• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Montaż programatora do webasto

T

twardy11

Guest
Witam, nadchodzi zima, a skoro mam webasto (niestety automatyczne) chciałbym, żeby spełniałoc funkcje podgrzewania silnika i żeby załączało się codziennie o danej godzinie. Wiem że trzeba zamontować progaramator.
Czy może to być każdy programator do webasta i jak go podłączyć?
Czy ktos już robił coś takiego, albo wie jak to zrobić?
Myślę, że to nie tylko mi się przyda.

Troszkę spędziłem na d rozważaniem tego, bo chciałem zrobić uruchamianie webasta na tel. Oto cała trudność i kilka pytań bez odpowiedzi:
- trzeba dołożyć pompę wody do webasta (koszt ok. 250 zł)
- trzeba to wpiąć wszystko w obieg nagrzewnicy
- tel. do załączania przekaźnika uruchamiającego webasto:
i tu powstają pytania:
1. czy płytka sterująca webastem jest analogowa czy po can (jak po can to nie da się tego zrobić w prosty sposób, potrzebny ori programator webasta)
2. jak sobie poradzić z sms'ami reklamowymi
- trzeba powpinać się w sterowanie klapami, żeby ustawić odpowiedni obieg powietrza
- trzeba wpiąć się w sterowanie wentylatora kabiny i załączyć odpowiedni bieg

chyba to nie jest wszystko..resztę dopiszę jak znajdę więcej czasu.

Jak musiałbym się wpiąć w obieg nagrzewnicy?
Kupić programator to nie problem, nigdzie
nie mogę znaleźć pompy wody.

Musisz wziąć pod uwagę, że na nie pracującym silniku nie ma obiegu wody w silniku i jest to kompletnie nie potrzebne. To chcesz osiągnąć zegarem to funkcja ogrzewania postojowego. Musisz się wpiąć w obieg wody nagrzewnicy dodatkową pompą wody, która przy webascie działającym jako dogrzewacz nie jest montowana. Aktualnie nie działa mi allegro (trochę dziwne ale może coś zablokowali mi w robocie) ale wczoraj sprawdzałem i cena to ok. 150pln (sporo staniały). W sterowniku który dokładasz masz poza pinami +,-,załącz dodatkowo pin oznaczony jako "+15", który jest sygnałem plusa z pod stacyjki, aby wyłączyło się webasto z funkcji ogrzewania na dogrzewanie silnika. Mając to masz ciepłe i odmrożone autko wsiadając do niego. Teraz tylko problem otwarcia klap obiegu powietrza w kabinie i załączenia wentylatora na odpowiedni bieg.
Ja u siebie zastanawiam się nad przerobieniem dogrzewacza na ogrzewanie postojowe załączane zwykłym pilotem od najtańszej centralki zamków, bo nie jeżdżę autem o stałych porach i mógłbym sobie wcześniej rozgrzać w samochodzie.

To rozumiem że to nie muszę zmieniać pompy wody, tylko muszę dokupić dodatkową pompę.
Czy ten dodatkowy pobór prądu na wyłączonym silniku, czyli pompa + wentylator + webasto
nie rozładują aku np. przy godzinnej pracy w zimę?

Ostatnia edycja:
Hmm, mam taką przeróbkę u siebie, więcej nie wiem.

Gość z serwisu Webasto stwierdził, że nawet 100Ah może okazać się niewystarczający. Mi jednak godzinne grzanie nie jest potrzebne. Raczej mam zamiar używać webasta do odśnieżania, zamiast stać na odpalonym silniku. Tyle że chwilowo system nie działa :P więc nie powiem jak w praktyce. Ale w takim zastosowaniu akumulator powinien dać radę.

A w samochodach które mają fabrycznie montowane takie webasto
aku nie pada nawet po 4 godzinach ciągłej pracy auto odpala normalnie.

Zazwyczaj jako podgrzewacz jest stosowany system o maksymalnej mocy, stąd mogą być te różnice. Choć oczywiście nie powiem na 100%, chyba że niebawem naprawię ustrojstwo ;) Tyle że mój aku już jest kiepski...

Teoretycznie też nagrzany webastem silnik łatwiej odpala, więc i mniej prądu pobiera.

Gdzie dokładnie trzeba się wpiąć z pompą
i gdzie podłączyć programator?

Przypomniało mi się, mam schemat (po niemiecku). Jutro wrzucę skana.

wszystko zależy od tego na jakich odcinkach jeździ auto. W pracy w terenowych land roverach mamy pozakładane małe powietrzne eberspachery i kierowcy muszą jeśli stoją i nie jeżdżą co jakieś 2h zrobić mały kursik żeby doładować aku, a wierz mi że ich pobór prądu do rozwiązania wodnego z załączonym wentylatorem to jest pikuś. Szczególnie jest to ważne zimą, kiedy załączone jest wiele odbiorników prądu i dogrzewanie świec działa o wiele dłużej...Także podsumowując, ogrzewanie postojowe polu krótkie odcinki równa się szybko rozładowane aku.
A pompę wody musisz wpiąć w obieg wody nagrzewnicy, natomiast podłączenie elektryczne do gniazda X5 na webaście a zegar do gniazda X1 w którym są jeszcze wolne miejsca.
U mnie masz po angielsku:
http://chomikuj.pl/danus77/auta/soft/webasto
Hasło: alfaholicy.org

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót