• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Nadkola przód

Zacząłem się nawet zastanawiać czy może ze 159 nie podejdzie (bo tych akurat nie brakuje), ale wyczytałem na forum, że delikatnie się różni i może nie pasować. Co sądzicie o tym? Rzeczywiście może być problem, żeby spasować ze 159 do brery?

Nadkola do Brery różnią się od 159. Nie jakoś drastycznie, ale jednak. Gdy kupowałem samochód były na nim założone nadkola od 159 właśnie, z dosztukowanymi dodatkowo fragmentami plastiku w miejscach, których nadkole ze 159 nie przykrywa. Wkurzało mnie to strasznie, więc również przez dłuższy czas szukałem. Niestety, używki do Brery pojawiają się bardzo rzadko na rynku wtórnym, spotkałem chyba ze dwa, czy trzy razy, w stanie delikatnie mówiąc śmietnikowym. W końcu szarpnąłem sie na wydatek i kupiłem nówki w cenie jak piszesz, bo innego wyjścia nie znalazłem.

Witam, ja mógłbym Cie poratowac, mam idealne nadkole do brery ale lewy przód...

Ja wkońcu wymieniłem nadkole które leżało od kilku miesięcy w garażu. Oczywiście kupione na Allegro, najtańsze z oferty:). O dziwo pasowało tylko z małym ale,...zderzak i nakole średnio Kolor tego nadkola trochę podły.

Załączniki

• WP_20160928_18_27_16_Pro.jpg
    WP_20160928_18_27_16_Pro.jpg
    59.9 KB · Wyświetleń: 81
  • WP_20160928_18_27_29_Pro.jpg
    WP_20160928_18_27_29_Pro.jpg
    29.2 KB · Wyświetleń: 66
  • WP_20160928_18_27_35_Pro.jpg
    WP_20160928_18_27_35_Pro.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 84
A ja mam pytanie odnośnie tylnych nadkoli , bo chciałem wymienić,moje z obu stron są pęknięte . Wymienial ktoś ?
One są takie jakby filcowe, pewnie wygłuszenie , tylko jak szukam to same używki w nieokreślonym stanie albo plastikowe.
Ktoś wie jaka cena za nowy orginal?

Tak mam leży i czeka na nowego właściciela :D

A ja mam pytanie odnośnie tylnych nadkoli , bo chciałem wymienić,moje z obu stron są pęknięte . Wymienial ktoś ?
One są takie jakby filcowe, pewnie wygłuszenie , tylko jak szukam to same używki w nieokreślonym stanie albo plastikowe.
Ktoś wie jaka cena za nowy orginal?
pekniete? a nie celowo/oryginalnie naciete? w mojej poprzedniej 159 jedno obwislo i przycieralo o opone przy skretach i mechanik wlasnie powiedzial ze jest tez jakby rozerwane, ale później się przyznal to ze nowe tez mialo takie samo naciecie, w kazdym razie nie wisialo juz i nie przycieralo. wspominam zebys nie wymienial na darmo.
ceny nie pamietam,ale to idzie sprawdzic, z epera numer czesci i googlujesz albo tel do aso. czasem tez eper wyswietla cene w jakiejs walucie, wiec jakis podgląd jest

Lekko uszkodzone mam lewe przednie nadkole, jest jakiś produkt warty zainteresowania, zamiennik? Czy tylko OE nowa lub używana?

Z tego co wiem nie ma. Sam miałem uszkodzone, kupiłem zamiennik i jest do bani - nie pasowały otwory, nie pasuje kształt przy zderzaku - mam przerwę chyba z 1.5cm w połowie wysokości zderzaka. Będę kupował ori.
Jeszcze jedno, były różnice w nadkolach nie wiem czy w zależności od rocznika czy jak, pewnie każde będzie pasować, ale np nowsze mają taki wystający element, jakby chlapacz z przodu, więc jak już dasz kasę za ori, to weź taki żeby wyglądał tak samo jak ten z drugiej strony.

Właśnie ten niby chlapacz przedni przed kołem mam uszkodzony :/

Nie spojrzałem wcześniej jakie masz auto - z tego co pamiętam jak sprawdzałem w ePerze, to w 2.0JTDM i 1.75TBi jest takie samo nadkole, a inne niż w pozostałych. Używka raczej nie do dostania - za młode auto (rozbitki ciągle się naprawia), i za mało aut z tym silnikiem ogólnie było wyprodukowanych (więc jeszcze trudniej trafić). Najtaniej widziałem na allegro ori/nowy za 299zł + wysyłka, w ASO wydaje mi się że było coś ok 450zł.

Nie rozważałeś naprawy (o ile masz tylko popękane, albo przynajmniej masz oderwany element) - u mnie było gorzej bo brakowało tego chlapacza i kawałka ok 10x10cm, więc poszło na śmietnik.

Pół chlapacza mam oderwane :/ Nie rzuca się w oczy, ale mnie boli :D

Witam,

Pytanie dodatkowe, czym montuje się te nadkola od strony zewnętrznej (krawędzi błotnika)? Ostatnio zaczęło mi coś lekko hałasować z przodu i okazuje się, że mam luźne to nadkole + ułamany ten dolny przedni kawałek - pewnie coś zahaczyłem i mogło się poluzować. A może ktoś wie ile tam powinno być śrub/zapinek/innych mocowań. Strona od kierowcy, silnik 2.0 JTDM, czyli podobno ten z poprawionymi nadkolami.

Dzięki!

Dwa lata temu kupowałem nadkole w autosklep24.pl za 40zł po rabatach. Po dwóch latach wygląda tak jak w dniu zakupu. Polecam ;)

Szukam elementu nadkola zaznaczonego na zdjęciu na czerwono.
Ktoś zna numer albo jakiś link gdzie moge to dostać?
U mnie tego elementu brakuje, a przy wymianie paska wielorowkowego okazało się, że był w stanie fatalnym i podejrzewam, że winowajcą może być brak tego elementu nadkola i cała woda która leci w pasek :mad:nadkole.jpg

Amortyzatory
Powrót