[145] Na ile wystracza paliwa po zaswieceniu sie kontrolki paliwa

• Autor wątku Autor wątku Limak852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Limak852

Guest
Wiam panowie. Ciekawi mnie na ile wystarcza paliwa jak zaswieci sie kontrolka rezerwy mam 145 1.6 boxer i cos mi sie wydaje ze wczesnie sie świeci :) alfka troche spala ale zeby bak starczal na 400km w cyklu mieszanym:) Raz wskaznik doprowadzilem do ostatniej kreski zatankowalem do pelna i weszlo 38litrow. jak sadzicie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
z tym różnie bywa... w 145/146 raczej kieruj się ilością przejechanych kilometrów niż kontrolką i wskazówką paliwa :) nie jest zbyt dokładna więc może Cie wprowadzić w błąd.
Co do rezerwy, gdy się zaświeci powinno być jeszcze ok. 8 litrów, ale jak już wcześniej napisałem różnie z tym bywa;)

Instrukcja Alfy 145/146 podaje, że rezerwa wynosi od 5 do 8 litrów. W takim razie teoretycznie przejedziesz maksymalnie od 50 do 80 km. U mnie różnie z tym bywało, mogę potwierdzić to co napisał thing, wskaźnik nie jest super dokladny ;).

U mnie jest tak jadę wskazówka pokazuje zero paliwa opada poniżej dolnej kreski tankuje 5-7 litrów i nagle benzyna cudownie rozmnaża się na 13 litrów i ląduje na drugiej kresce od dołu :-) Alfa uznaje tylko pełen bak ale i wtedy dziwnie pokazuje bo kreska wychodzi poza skalę. Ja jeżdżę na kilometry wiem że 5 litrów po mieście to jest 50 km do przejechania.

myśle ze do 50 km przejedziesz ale potem to juz na własną odpowiedzialnosc:)) W cyklu mieszanym pełny bak boxera starcza na około 400 km.

rezerwa paliwa

najlepiej jest nie sprawdzac na ile wystarczy , puszczenie pompy paliwa chocby na chwile na sucho ,moze oznaczac jej nagly zgon ( pompa jest chlodzona przeplywajacym paliwem )
, czyli po zapaleniu sie ZEBRAKA w miare mozliwosci szybkie tankowanie

a tam :P ja w swojej 1.6 16V TS chcialem sprawdzic jak dlugo mozna jechac na rezerwie od zaswiecenia sie, wiec przeczytalem w instukcji 5-+7 litrow, do banki 5litrowej nalałem 5 litrów paliwa w razie gdyby zgaslo albo go dusilo i troche mnie to irytuje w alfie gdy wskazowka jest juz na zerze jeszcze przejechalem 20km ale potem juz doszedlem do wniosku ze doleje te 5 litrow, ale nawet jak sie zatankuje 1/4 baku to dziwi mnei konstrukcja czujnika paliwa, ruszyc szybko z jedynki i paliwa nagle pokazuje ze w baku nei ma :D a wam ile pali na 100 km w cyklu miejskim i poza w 1.6 TS ?

Hmmm poprostu alfa tak ma i juz , jezeli chodzi o wskaznik ilosci paliwa , to ile jest rzeczywiscie paliwa w zbiorniku ,jest dla uzytkownika ciagla zagadka

hmm a nie da rady jakos z tym wskaznikiem paliwa zmienic to? nie wiem wymienic na inny albo cos innego? slyszal ktos moze?

ja kiedyś z ciekawości sprawdzałem ile można przejechać i tak na trasie udało się coś koło 90km śmignąć i tankowanie do pełna - 48 litrów, pewnie coś jeszcze było zapasu. Po mieście też tak próbowałem i wymiękłem, po odpaleniu samochodu już się nawet pomarańczowa lampka nie paliła się, a wskazówka nie odtykała pierwszej kreski. Jazda była z duszą na ramieniu :) a tak standardowo to tankuje do pełna gdy wskazówka dotknie 1/4, szkoda pompy paliwa jak ktoś wspomniał już i nigdy nie wiem kiedy trafi mi się dłuższy wypad.

Po zapaleniu się rezerwy przeważnie zalewam po kilku/kilkunastu kilometrach i wchodzi 42 / 43 litry :)
Pozdrawiam.

ale pompa paliwa jak sie rezerwa zaswieci to nie meczy sie jeszcze, dopiero jak zostaje tak z 1-2 litry paliwa a na rezerwie sie ma 7 nawet :) a nie da rady wymienic czujnika zeby byl jakis precyzyjniejszy?

najlepiej jest nie sprawdzac na ile wystarczy , puszczenie pompy paliwa chocby na chwile na sucho ,moze oznaczac jej nagly zgon ( pompa jest chlodzona przeplywajacym paliwem )
, czyli po zapaleniu sie ZEBRAKA w miare mozliwosci szybkie tankowanie

kiedy miałem forda, notorycznie jezdzilem na rezerwie, silnik mi zgaśł z 10 razy z braku paliwa:) jezdzilem tym autem pięć lat.
Ani razu nie wymieniałem pompy. Nic się nie działo. Co ciekawe, pompa kiedy brakowało paliwa, wyła, było ją słychać, ze ciągnie resztkami. Dla mnie to był sygnał, zeby szukać stacji.
I nic się z pompą przez 5 lat nie stało. Nie tworzmy mitów.

Ja leje 2 razy na miesiac pełny bak i nigdy nie wyjezdzilem tej rezerwy przeważnie po zaswieceniu leje ponownie ale dobrze wiedzieć ile ta rezerwa ma poprostu lepiej nie przekraczać 50km na żulu :)

Ktoś kto ma instalację gazową może sobie po eksperymentować. Nigdy nie próbowalem ile da się przejechać na rezerwie. Raz, że szkoda pompy a dwa to zalegajacy niejednokrotnie osad na dnie baku może przytkać wtryskiwacze. Zawsze, gdy wskazówka zbliża sie do 1/4 pojemności jadę nakarmić swoją bestię :)

u mnie w dieselku tez nie prubowałem nigdy jechać gdy zaświecił sie "nadmiar" bo potem moze byc problem :/ ale 50 km zrobiłem dość spokojnie i już wtedy byłem w strachu zeby sie cos nie stało :/ apropo "nadmiar" smiesznie sie zapala:D raz auto stoi na prostym i nie swieci zachwile przejade odczekam zgasze i wlacze zaplon i swieci :D i tak w kolko :) albo jade jade swieci i cyk zgasnie :D

Amortyzatory
Powrót