• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Na DYNAMIC ściąga w prawo

paweltbu

Nowy
Auto
MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019
Jak w nagłówku, po włączeniu DYNAMIC ściąga auto w prawo, wcześniej tego nie było. Kierownica od razu lekko się odkrzywia. Gdzie szukać przyczyny?? na NORMALU jest ok. opony nnowe felgi proste nie ma bicia.

Jak w nagłówku, po włączeniu DYNAMIC ściąga auto w prawo, wcześniej tego nie było. Kierownica od razu lekko się odkrzywia. Gdzie szukać przyczyny?? na NORMALU jest ok. opony nnowe felgi proste nie ma bicia.

Prefill hamulców - okładziny z prowadzacymi blaszkami i tarcze do sprawdzenia.

niby nie piszczą ale faktycznie kiedyś w lagunie I zablokował mi się zacisk i ściągało

czy to po założeniu nowych opon ? miałem to samo , założyli mi nowe opony Bridgestone bieżnik kierunkowy symetryczny tzw. choinka i tak samo ściągało na prawo. Było sprawdzone w aucie wszystko . Okazało się że po założeniu innych opon bieżnik asymetryczny problem zniknął .

czy to po założeniu nowych opon ? miałem to samo , założyli mi nowe opony Bridgestone bieżnik kierunkowy symetryczny tzw. choinka i tak samo ściągało na prawo. Było sprawdzone w aucie wszystko . Okazało się że po założeniu innych opon bieżnik asymetryczny problem zniknął .

no wlasnie przed zmiana juz sie zaczely problemy. sprawdze zaciski/klocki na poczatek

skoro na normalu jest ok a na trybie dynamik nie ...to szukałbym różnic w utwardzeniu wspomagania w tych dwóch trybach.Bo klocki , opony itd. pozostają te same :).Nie znam budowy maglownicy z wspomaganiem elektrycznym .. ale ,, po mojemu " tam tkwi problem.

Po włączeniu trybu "D" klocki zbliżają się do tarcz w celu zapewnienia szybszej reakcji układu hamulcowego....przynajmniej tak jest w instrukcji obsługi.
Jeśli rzeczywiście tak jest to chyba masz odpowiedź ;)

W sumie łatwo to sprawdzić - w trybie normal delikatnie naciśnij hamulec i zobacz czy samochód ściąga tak samo jak w trybie dynamic

Bakol nie miałem pojęcia o zmianach ustawienia klocków, faktycznie to chyba będzie wlasciwy trop....

a czy grzeje Ci się prawa tarcza ..? Można również w ustawieniach DNA spróbować wyłączać poszczególne tryby / np. na dynamik odhaczyć utwardzenie wspomagania , siły hamowania .. nie wiem co tam jeszcze można regulować / i porównać z trybem normal

Nie sprawdzałem tarcz jeszcze w sumie to sie nie bawiłem ustawieniami różnych trybow. Pokombinuje

tą geometrie zostawiam na koniec, zacznę od hamulców bo wczoraj jak dostała ode mnie trochę po gazie i kilka razy awaryjne hamowanie to jakby jej przeszło, tym bardziej że wcześniej nie było tego problemu. choć mam wrażenie że kierownica nie stoi idealnie prosto. Napisze co zrobiłem i czy pomogło.

a czy grzeje Ci się prawa tarcza ..? Można również w ustawieniach DNA spróbować wyłączać poszczególne tryby / np. na dynamik odhaczyć utwardzenie wspomagania , siły hamowania .. nie wiem co tam jeszcze można regulować / i porównać z trybem normal

yyyy no nie mów, że można dobrać się do ustawień DNA z poziomu komputera pokładowego.... (?)

W mito takiej opcji nie ma z menu, może przez diagnostyke?

Nie piszcie bzdur , nie ma żadnej możliwości zmiany jakichkolwiek ustawień w konfiguracji dna

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem Giulietty (rocznik 2012 , benzyna, 170KM) i chciałbym odswieżyć ten wątek. Mam identyczny problem - przy szybkim ruszeniu w trybie dynamic auto gwałtownie ciągnie w prawo. Jest potwornie niestabilne. W innych trybach wszystko jest w porzadku. Samochód nie był bity - ma fabryczny lakier. Sprawdzone w stacji diagnostycznej - zadnych luzów w zawieszeniu. Koła sprawdzone - nie podjada bieżnika na zadnej oponie. Gdzie szukać przyczyny??

Przychodzi mi na myśl funkcja pre-fill która działa tylko w dynamic. Może zacisk się blokuje?

Amortyzatory
Powrót