• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Na komputerze w serwisie pokazuje przebieg 0 km

Witam. Z tego co sie dowiedziałem po zmianie licznika pokazuje to co bylo w tym liczniku, a przebieg auta mozna odczytac kompem. I pytanie czy jest na śląski ktoś, który potrafiłby przestawić licznik tak zeby sie zgadzał z kompem?

I zeby nie kosztowało 150 zeta?

Słuchaj to trochę kosztuje ,alfa nie 'idzie' łączem diagnostycznym (bezpośrednio licznik). Ale na giełdach samochodowych są 'magicy ' co robią to taniej .

Funkcja odometer czyli krokomierz jest dostepna w alfadiagu takze w autach sprzed liftu wnetrze... Sprawdzone na 2 modelach 1.8 TS z 1998 i 2000...

tom993 - potwierdzam. Sprawdzone na 2.0 TS '2001 i 2,5 V6 chyba '98 lub '99.

Odometer w ECU jest dostepny nawet w Motronicach 2.10.3 i 2.10.4 czyli od 1995 r.

tak jak pisał krzychoo

jak jest zero a tym bardziej nie wykazuje, by to wskazanie się zmieniało oznacza ingerencję, mało wyrafinowaną, w elektronikę

jak już tutaj jest coś do ukrycia to bym odpuszczał (jedną taką właśnie oglądałem)

To już wiem czemu, mi Alfagiag i Unidiag i pokazuje wartość przebiegu 0. Sam już nie wiem czy było coś kombinowane. Auto miałem z 2004 i jak kupiłem to przebieg był 90 tyś. licznikowo.

AlfaDiag w AR156 2.0TS ME7.3.1 2001rok wskazuje wartość ODOMETER oraz ODOMETER LAST REWRITING oraz ODOMETER NUMBER REWRITE... sory za błedy literowe jak są:)

ps. w m.1.5.5 też miałem te opcje widoczne. Dokladnie w aucue Dudus'a Ale w jego przypadku wartości odometera sie nie pokrywały z wartosciami licznika.. z tego wiem to mogło być reprogramowane Ecu czy coś takiego:)

Pomijając moją niewiedze, AlfaDiag jak na razie, zawsze pokazywał mi Odometerka:)

Licznik pokazuje poprawną wartość, odometr służy tylko do uwiarygodnienia terminu zapisu, zmiany oprogramowania.
- w M1.5.5 czasami ta ostatnia funkcjonalność tez nie działa, taka uroda tej hybrydy.

Ostatnia edycja:
słuchajcie, a ja jak kupiłem alfę miałem na liczniku 76000 na odometrze 29000, teraz mam 80000 i na odometrze 0. To zero prawdopodobnie się pojawiło jak padł mi aku w mrozy. I to 0 jest teraz cały czas. Nawet w serwisie na examinerze też pokazywał odometr 0.

słuchajcie, a ja jak kupiłem alfę miałem na liczniku 76000 na odometrze 29000, teraz mam 80000 i na odometrze 0. To zero prawdopodobnie się pojawiło jak padł mi aku w mrozy. I to 0 jest teraz cały czas. Nawet w serwisie na examinerze też pokazywał odometr 0.

To twój przypadek świadczy o tym, że nie koniecznie ktoś musi grzebać przy przebiegu, żeby się na kompie skasował.
Może u mnie też było podobnie :)

Panowie,
mój ECU też ciągle pokazuje "0". Licznik mam 97 tys. w momencie kupna. Nie chce mi się wierzyć, że było coś kombinowane ponieważ posiadam wszystkie faktury za przeglądy, naprawy, wymian rozrządu itp. na ostatniej 4 m-ce przed kupnem (serwis olejowy) ok.89 tys. km
Data programowania ECU też się zgadza - wcześniejsza od daty produkcji. Jedyne co mnie zastanawia to soft ABS jest późniejszy tzn nowszy. Czym to mogło być spowodowane?
DF

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 21:49 ----------

Dodam typ sterownika EDC16 CF3

Amortyzatory
Powrót