czyli mam rozumieć że to normalne że w drzwiach lewych zamontowali głośnik basowy i oddzielnie tweeter a w prawych głośnik zintegrowany w tweeterem... Niezła fuszera
wklejam post z forum moto który znalazłem
przy okazji składania GT wywaliłem z niego tzw system Bose - kilka fotek do przemyślenia dla osób którym w głowie montaż tego marketingowego wynalazku :
foto 1 - papierowy midbas na szmacianym zawieszeniu made in mexico +
tweeter made in china
foto 2 - widok od tyłu , czerwoną strzałką zaznaczyłem "wyrafinowaną"
zwrotnicę dzielącą pasmo... czyli zwykły kondensator...
zwracam uwagę że tweeter (głośnik typowo kierunkowy) jest zamontowany współosiowo z midbasem czyli ukierunkowany na nogi pasażera i kierowcy... współosiowe zestawy głośnikowe pojawiały się w audio np w monitorach studyjnych - tyle tylko że realizatorzy nie kierowali ich na łydki...
foto 3 - pod dumną tabliczką Bose przy klamce drzwi znajdziecie nie głośnik ale zaślepkę widoczną na zdjęciu... to się nazywa dobrze wykorzystane miejsce na głośnik Laughing obawiam się że nie specjaliści z Bose to wymyślili ale księgowi AR - jedna czynność mniej do wykonania przy montażu...
najtańsze głośniki zamawiane u tanich dostawców , tabliczki Bose , wzmacniacz nie mający nic wspólnego z liniowością plus odpowiedni marketing i system Bose staje się porządnym elementem wyposażenia za który niektórzy są skłonni dopłacić...
a żeby się sprzedawało - głośniki stanadardowe muszą być jeszcze gorsze tak aby klient usłyszał jak zajebiście gra Bose i cieszył się z wydanej kasy
Niezłe jaja! haha
Głośnik basowy Made in Mexico, Tweeter made in China, Obudowa Made in Germany