Montaż uniwersalnej centralki sterowania centralnym zamkiem.

Masa625

Nowy
Auto
166 2,4 JTD `99
Witam.

Panowie pytanie dla kogoś kumatego z elektroniki, elektryki.

Otóż jestem na etapie podłączania uniwersalnej centralki zamka centralnego.

Wszystko jako tako idzie ( wiedze czerpie z manuala marka) - wybrałem tą prostsza opcje która w jego temacie umiescił mishot.

http://www.forum.alfaholicy.org/zro...yk_scyzoryk_montaz_uniwersalnego_zestawu.html

No i tak jak pisze. Wszystko działa, auto si eotwiera, zamyka, nawet bagaznik mi sie otwiera z pilota, mam tylko jeden problem.,

Nie migaja mi kierunki:((
Przewód z fabrycznej kostki odpowiedzialny za kierunki odnalazłem. Połączyłem go z przewodem od kierunków z tej nowej centralki i kierunki nie działaja:(

Jestem zielony z elektroniki elektryki także zadam pytanie? Czy poza połączeniem tych kabli mam tam wpiąć coś jeszcze?
Zauwazyłem ze jak mam włączony zapłon w aucie ( to migaja kierunki. a jak wyjme kluczyk ze stacyjki to wszystko ladnie sie otwiera i zamyka, poza tymi kierunkami.

Zastanawiaja mnie te opisy, że kierunki sterowane są minusem. WUJ wie co to znaczy- czyli co mam tam podpiac jeszcze mase?
Pomóżcie Panowie...

Ostatnia edycja:
Sterowane minusem znaczy się moduł podaje masę a układ jest na stałe zasilony plusem. To jak z baterią. Ma + i -. Możesz zwierać jedno albo drugie. No to moduł zwiera masę.
Dobrze rozumiem że jak pstrykasz centralnym na zapłonie to kierunki mrugają a jak wyciągniesz ze stacyjki to już nie?
Jeżeli dobrze zrozumiałem to na moje oko coś jest nie tak z zasilaniem modułu. Powinieneś mieć jego zasilanie.
A tak poza tym masz miernik/multimetr??? Bez tego to nawet żarówki się nie podłącza.

Marek dzięki za szybka Odp. Generalnie to wszystko działa. Otwiera zamyka itp. Tylko te kierunki migaja jak kluczyk jest przekrecony i świecą się kontrolki na liczniku. Jak wyjme to wszystko działa poza kierunkami. Sam montaż jest dość prosty i laczylem kabelki że starej kostki z odpowiadajacymi im kabelkami że sterownika nowego. Zasilanie podlaczylem wg schematy który dostałem że sterownikiem. Czerwony do plusa , czarny do masy, i reszta kabli od sygnałów otwarcia/zamknięcia zamków wg schematu że sterownika. Za kierunki odpowiada też odpowiedni kabelek który polaczylem z kabelkiem że starej wiązki. Na schemacie dte jest to pierwszy pin. No mówię z elekryki jestem cienki w wuj. I tak jestem w szoku że to działa i nawet bagażnik się otwiera...

wysłane z WC

A centralka uniwersalna Ci klika jak masz wyciągnięty kluczyk a zamykasz/otwierasz (przekaźnik)?

Marek klika ta centralka. I mam nowa ciekawostkę. Kierunki migaja jak jest otwarta klapa bagażnika... co ciekawe ona normalnie reaguje na przycisk z pilota i się otwiera. Jak bagażnik zatrzasne to kierunki już nie migaja. A jak otworze bagażnik to działa jak należy... może coś z zamkiem w bagażniku nie trybi. No mówię że kabelki laczylem tak jak w schemacie. Dziwna sprawa..

wysłane z WC

Podaj namiar na tą centralkę albo wrzuć zdjęcie rozpiski to coś się poradzi.

To chyba nie jest taka prosta sprawa. W sensie że tu nie chodzi o podłączenie tylko jakąś zworę gdzieś masz. Odepnij z powrotem to sterowanie kierunkami i sprawdź czy wtedy wszystko jest ok.
Masz miernik w ogóle?

to dokladnie taki sterownik
http://allegro.pl/sterownik-centralnego-zamka-2-piloty-uniwersalny-i5506166506.html

Chlopaki zobaczcie na schemat-

W zółtym kwadracie zaznaczyłem połączenie kierunkowskazów-- napisane jest że odpowiada za to kabel brazowy z centralki ii potem jak widac jest jakies kołko z krzyzykiem i na koncu grot strzałki narysowany przerywana linią.

Może tu coś trza podłączyć do masy??

Z kolei w czerwonym kółku pokazane jest polaczenie kabla do bagaznika. Napisane jest " to trunk" i co ciekawe na kocu jest znak minus z nawiasie (-)

Ja to wszystko laczylem bezposrednio KABEL z nowego sterownika / połaczyłęm z kablem ze starej wiazki odpowiedzialnej wg DTE za kierunkowskazy i za bagaznik..

Jak pisałem jak otworze bagaznik to kierunki migaja.

MArek miernik to ja mam ale nie umiem go uzywać:sarcastic:
173161-montaz_uniwersalnej_centralki_sterowania_centralnym_zamkiem_-imag1456.jpg

Ostatnia edycja:
Dlatego chcę aby wrzucił co podałem, bo musi zapewne przerobić sterowanie na odpowiednich przekaźnikach. Pytanie tylko czy jest opcja zwory, czy trzeba ciąć ścieżki i dorabiać co potrzeba. Niestety ostatnimi czasy coraz więcej spotykam w wersji 2 i trzeba modzić.

Edit:
Z tego wynika że kierunki masz sterowane +. Wyjścia są 2:
1. Dokładka przekaźnika
2. Przeróbka centralki
Wszystko po to, aby uzyskać sterowanie masą -.
To kółko to symbol żarówki, a ten grot to symbol masy.

Ostatnia edycja:
Ale w instrukcji powinno być napisane jak podłączyć żeby sterować masą a jak podłączyć żeby sterować plusem. Masa pisał że podłączył sterowanie masą a schemat jest ze sterowania plusem. Masa, zapodaj inne schematy (powinno być kilka).

To kółko to symbol żarówki, a ten grot to symbol masy.
a jakbym wpial to do masy?
Bo jak pisałem ja poprostu polaczylem kabel z nowej centralki z kablem odpowiedzialnym za kierunki ze starej wiazki. Zadnej masy tam nie podlaczalem. Może to coś da?
Pewnie trzęsiecie sie ze śmiechu z Markiem jak czytacie te moje wywody ale elektryk ze mnie taki dobry jak fizyk kwantowy:sarcastic:

Marek jakieś tam malutkie schemaciki były ale one odpowiadały za podłączenie sterowania otwierania i zamykania drzwi. Zaraz cykne fotki.

Jak Ci się nie spieszy to mam taką centralkę na warsztacie i mogę Ci jutro sprawdzić co i jak. Ewentualnie jak trzeba będzie przerabiac to cię pokierują co i gdzie ciąć i co i gdzie przelutować.
Marek w tych centralkach nie ma możliwości przeróbki, bo tam przyjmują założenie, że wpinasz to prosto na żarówki.

hmmm szkoda że ja już nie mam papierów do swojej. Jeden z nich dałbym sobie naciąć rękę że był identyczny ale poza tym było jeszcze kilka z opisem w zależności od wybranej metody sterowania (+, masa i jeszcze coś do fałwejów).

Kurcze wolał bym nic nie lutować i już zostawic tak jak jest najwyzej bez tych kierunkow bede miał. No tak jak mowie wszystko dziala tylko jak otworze bagaznik to kierunki pieknie migaja. A jak jest zatrzasniety to wszystko dziala poza kierunkami.
To fotki pozostalych schematow jakie byly w zestawie
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Ja pierdziele. Skąd Ty ten centralny wziąłeś? Od babci z dębowej skrzyni na strychu? :sarcastic: po polsku nie było? :) Ty masz podłączyć wg fig3 czyli właśnie sterowanie masa.

Pokręciłeś Marek.
Fig 1 - schemat łączenia/zwierania przekaźników w module
Fig 2 - Sterowanie jednoprzewodowe plusem
Fig 3 - sterowanie jednoprzewodowe masą
Fig 4 - sterowanie bezpośrednio siłownikami
Fig 5 - mozna olać bo wersja kombinowana

I teraz Fig 2 i 3 wykorzystujesz w momencie, kiedy moduł robi tylko część radiową i wysyła sygnał do innej centralki zamków, czyli tak jak u nas podstawiasz za M35 a część sterującą robi osobny M80.
I teraz, żadna z tych wersji nie wpływa na rodzaj sygnału wystawiany na wyjściu kierunków i bagażnika.

Kurde. To pozostaje podłączenie przekaźnika. Centralka da sygnał na przekaźnik a on włączy kierunki. Dobra a jaki związek to ma z klapa bo tego nie czaje.

No ja mam podlaczony jako fig3. Jutro odlacze ten bagaznik i zobacze czy sie naprawia kierunki. W ostatecznosci zostawie bagaznik po staremu. Żeby mi tylko centralny sterował z pilota jak było.

Masa a to nie jest któryś z Carprotect'ów serii bx-40 lub 50 ?
Teraz dopiero znalazłem że pisałeś. To jest to samo co BX-50 którego właśnie trzymam w ręku :)

Edit:
A powiedz mi gdzie wpiąłeś to otwieranie bagażnika, bo w Twoim roczniku chyba nie było z kluczyka/pilota ?

Ostatnia edycja:
Bagażnik w przedlifcie powinien być wpięty przez przekaźnik do przełącznika w schowku.

Amortyzatory
Powrót