• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Montaż podgrzewanych foteli

Cześć,

Odgrzebuję stary temat. Zamówiłem sobie podgrzewany fotel dla pasażera (anglika) bo nadarzyła się okazja. Pozostaję teraz bez podgrzewanego kierowcy :(
Dzisiaj myślałem, że mi **** odmarznie rano dlatego myślę co tu wykombinować.
Nie mogę nigdzie na aukcji znaleźć czarnego fotela kierowcy z podgrzewanym siedzeniem (skóra) :(
Za ile takie maty podgrzewające można dostać i gdzie? Trudna jest taka wymiana ?

Cześć,

Czy istnieje jakaś instrukcją podłączenia ogrzewanego fotela? (wcześniej fotel nie był podgrzewany)
Jak to podłączyć/ co ewentualnie dokupić ?

Cześć,

Czy istnieje jakaś instrukcją podłączenia ogrzewanego fotela? (wcześniej fotel nie był podgrzewany)
Jak to podłączyć/ co ewentualnie dokupić ?

musisz pokopać bo chyba gdzieś na forum się przewinęło

instrukcja? po co instrukcja? musisz pociągnąć przewód +12V z bezpiecznikiem, mase możesz na krótko przy jakiejś śrubie fotela, włącznik - mas 4 piny, plus dla maty, plus dla podświetlenia włącznika i tak samo dwa minusy
możesz poprawić fabrykę i puścić to przez przekaźnik (zasilanie maty), dzięki temu włącznik będzie żył 10x dłużej

Po wymontowaniu foteli żadna wtyczka nie pasuje :/ Poniżej zdjęcia.
Co z tym zrobić? Przyznam się jestem zielony jeśli chodzi o elektrykę itp.
Pierwsze 2 zdjęcia jak wyglądają kable od auta. Następne to fotel stary oraz fotel nowy.https://imgur.com/a/72sDk2j

Załączniki

• IMG_20190502_152049.jpg
    IMG_20190502_152049.jpg
    149.9 KB · Wyświetleń: 77
zdjęcie fotela :
wtyczka 1 - airbag
wtyczka 2 - czujnik zapięcia pasa
wtyczka 3 - zasilanie grzania fotela (powinny być w niej dwa przewody : czerwony +12V czarny -12V)

aa.jpg

teraz zdjęcie drugie i pytanie czy wtyczki oznaczone na poniższym zdjęciu 1 i 2 wpinają się we wtyczki oznaczone 1 i 2 na zdjęciu fotela?
edit - doczytałem, napisałeś że nie pasują, nie pasują bo są z innych lat, musiałbyś zrobić porządne zdjęcia wszystkich 8 wtyczek oznaczonych 1 i 2
tak żeby było widać kolory przewódów jaki kolor do którego pinu i prawdopodobnie na podstawie takich zdjęć będzie można napisać co z czym połączyć
po wymianie lub nawet wyeliminowaniu wtyczek i polutowaniu przewodów na stałe

bb.jpg

jak się nie wpinają to potrzebujesz kogoś kto je odpowiednio połączy - to raz

dwa - nie masz w wiązce wychodzącej z podłogi zasilania dla grzania foteli, musisz lub ktos kto ma o tym pojęcie musi doprowadzić zasilanie +12V jeden przewód po bezpieczniku
+ drugi krótszy przewód masa -12V (krótszy bo możesz go poprowadzić od jakiejś śruby w okolicach fotela) ...i to samo drugi raz dla drugiego fotela

tak na szybko możesz sobie sprawdzić czy fotele grzeją podłączając napięcie 12V do wtyczki nr 3 : plus do czerwonego i minus do czarnego przewodu we wtyczce nr 3, powinno się zaświecić
podświetlenie włącznika grzania a po wciśnięciu włącznika fotel powinien zacząć grzać

Ostatnia edycja:
https://imgur.com/a/rjjVwId W linku zdjęcia wtyczek. Dzisiaj będę próbował. Jak się nie uda z grzaniem to chociaż poduszkę żeby potem błedu nie wyrzucało. Na razie mam akumulator odłączony.

to na pewno nie są zdjęcia po których ktoś mógłby stwierdzić który przewód z którym połaczyć... sorry, pisałem o kolorach przewodów, widzę że naprawdę nie wiesz mocno o co chodzi

Spoko już sobie poradziłem. Dzięki za pomoc.
Przełożyłem wtyczkę z jednego fotela do drugiego. Polutowałem kable i działa. Ogrzewanie podłącze jak uda mi się kupić 2 fotel z grzaniem.

możesz podłączyć jeden grzany fotel, nie koliduje to w niczym, grunt że się udało ale zdjęcia były lipne :D

Amortyzatory
Powrót