• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Multiecuscan-wady i zalety.

witam, co może być przyczyną że nie mogę się połączyć z ecu silnika(elm 327)? port ustawiony w menedżerze itd kiedyś łączył bez problemu teraz nie łączy wcale.

Orientujecie sie czy FES (czy mutiecuscan jak go teraz zwa) dziala na Mac OS X ?

Nie działa.

Wysłane z mojego GT-I9000

@jaboleq - częściowo jesteś w błędzie.

@szewi
- nie działa bezpośrednio, musisz postawić Maszynkę wirtualną na VBox z np. Windowsem XP Prof. i będzie Ci działać, ja tak zrobiłem i tylko tak działam, bo chciałem na netbooku z XP Home Edition ale nie działało, a że kupiłem w międzyczasie jabłuszkowego laptopa, to spróbowałem to zrobić i zadziałało ;)

(System mam na nim Mac OS X Mountain Lion) :)

Wystarczyło wejść stronkę wcześniej tutaj to napisałem nawet :)

Ostatnia edycja:
Witajcie, mam mały problem a w zasadzie paradoks działania kabelka ELM 327. Byłem u kolegi, który posiada AR 159 by uruchomić FES-a, zrzuciliśmy wszystkie sterowniki, FES 3.3 z crackiem do rejestracji. Włączyliśmy program i wszystkie opcje systemowe łączą się z ECU poza silnikiem. Wyrzuca nam błąd ELM327->ECU Connection failed! Porty, sterowniki ustawione są prawidłowo, więc dlaczego wszędzie jest dostęp oprócz silnika? Jednocześnie podłączyliśmy KKL-a i tam wszystko działa prawidłowo. Gdzie szukać winy, bo bez sensu, żeby specjalnie dla diagnostyki używać innego kabla...

Mam do Was pytanie.Oglądałem dzisiaj Alfe 156 03r po lifcie 1.9 JTD 16V 140KM i po podłączeniu kompa pokazały się trzy błędy:
P0601 -Checksum EEPROM
P0340 -Czujnik wałka
P1619 - bez opisu.

Odnośnie wałka rozrządu to wiadomo,ale co z resztą.Możecie coś na ten temat napisać,bo daliśmy już zaliczkę.Auto z Włoch,do opłat nie malowane ale ze zbyt małym przebiegiem bo tylko 129000km.
W FESie w zakładce odometr jest jakieś 10 500km czyli już w ogóle masakra.Czy ten błąd pamięci może mieć coś wspólnego z grzebaniem w oprogramowaniu :dontknow:
Auto śmiga fajnie,nic nie stuka,dobrze się odpycha i ogólnie na + ale te błędy dają do myślenia,czy za parę dni nie będzie problemu.
Prosił bym o jakąś pomoc.

Przebieg krecony to dlatego blad jest. Podaj dokladne info na temat typu sterownika i wersji to sprawdze czy pasuje z tym co powinno wyjsc.

Wysłane z mojego GT-I9000

Nie mam żadnych danych na obecną chwilę,a jest to kawałek drogi.W FESie miałem tylko dwie opcje jeśli chodzi o sterownik silnika i poszedł na EDC16 CF3/EOBD bo gdy wybrałem EDC16C39 CF4/EOBD to wyskoczył błąd ISO.

Najważniejsze to czy za jakiś czas nie będzie jakiś problemów ze sterownikiem silnika?

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    107.3 KB · Wyświetleń: 387
Jaką starą wersje podłączałeś :D

W katalogu z FES powinny być LOGI i tam te informacje się znajdują.

Wg mnie spróbuj wydębić 800zł zniżki na naprawę sterownika. Jak nie będzie chciał dać to wiesz ile już by Cię kosztowała naprawa go! ;)

Ostatnia edycja:
Sterownik jest OK, dziwi mnie to

Data zaprogramowania: 06/20/2003
OSTRZEŻENIE: Nieprawidłowe ISO kod wybranego systemu pojazdu!

z logów twoich. Wg mnie lepiej podłącz nowego MES'a (na moim chomiku jest pełna wersja najnowsza) i odczytaj. Samo wgranie nowego softu to u mnie w mieście 250zł kosztuje. Bo samo oprogramowanie masz dość stare (w sterowniku) i jego aktualizacja powinna pomóc w normalnej diagnostyce.

Nie wiem dlaczego Cię to dziwi...
Samochód z rocznika 2003, to i sterownik ECU zaprogramowany w tym roku, u siebie mam tak samo, u Ciebie podejrzewam też tak będzie. Błąd ISO może wynikać z błędnie wybranego typu sterownika w FES - z tego co widzę są dwa do wyboru, spróbować z wyborem drugiego i zobaczyć czy też się będzie pojawiał.
Co do pierwszego błędu to może to być wynik nieudolnej próby modyfikacji oprogramowania i niestety może się to skończyć wymianą całego modułu.

Albo wcisnąć "Skan DTC" i sam znajdzie odpowiedni.

Nie wiem dlaczego Cię to dziwi...
To że wybrany jest właściwy sterownik , przecież to widać w logach (o ile na nie patrzyłeś w ogóle).

Problem leżał albo w wersji FES albo wgranego starego softu z mniejszym przebiegiem.

To że wybrany jest właściwy sterownik , przecież to widać w logach (o ile na nie patrzyłeś w ogóle).

Problem leżał albo w wersji FES albo wgranego starego softu z mniejszym przebiegiem.

Edit teraz zauważyłem wpis o sterowniku.
Zatem jest tak jak mówisz, stara wersja FES (chociaż to mi troche średnio pasuje) albo jakieś kombinacje z przebiegiem i w efekcie namieszanie w sterowniku o czym świadczyć może pierwszy błąd.

Nie ma co, targuj 800-1000zł na wymianę sterownika dorzucając argument, że przebieg był kręcony (o ile samochód rzeczywiście jest w dobrym stanie i warto go kupić). Sterownik silnika spokojnie w okolicach 500zł kupisz, do tego chyba jeszcze dojdzie dopisanie kluczyków.

Ostatnia edycja:
U mnie w mieście nowy soft - 250zł. Ja u siebie wgrywałem ostatni który wyszedł (czyli dla wersji 150 konnej).

Dzięki Wam bardzo za odzew :P
Co do błędu ISO to jest on przez źle wybrany za pierwszym razem sterownik silnika.
Autko wygląda na OK,wnętrze OK jak i skórzana kiera (dobry stan) oraz skóra na fotelu kierowcy też jest OK.Auto stoi w komisie w Zamościu.Pożyczyłem miernik MG-411 i lakier na całym aucie jest w okolicach 110-135 mikronów.Silnik zapalił ładnie,zawias na strasznie nie równej drodze milczy,hample git i ładnie się odpycha.Turbina sucha jak i pompa CR.Było zimno więc nie udało się sprawdzić klimy.Alfa z Włoch z przebiegiem 130000 więc na bank coś robił.
Przebieg w kompie 10 493,6 km
Do roboty lusterka,bo obudowy latają i nie podnosi się tylna prawa szyba,ale tylko z panelu kierowcy.Według nas auto jest OK.

Co prawda stronka już jest usunięta ale jest jej kopia.Za alfe poszły już pieniądze (zaliczka)
http://webcache.googleusercontent.c...2004-C27785954.html+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Hmm to negocjuj cenę za kręcony przebieg. Ostro i bezpośrednio powiedz o tym. Co do zdjęć auta - w komorze silnika widać brak osłony na lewym błotniku ta od rury dolotowej. Widać, że była fabrycznie bo jest ślad po śrubce. Sterownik sobie zrobisz jak będzie potrzeba. Kwestia jeszcze czy dymi jak ją gonisz - czyli rozgrzej auto (do pierwszej kreski minimum) i ją pociśnij z pedałem przy podłodze na 3 biegu. Jak będzie dymić to trzeba troszkę z ceną zejść bo będzie do robienia coś. Nie słuchaj wymówek handlarza bo się z założenia zakłada, że kręci albo się nie zna.

Aha brak śladu po uszczelce maski oznacza, że na pewno coś było z przodem robione.

Generalnie załóż, że coś jest ukryte ale powinno się mieć przy zakupie środki na te sprawy.

Podepnie darmową wersję i pokaże mu te same błędy oraz wskazania licznika.

Chyba to jest oczywiste?

Amortyzatory
Powrót