Numeru nie pamiętam. Sprawdź czy wszystkie są ok.

- - - Updated - - -

EGR jaki numer błędu ? P0404 ? Jeśli tak, to problem elektryczny.
Przepływki rozumiem, że ten P0101 ? To problem elektryczny.

Przepływomierz wymieniłem na oryginalną używkę i na obu są identyczne objawy. Myślę że problem tkwi w czymś innym aczkolwiek po zdjęciu kostki od przepływomierza jeździ normalnie. Można jeździć z odłączonym przepływomierzem ?

Na jakiś krótki czas można, na dłuższy bym się nie odważył. Ewidentnie przepływomierz.
Podłącz pod kompa i zmierz parametry przepływu powietrza ZMIERZONE ORAZ OCZEKIWANE.

Można dokupić jakiś kabel i program i samemu podłączyć pod kompa ? Bo za każde podłączenie w warsztacie muszę płacić a w tej sytuacji rozsądniej będzie kupić trzeci przepływomierz niż znowu płacić za podłączenie

Oczywiście że można na alledrogo masz elm lub viaken do tego soft multiecuscan i to wszystko co Ci trzeba.

Witam. Trzeci przepływomierz i wciąż to samo ale dzisiaj zauważyłem, że gdy straci moc i uda się ją wprowadzić powyżej 2500 obrotów zaczyna ciągnąc normalnie i tak za każdym razem się dzieje. Jadąc cały czas powyżej 2500 cały czas ciągnie normalnie gdy zejdzie się na niższe obroty jakiś czas jedzie normalnie a potem znów traci moc

Wiesz, to wskazuje jakby EGR się uchylał. Zaślep go.

Wszystko jedno gdzie byle nie był drożny. Tymczasowo zaślep byle czym. Może być nawet podkładka z puszki z piwa. Pamiętaj tylko, że to tymczasowe rozwiązanie, bo blaszki z puszek się przepalają po paru dniach.

Proponuję Ci wyciągnąć go całkiem, odkręcić elektrozawór na torxy, korpus z sprężyną wrzucić w ropę tak by cały był zanurzony, po kilku godzinach wyjmij i czyść z sadzy możesz użyć rozpuszczalnika - tak, by sprężyna w środku chodziła swobodnie.
Jaką masz wersję 166 z którego roku i jaki silnik ?

Ja mam zaślepione przy samym EGR.

P.S Zamiast iść na łatwiznę z samą zaślepką proponowałbym to po prostu najpierw wyczyścić tak jak Ci to napisałem.

Wyczyściłem go i na razie jest wszystko dobrze tylko ciekawe na ile to wystarczy ? Mam 2.4 jtd z 2001 140 km

Amortyzatory
Powrót