• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Montaż uniwersalnej centralki sterowania centralnym zamkiem.

No i jestem po zabiegu. Wszystko śmiga jak trza:D Radocha niesamowita. Kierunki migają. Odszukiwanie auta na parkingu zadzialalo, bagażnik sie otwiera, No poezja. Pomimo tego ze zestawik nie byl najwyzszych lotów cenowych to daje rade. Piloty maja bardzo duży zasięg.

I co zauwazyłem w porównaniu do oryginalnej centralki.
- centralny z pilota działa bardzo szybko i zdecydowanie. Na oryginalnej centralce sie wydawało ze sie to wszystko męczy i ledwo wyrabia- moze to wina starosci było.

Także jeszcze raz WILEKIE PAnowie za szybką pomoc!!!

Witam mam pytanie odnośnie centralnego. Opisujecie tu montaż uniwersalnej centrali, a ją chciałbym dowiedzieć sie, czy jest możliwość zamontowania centrali używanej oryginalnej, wiadomo że z kluczykiem i zamkami i stacyjka i czy będzie pasowała np z samochodu po lifcie do przed lifta?

Po co, przecież i tak sprzedajesz jak zrobisz remont silnika :sarcastic: to się już nie wysilaj :)
pasować będzie ale pozostaje Ci przełożenie wszystkich zamków, modułu i imo. Czy to się opłaca? Nie.

Panowie, dajcie mi dokładną instrukcję jak przerobić w uniwersalnym sterowniku sterowanie z + na -, chodzi mi o kierunki, bo przekaźnik słychać a kierunki nie migają ;D

Sprawdzasz czy ze sterownika centralnego wylata + czy -. Podłączasz do cewki przekaźnika ten biegun i przeciwny na stałe (jak minus to z masy jak plus to z jakiejś wiązki). Pod styki przekaźnika podłączasz obwód kierunkowskazów. Są sterowane masą więc styki przekaźnika muszą mieć pod jedną nogą masę a pod drugą kierunki zwierając do nich masę jak zadziała cewka. Musisz mieć miernik elektryczny (multimetr) i posprawdzać. Wszystko już super dokładnie tłumaczyłem masie stronę wcześniej. Prościej się nie da :)

Sięgniesz ją jak wyciągniesz ICSa. Znaczy się dostaneisz się do kabelka :) ja sobie podpiąłem żeby mrygała. Choć ta fabryczna to tak mruga słabawo :)

Jeszcze jedni pytanie. Przed awaria silnika byłem u dwóch gości od alarmów i zamków i jeden podpisał się pod komputer ale nic nie zdziałał, i powiedział żeby jechać na serwis alfy. Tam krzyczą sobie 150 za samo podjęcie. I teraz pytanie czy da się jeszcze to przywrócić do życia ( zależy mi na tym żeby było fabrycznie, alarm i centralny) czy z waszego doświadczenia wiecie, że jak umarło to i w serwisie nic nie zrobią i montować uniwersalny zestaw i pożegnać się z alarmem?

W serwisie co najwyżej zamówią nową centralkę która pewnie będzie kosztować zawrotną cenę. Skoro za same kluczyki wołają jakieś kilkaset złotych.

Jeszcze jedni pytanie. Przed awaria silnika byłem u dwóch gości od alarmów i zamków i jeden podpisał się pod komputer ale nic nie zdziałał, i powiedział żeby jechać na serwis alfy. Tam krzyczą sobie 150 za samo podjęcie. I teraz pytanie czy da się jeszcze to przywrócić do życia ( zależy mi na tym żeby było fabrycznie, alarm i centralny) czy z waszego doświadczenia wiecie, że jak umarło to i w serwisie nic nie zrobią i montować uniwersalny zestaw i pożegnać się z alarmem?

Hej,
Ja właśnie jestem na etapie przywracania do życia centralki, tylko u mnie jest inna sytuacja, auto po malowaniu i poskładaniu, blacharz specjalista uszkodził wiązkę w klapie, pokleił taśma, wyrwał kabel od siłownika itd. Moja centralka dostała zapewne + na wyjście sterowane -. Działa otwieranie dzwi, sterowanie kierunkami, pernamentny sygnal - na otwieranie klapy i martwe zamykanie drzwi.
Wyjścia sterujące są podpięte do układu ULQ2003 - to układ z 7-ma tranzystorami, schemat znajdziesz na necie. Sprawdź sobie czy masz na ich wejściach sygnał jak klikasz kluczykiem, czy dochodzi do niego zasilanie. Jak tak, to centralka do uratowania, przelutuj albo zleć komuś przelutowanie, delikatna robota. Najlepiej kup sobie "dawce" taka centralka na allego kupisz za 20pln.
Może diody przepięciowe na zasilaniu albo kondensatory złapały przebicie? Z centralką dawcą masz wszystko pod ręką.

Już po wymianie układu, wszystko działa, poprawiono też luty w dwóch kondensatorach monolitycznych. Usługa kosztowała 30PLN w serwisie naprawy telefonów komórkowych. Jak widać można centralke uratować kosztem podobnym do zakupu zestawu uniwersalnego :)

Ostatnia edycja:
Witam.
Dziś byłem z wizytą u elektryka. po podpieciu pod komputer pokazywał mi, że jest jeden błąd którego nie da sie wykasować.
włączył opcję kodowania kluczyka i z tego co powiedział, to ze wg komputera kluczyk cały czas nadaje i centralny łapie błąd i głupieje. Prawdopodobnie jest gdzieś jakieś zwarcie. Czy ktoś dysponuje jakimiś schematami centralnego zamka? bo trochę tych kabli jest do sprawdzenia, żeby je sprawdzić wszystkie, a jak będę miał schemat to napewno bedzie mniej do sprawdzenia :)

wg komputera kluczyk cały czas nadaje i centralny łapie błąd i głupieje
To jak dobrze zrozumiałem to masz pilota uwalonego a nie centralny w aucie a do kluczyka żadnych schematów nie ma.
Schematy wszystkie jakie są to są e eLearn do 166. Znajdizesz w necie. A tak pod ręką i na pamięć to chyba nikt nie ma. No poza jedną osobą ale to może się tu odezwie :)

właśnie kluczyk jest OK (sprawdzany u dwóch różnych mechaników).
zreszta nie walnęły by dwa na raz chyba.
ten gość co byłem dziś u niego mówi, że to możę być zwarcie. i doszedł też do tego, że może doprogramować kluczyk (czy coś takiego, ale potrzebny jest jakiś pięcio cyfrowy kod - pewnie tylko w serwisie dostępny)
znalazłem jeszcze takie coś, gdzie to sie może znajdować w samochodzie? pod ICS-em? http://allegro.pl/sterownik-zamka-alfa-romeo-166-2-0b-60668712-i5624253637.html

zastanawiam się jednak nad montażem uniwersalnej centralki, czy ktoś mógłby podesłać jakąś nazwe, albo linka który zestaw jest najlepszy do naszych aut?

albo taka rzeźba: http://allegro.pl/kluczyk-pilot-obudowa-alfa-romeo-147-156-166-gt-i5639414045.html
plus http://allegro.pl/alfa-romeo-166-pilot-centralnego-zamka-trw-8716a-i5113081215.html

i programowanie tego ostatniego żeby działał z centralką oryginalną?

Ostatnia edycja:
Ale tak na dobrą sprawę to jakie masz objawy ?
Nie reaguje na pilota ?
Jaka jest reakcja na przekręcenie kluczyka w drzwiach po jednej i drugiej stronie samochodu ?

Na pilota niema żadnej reakcji ( dioda w pilocie mruga przy naciskaniu guzika). Jedyny sposób na zamknięcie samochodu to kluczyk ( wszystko się zamyka i niema z tym problemu).
przestała wyc syrena, ale kierunki mrugaja. Obecnie alarm jest wyłączony tym dziwnym kluczykiem w bagażniku.

Amortyzatory
Powrót