• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Mrugające Ksenony

• Autor wątku Autor wątku noe9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

noe9

Nowy
Auto
AR 159 2.4 Q4 Ti
Witam, Ostatnio pojawił u mnie problem z Lampami ksenonowymi. Mianowicie czasami lampy mrugają, co widać szczególnie przy podjechaniu pod tył innego samochodu np. na światłach. Zastanawiam się czy padają mi przetwornice czy po prostu żarniki nadają się do wymiany (ostatnio wymieniane ok 1,5 roku temu ponieważ jedna z lamp czasami gasła). Panowie jakieś sugestie? Znaczcie kogoś w Łodzi lub we Wrocławiu gdzie można zdiagnozować czy przetwornica działa właściwie? Ksenony oryginalne, palniki OSRAM.

Stawiam na żarniki. Zużywają się szybciej niż przetwornice. Poza tym jeśli okaże się, że przyczyną jednak jest przetwornica, to żarniki będziesz miał w zapasie. Kiedyś się przydadzą;)
Pozdrawiam.
-Rafał

U mnie ten efekt ustąpił po wymianie żarników. Jak wymieniałeś 1,5 roku temu to na oryginały czy zamienniki?

Fabrycznie zakładane były żarniki philipsa, ja wymieniałem ponad rok temu i spisują się bez zarzutu.

Mam podobne objawy, tyle że jedna lampa czasami całkiem gaśnie. Musze wylaczyc i wlaczyc swiatla zeby sie znowu zapaliła.

Tego typu usterka jest bardzo łatwa do zdiagnozowania. Wystarczy zamienić miejscami oba żarniki. Można to zrobić w jakieś 10 minut. Zależnie od tego który reflektor będzie mrugał po zamianie to wiemy czy problemem jest żarnik czy coś innego w instalacji. Ja miałem objawy opisane powyżej (najpierw tylko mruganie, potem również gaśnięcie jednego z żarników) i przyczyną był zużyty żarnik. Moje przemyślenia na temat kupowania nowych żarników zawarłem tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...zie_kupujecie_zalfa_romeoowki.html#post975335

Niestety wiele wskazuje na to, że żarniki dostępne w internecie za mniej niż 150-200 zł to są podróbki (które nie dość, że nie tak żywotne jak oryginalne to podobno mogą uszkodzić przetwornice), wszystko co nie jest w oryginalnym opakowaniu ja bym odrzucił od razu (historie o tym, że ktoś kupił większą partię, albo pochodzą z aso można wsadzić podobno między bajki).
Kwestia tego jaki rodzaj żarówki – Osram vs Philips – imho nie ma znaczenia, mają tą samą jakość. Można pokusić się o kupno żarników Osram z serii Silverstar lub cool blue – podobno tych żarników jeszcze nie podrabiają. Ja ostatecznie zdecydowałem się kupić w Focie – uznałem, że duży dystrybutor nie może bawić się w sprzedaż podróbek. Za kilka lat okaże się czy miałem rację.

Swoją drogą – po wymianie żarników warto zachować stare (jeśli sprawne), żeby w przyszłości można było łatwo wykluczyć następną usterkę.

Ostatnia edycja:
Jutro zamienię żarniki miejscami i okaże się co jest nie tak. Powiedzcie jeszcze czy żarniki o większej temperaturze różnią się też jakością oświetlenia czy tylko kolorem?

miałem tak w 156, wymiana żarników w 100% pomogła. Kupiłem na allegro takie niby prosto od producenta Philipsa, raczej podróby (inna konstrukcja), świeciły gorzej od oryginałów ale dwa lata wytrzymały

moze to byc tez zanik masy w reflektorze, wtedy nowy czy stary zarnik tez bedzie mrugac.

Ostatnia edycja:
u mnie mrygal zarnik (lewy lub prawy) az w koncu gasl
po zgaszeniu swiatel i ponownym wlaczeniu znowu swiecily a po chwili znow to samo
niedawno wymienilem zarniki i jest super zero migania
i ladnie swieci bo wstawilem zarniki 8000K

Miałem podobną przypadłość w 156. Całą winę za to ponosił brak "dobrej masy", jak doszukałem się luźnego kabelka problem z mrugającym ksenonem więcej się nie pojawił...

A znacie może jakiegoś sprzedawcę ze sprawdzonymi żarnikami?

Dla mnie sprawdzony sprzedawca to Intercars i Fota. Nie wydaje mi się, żeby w takich dużych sieciach ktoś próbowałby sprzedawać podróbki. Pisałem wcześniej też o dwóch modelach żarników, które jeszcze nie są podobno podrabiane – ale one kosztują ~300 zł, czyli mniej więcej tyle ile w detalu standardowe żarniki w hurtowniach, które wymieniłem. Ale te dwa modele żarników mogą Ciebie naprowadzić na sprzedawców, którzy być może nie dotykają podróbek. Takim przykładem być może jest xenon-serwis.pl – sporo wskazuje na to, że tam są tylko oryginalne żarniki (ale trudno mi za nich ręczyć).

@jahu - jakie żarniki kupiłes ? Możesz podać model i producenta.

@jahu - jakie żarniki kupiłes ? Możesz podać model i producenta.

Standardowe Philipsa D1S: Philips 85410
Zapłaciłem w Focie ~250-260 zł po zniżkach. Standardowa cena jest jednak trochę wyższa.
Na allegro można je kupić już od 99 zł – nie uwierzę, że w tej cenie są oryginalne i nie podrabiane żarówki. Wiem, że marże w handlu mogą być wysokie, ale nie aż tak.

Myślę, że dopiero po 2-3 latach będę mógł powiedzieć czy na pewno kupiłem oryginalne (lub o jakości oryginalnych) – na chwilę obecną jestem z nich zadowolony, świecą lepiej niż stare przed wymianą.

Ostatnia edycja:
ja kupiłem właśnie w xenon-serwis.pl Philips XenStart model na 2012 po 220zl sztuka z gwarancją na rok

alces1 zarniki w zasadzie dostalem w prezencie od szwagrow (na urodzinki)
wiem tylko ze na alledrogo

Gdy u mnie zaczęło mrygać,wypiąłem wtyczke od żarnika,psiknąłem odpowiednim sprayem i przestało,za kilka miesięcy sytuacja się powtórzyła,ale z drugiej strony,nie każdy przypadek musi kończyć się wymianą ;)

Amortyzatory
Powrót