• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

motor 2.5 - falowanie?

ExO

Użytkownik
Auto
Stlevio Veloce
Z tego co wiem motory 2.5 słyną z tego, że pracują bardzo równo.
Moja alficzka na zagrzanym silniku delikatnie faluje. Na obrotomierzu praktycznie nic nie widać, ale słychać delikatne spadki obrotów.

Za obroty w 2.5 wiem, że może być odpowiedzialna przepustnica. Co jeszcze?

generalnie motory V6 równo pracują, ale... ale nie alfowe 2.5. Niestety, ten silnik sam z siebie na wolnych obrotach jest lekko nerwowy - nic się nie przejmuj, tak ma być.

Profilaktycznie wyczyść przepustnicę i sprawdź stan świec oraz gumy dolotu przed przepustnicą. Obroty wachają się +/- 30rpm, każdy tak ma. W 3.0 jest już o niebo lepiej.

no i właśnie takie wahanie i u siebie zauważyłem. Nie duże, ale wyczuwalne. Skoro tak ma być to trudno.

A tak przy okazji czy po przeczyszczeniu przepustnicy muszę robić reset parametrów?

Ja mam to samo . Gdzie znajduję się guma dolotu przed przepustnicą ???

Ja mam to samo . Gdzie znajduję się guma dolotu przed przepustnicą ???

Guma dolotu przed przepustnicą znajduje się przeważnie przed przepustnicą. Poszukaj, gdzieś tam jest :)

@ExO - jeśli nie będziesz odpinał przepustnicy od kabli ani nie odłączysz akumulatora to nie. Zdejmij gumę od przepustnicy do przepływki i szmatką nasączoną benzyną dokładnie wyczyść. Spokojnie możesz przepustnicę otwierać palcami, nic jej nie będzie. Wyczyść ją tak głęboko, jak wsadzisz palce. Zwróć uwagę też na talerzyk od każdej strony i jego ranty. Oczywiście operacja na wyłączonym zapłonie ;)

A tak przy okazji czy po przeczyszczeniu przepustnicy muszę robić reset parametrów?
Zależy co masz na myśli.
Jeżeli chodzi Ci o adaptację przepustnicy to po czyszczeniu należy ją wykonać.
Warto też sprawdzić gumy na baranach.
I nie prawda,że falowanie w V6 to ,,ten typ tak ma.
Mają stać na obrotomierzu w jednym miejscu.
Jedynie co jest dopuszczalne to zmiana brzmienia silnika tylko na ucho.
Wprawni właściciele V6 wiedzą o czym mowa

Zimna potrafi falować, ale czasem nie wiem od czego to zależy, natomiast rozgrzana stoi w miejscu i nic nie faluje, tylko tak jak pisze piotriix zmienia się ton pracy z tyłu i na początku myślałem że coś nie gra, ale po posłuchaniu innych V6 tak ma być

JA bym jeszcze sugerował sprawdzić szczelność dolotu, szczególnie ten gumowy element z harmonijką ( u mnie jak była mała dziurka auto zachowywało się dziwnie - raz falowało raz nie - po wymianie święty spokój : ) )

Amortyzatory
Powrót